Συκώτι: Ποια νόσος προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες


Το συκώτι είναι από τα πιο ζωτικά όργανα του οργανισμού μας. Νέα έρευνα δείχνει τώρα πως ένας στους πέντε νεαρούς ενήλικες έχουν συσσωρευμένο λίπος στο συκώτι τους. Αυτό λέγεται μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος και συνήθως σχετίζεται πρωτίστως με την παχυσαρκία και την κακή διατροφή. Την έρευνα έκαναν Βρετανοί επιστήμονες πάνω σε ομάδα 24χρονων.
Λίπος στο συκώτι

Παραδοσιακά οι πάσχοντες είχαν ηλικία άνω των 40 ετών, αλλά η νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όχι μόνο είναι πλέον πολύ συχνή στους νεαρούς ενήλικες, αλλά ένας στους 40 έχουν πιο προχωρημένη νόσο με ουλές (ίνωση).
Η μελέτη ονομάζεται Children of the 90s και την διεξάγουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Οι ερευνητές παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 1991-1992.
Στο πλαίσιό της, οι επιστήμονες αξιολογούν την λειτουργία του ήπατος των συμμετεχόντων σε διάφορες φάσεις της ζωής. Έχει γίνει ήδη η αξιολόγηση των 17 και 24 ετών, ενώ τώρα θα αρχίσει εκείνη των 30 ετών.
Στην ηλικία των 17 ετών, το 2,5% των συμμετεχόντων είχαν λιπώδη διήθηση του ήπατος. Στην ηλικία των 24 ετών, το ποσοστό είχε υπερβεί το 20%. Ένας στους 40 ε άλλου είχαν ίνωση του ήπατος, που είναι πιο σοβαρή κατάσταση.
Η φλεγμονή και η ίνωση του ήπατος μπορεί αργότερα να εξελιχθούν σε κίρρωση του ήπατος ή ηπατική ανεπάρκεια. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να φθάσουν έως τον καρκίνο του ήπατος.
Τα στοιχεία για την ηλικία των 24 ετών συνελέγησαν την διετία 2016-2017. Βασίσθηκαν σε 4.021 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα ήπατος. Ο αντίστοιχος αριθμός των συμμετεχόντων κατά τον έλεγχο των 17 ετών ήταν 1.874.
Ασυμπτωματική για χρόνια
Όπως αναφέρει το BBC, η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι μία ασυμπτωματική νόσος για πολλά χρόνια. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα παρέμβασης ώστε να αντιστραφεί η ηπατική βλάβη.
«Όταν αναπτύξει κάποιος συμπτώματα, συνήθως έχουν προηγηθεί πολλά χρόνια νόσου», δήλωσε ο Dr. Kushala Abeysekera, λέκτορας Δημοσίας Υγείας & Επιδημιολογίας στο Μπρίστολ. «Όταν πια αρχίσει η ηπατική ανεπάρκεια, τότε μπορεί να παρουσιάσει συλλογή υγρού στην κοιλιά του (ασκίτης) και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνης αιμορραγίας στο έντερο».
Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην εφηβεία, δηλαδή η παχυσαρκία, είναι ο ισχυρότερος προάγγελος για την λιπώδη διήθηση του ήπατος στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
Οι επιστήμονες του Μπρίστολ αρχίζουν τώρα την επόμενη φάση της μελέτης τους. Προγραμματίζουν να εξετάσουν το ήπαρ 4.000 νέων που σήμερα είναι 30 ετών.

 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ