Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου [βίντεο]


Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την περιοχή του ηφαιστείου Ρουάνγκ, το οποίο εδώ και ημέρες εκτοξεύει λάβα, βράχους και στάχτη, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, κηρύσσοντας συναγερμό στο υψηλότερο επίπεδο για την κατάσταση αυτή.

Η χθεσινή δραματική έκρηξη του ηφαιστείου στο απομακρυσμένο νησί Ταγκουλαντάνγκ της επαρχίας του Βόρειου Σουλαουέζι, όπου ζουν περίπου 20.000 άνθρωποι, εκτόξευσε σε ύψος ακόμα και τριών χιλιομέτρων στον ουρανό μια κόκκινη στήλη λάβας, πυρακτωμένους βράχους και στάχτη, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν για πιθανό τσουνάμι.

«Τρέχουμε παιδιά», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας που κινηματογραφούσε την έκρηξη προσπαθώντας παράλληλα να απομακρυνθεί. «Φεύγουμε επειδή η στάχτη έχει φθάσει κοντά».

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ οι αρχές διεύρυναν περαιτέρω τη ζώνη εκκένωσης αφού η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα ηφαίστεια αύξησε το επίπεδο του συναγερμού.

«Το δυναμικό για περαιτέρω έκρηξη εξακολουθεί να είναι υψηλό, έτσι είναι ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Χερουνινγκτίας Ντέσι Πουρναμασάρι, κάνοντας λόγο για ταχεία κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η υπηρεσία έλαβε επίσης πληροφορίες ότι βράχοι και στάχτη έχουν προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και υποχρέωσαν να εκκενωθεί ένα γειτονικό νοσοκομείο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Μανάντο εξαιτίας της στάχτης από την έκρηξη.

Η αεροπορική εταιρεία Air Asia ματαίωσε πτήσεις σε εννέα αεροδρόμια στην Ανατολική Μαλαισία και το Μπρουνέι αφού οι αεροπορικές αρχές προειδοποίησαν για απειλή για την ασφάλεια.

Αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει μια περιοχή έξι χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο και απομακρύνουν κατοίκους, μερικούς από το γειτονικό νησί Ταγκουλανντάνγκ, δήλωσε ο Αμπντούλ Μουχάρι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Οι φόβοι των αρχών επιτείνονται από προηγούμενες εμπειρίες.

Το 2018, ο κρατήρας του όρους Ανάκ Κρακατόα μεταξύ των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα κατέρρευσε εν μέρει όταν μια μεγάλη έκρηξη έστειλε τεράστια κομμάτια του ηφαιστείου να πλεσουν στον ωκεανό, προκαλώντας τσουνάμι που σκότωσε περισσότερους από 400 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες.

Η Ινδονησία, ένα τεράστιο αρχιπέλαγος, βιώνει συχνή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα λόγω της θέσης της στο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς” του Ειρηνικού, ένα τόξο όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες που εκτείνεται από την Ιαπωνία μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε όλη τη λεκάνη του Ειρηνικού.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ