Μόντι: Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης θα αλλάξει το παιχνίδι


Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε ότι ο Οικονομικός Διάδρομδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, για τον οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 που φιλοξένησε την Ινδία πέρυσι, θα είναι μια «μεγάλη αλλαγή παιχνιδιού, όπως ο δρόμος του μεταξιού».

Σε συνέντευξή του στο ANI, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μίλησε επίσης για τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20 σχετικά με τη δήλωση, μεταξύ των εικασιών σε ορισμένες πλευρές ότι μια τέτοια έκβαση θα είναι δύσκολη λόγω των διαφορετικών θέσεων για τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός Μόντι είπε ότι προώθησε τη δήλωση συναίνεσης για να προκαλέσει έκπληξη. Αναφερόμενος στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης είπε ότι οι χώρες του Κόλπου έπαιξαν θετικό ρόλο και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στήριξαν επίσης την Ινδία σε αυτό. Η χειραψία μεταξύ του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη G20 είχε προκαλέσει τα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως.

«Όταν εργαζόμαστε για το παγκόσμιο καλό, δεν υπάρχουν προσωπικά αλλά…μπορείτε να λάβετε υπόψη τον κόσμο. Και η προσπάθειά μου ήταν, πείτε μου και εσείς πώς γεννήθηκαν το G8 και το G20. Τα ζητήματα για τα οποία δημιουργήθηκαν, πρέπει να ξέρετε ότι ποτέ δεν παρεκκλίνομαι από αυτά. Την τελευταία συνεδρία θα την κάνω τόσο νωρίς που ο κόσμος θα εκπλαγεί. Έτσι ολοκλήρωσα το έργο της δήλωσης της δεύτερης ημέρας, την ίδια την πρώτη μέρα. Άρα, αυτή ήταν η στρατηγική μου και αυτή η στρατηγική λειτούργησε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «κλασική χειραψία» μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι ανέφερε ότι έχει φιλία και με τους δύο. «Έχουμε δουλέψει στο IMEC, το οποίο θα αλλάξει πολύ το παιχνίδι, όπως το Silk Route που άλλαξε το παιχνίδι. Υπήρξε ένας θετικός και ενεργός ρόλος των χωρών του Κόλπου. Η Ινδία είχε την ευκαιρία να παίξει καλό ρόλο. Οι ΗΠΑ Και η Ευρώπη ήταν μαζί μας και όλοι πίστευαν ότι θα υπήρχε ένα συγκεκριμένο, θετικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό συναντιόμασταν.

«Υπήρξε λοιπόν μια ευκαιρία να συναντήσουμε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρόεδρο Μπάιντεν και έχω καλή φιλία και με τους δύο», πρόσθεσε. Η Ινδία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν υπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη δημιουργία του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί που έγινε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Ο Ινδός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις της G20 πραγματοποιήθηκαν σε κάθε πολιτεία της Ινδίας και είπε ότι ενώ οι καλεσμένοι έβλεπαν διάφορα μέρη της χώρας, οι πολίτες έμαθαν επίσης για το G20. «Θα μπορούσα να είχα φιλοξενήσει τη G20 στο Δελχί, δεν το έκανα αυτό. Κάναμε εκδηλώσεις της G20 σε κάθε πολιτεία της Ινδίας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να δουν αυτή την πολιτεία. Η πολιτεία θα πρέπει να αποκτήσει μια παγκόσμια πλατφόρμα για την έκθεσή της. Για μένα κάθε γωνιά της χώρας μου είναι η χώρα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός Μόντι απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες σε ορισμένα τμήματα ξένων Μέσων Ενημέρωσης σχετικά με την ολίσθηση της δημοκρατίας εάν δυναμώσει και είπε ότι η Ινδία είναι μητέρα της δημοκρατίας. «Το πρώτο πράγμα είναι ότι ποια είναι η ορολογία τους και ποια είναι η βάση για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα. Αυτό είναι θέμα έρευνας από μόνο του. Αλλά δεν το καταλαβαίνω αυτό ότι σε μια χώρα όπου 6 λαχάρια παντσαγιάτ διοικούνται από τους αιρετούς και όπου οι εκλογές γίνονται σε τακτική βάση, υπάρχουν τόσες πολλές πολιτείες και τόσες πολλές κομματικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, δύσκολα μπορεί να υπάρξει ένα πολιτικό κόμμα που δεν ήταν κάπου στην εξουσία, λοιπόν παρόλα αυτά λέει ότι κάποιος γίνεται ανώτατος ηγέτης, τότε νομίζω ότι έχει έλλειψη γνώσης», είπε.

Η σύνοδος κορυφής της G20 οδήγησε στην εδραίωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου με στόχο την προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της G20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία εντάχθηκε επίσημα στο μπλοκ στη σύνοδο κορυφής του Νέου Δελχί.

Η ινδική Προεδρία της G20 είχε επιτύχει πρόωρη πρόοδο την πρώτη μέρα, καθώς τα μέλη της G20 συμφώνησαν σε μια κοινή δήλωση στην οποία υπήρχε συναίνεση σχετικά με τις «παραγράφους της Ουκρανίας» με αλλαγή θέσης από ορισμένες χώρες. Η Διακήρυξη του Νέου Δελχί εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ο πρωθυπουργός Μόντι μίλησε επίσης για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να σφυρηλατήσει καλύτερους δεσμούς με τους γείτονες και είπε ότι οι γείτονες είναι οι πιο ευτυχισμένοι. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στις πολιτικές «Πρώτα Γειτονιάς» και Act East. “Σήμερα, ακόμα κι αν υπάρχει μια χώρα εκατοντάδες μίλια μακριά από τον κόσμο, πιστεύουν ότι έχουμε κάποιο όφελος από την πρόοδο της Ινδίας. Γιατί λοιπόν δεν βλέπουν οι γείτονες; Σήμερα, οι γείτονες είναι οι πιο ευτυχισμένοι», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. Ακόμη ανέφερε ότι η Ινδία έχει βοηθήσει όλους τους γείτονές της κατά τη διάρκεια του COVID-19 και η Ινδία ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού στο Νεπάλ.

“Υπήρξε μια τεράστια κρίση στη Σρι Λάνκα. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, κάναμε την περισσότερη δουλειά για να τους βγάλουμε από το πρόβλημα. Το αναγνωρίζουν, το λένε. Και γι’ αυτό βιώνω κάτι άλλο, περιμένουν πολλά από εμάς και με θετικό τρόπο».

Απαντώντας σε ένα ερώτημα για το Πακιστάν και τους δεσμούς με κάποιες άλλες γειτονικές χώρες, ο πρωθυπουργός Μόντι επεσήμανε τους καταναγκασμούς της εσωτερικής τους πολιτικής. “Σε αυτό είναι σημαντική η εσωτερική τους πολιτική. Περισσότερο από τις σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και αυτών των χωρών, ορισμένα πράγματα είναι σημαντικά για την εσωτερική τους πολιτική», είπε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ