Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν αεροπορική βάση στο Ιράν -Yποβαθμίζει την ισραηλινή επίθεση η Τεχεράνη: «Καταρρίφθηκαν μερικά drones»


Ξεκίνησε η αντεπίθεση του Ισραήλ, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες, πύραυλοι έπληξαν περιοχή στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, ενώ εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ.

Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν αεροπορική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, τη μέρα που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεϊ γιορτάζει τα 85α γενέθλιά του.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε νωρίτερα ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), και ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός.

Χάρτης με το σημείο της επίθεσης του Ισραήλ

Ιρανός αξιωματούχος: Δεν έγινε πυραυλική επίθεση – Ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Ισφαχάν τις πρώτες πρωινές ώρες οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, διαβεβαίωσε αξιωματούχος του Ιράν – ο οποίος δεν κατονομάζεται – το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επιμένοντας στο ότι δεν έχει γίνει πυραυλική επίθεση στη χώρα.

Νωρίτερα το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε πως είναι «απόλυτα ασφαλείς» είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Ισφαχάν του Ιράν», επικαλυμμένο «αξιόπιστη πηγή».

Αντίστοιχες ειδήσεις μεταδίδουν και άλλα ιρανικά ΜΜΕ.

Το Ισραήλ έπληξε το εσωτερικό του Ιράν, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNNi. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως στόχος της επίθεσης δεν ήταν πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Yποβαθμίζει την ισραηλινή επίθεση η Τεχεράνη: «Καταρρίφθηκαν μερικά drones»

Υποβαθμίζει την ισραηλινή επίθεση η Τεχεράνη. «Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές ως προφύλαξη έναντι πιθανών εναέριων απειλών», σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

«Μετά την ενεργοποίηση της αεράμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση ορισμένων πιθανών στόχων, οι αναφορές δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μεγάλης κλίμακας πλήγματα ή εκρήξεις που να προκλήθηκαν από αεροπορική απειλή», ανέφερε το IRNA νωρίς την Παρασκευή.

Οι εκτενείς έλεγχοι στο Ισφαχάν, μια κρίσιμη κεντρική επαρχία με σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δείχνουν ότι όλες οι ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραμένουν ασφαλείς, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά.

Επιπλέον, το IRNA είπε ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί αντιπυραυλικά συστήματα.

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καταρρίφθηκαν επιτυχώς από την αεράμυνα της χώρας, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επίθεση με πυραύλους», δήλωσε στο X ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου του Ιράν, Χοσεΐν Νταλιριάν.

Το Fars News που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει την είσοδο της αεροπορικής βάσης που αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε από ισραηλινούς πυραύλους, χωρίς να υπάρχει κινητικότητα. Επίσης βίντεο που μεταδίδουν τα ιρανικά δίκτυα δείχνουν να επικρατεί ηρεμία στην κεντρική πλατεία του Ισφαχάν.

Επίσης, τα ιρανικά ΜΜΕ διαψεύδουν ότι Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συγκάλεσε έκτακτη Συνεδρίαση.

Το ιρανικό δίκτυο Tasnim αναφέρει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι «απόλυτα ασφαλείς», επικαλούμενο «αξιόπιστη πηγή».

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα εντός του Ιράν, δήλωσε πάντως αμερικανός αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή. Ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν πυρηνικός, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ