Δίκη Πισπιρίγκου: Τα κλάματα της Δήμητρας και η μήνυση Δασκαλάκη


Αναλυτικά οι ερωτήσεις που δέχθηκε η Δήμητρα Πισπιρίγκου κατά τη διάρκεια της δίκης

Με λυγμούς ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα εξέτασης της Δήμητρας Πισπιρίγκου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση θανάτων των άλλων δυο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, Ίριδας και Μαλένας Δασκαλάκη.

Η αδελφή της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου, η Δήμητρα Πισπιρίγκου ξέσπασε σε κλάματα όταν η εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφία της μόλις έξι μηνών Ίριδας, λέγοντας της ταυτόχρονα πως υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στις καταθέσεις της. Μάλιστα, η πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας σημείωσε πως είναι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση σε βάρος της Δήμητρας Πισπιρίγκου για ψευδείς καταθέσεις.

«Βλέπουμε μια καινούργια κατάθεση σήμερα, ο κ. Δασκαλάκης θα υποβάλλει μήνυση για αυτές τις ψευδείς καταθέσεις αλλά θα πρέπει κάποια πράγματα να ειπωθούν όλα είναι με διαφορετική εκδοχή σε κάθε ερώτηση που γίνεται στη κυρία μάρτυρα» ανέφερε η δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη ανακοινώνοντας πως καταθέτει μήνυση σε βάρος της μάρτυρος.

Όταν η μάρτυρας ξέσπασε σε κλάματα, το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων η Δήμητρα Πιπισιρίγκου και η κατηγορούμενη αδελφή της αγκαλιάστηκαν σφιχτά.

Πρόεδρος: Όταν μπήκατε μέσα στο δωμάτιο της Ίριδας ανάψατε το φως; Μιλήσατε φωνάξατε;

Μάρτυρας: Όχι, μόλις έφτασα στη κουζίνα φώναξα «Ρούλα το παιδί»!

Πρόεδρος: Προανακριτικά είχατε πει πως ανοίξατε το φως τη πήρατε αγκαλιά και τα χειλάκια του ήταν μελανιασμένα.

Μάρτυρας: Σίγουρα δεν το άνοιξα το φως.

Πρόεδρος: Η Τζωρτζίνα ξύπνησε;

Μάρτυρας: Ξύπνησε, την είδα κάποια στιγμή στο διάδρομο δεν θυμάμαι αν την αντιλήφθηκα όταν ήρθε το ΕΚΑΒ.

Πρόεδρος: Μετά τον θάνατο της Ίριδας έγινε κάτι θυμάστε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Γιατί διακόψατε την Κάρπα;

Μάρτυρας: Για να καλέσω το ΕΚΑΒ

Πρόεδρος: Γιατί δεν το κάλεσε εκείνη;

Μάρτυρας: Ήταν σε κατάσταση πανικού. Της είπα έλα και ξεκίνησε και εκείνη να κάνει ΚΑΡΠΑ και εκεί ήταν που ξεκίνησε και είπε «πάρε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ».

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με μηνύματα στα οποία η κατηγορούμενη αδελφή της, ενώ είχαν πεθάνει δυο παιδιά της οικογένειας και νοσηλευόταν το τρίτο (Τζωρτζίνα), αναζητούσε το αν ο Μάνος Δασκαλάκης φορούσε βέρα ή αν έχει βγάλει το «παντρεμένος» από το προφίλ του. «Εκείνη την περίοδο υπήρχαν έντονοι τσακωμοί, ο κ. Δασκαλάκης ήταν επίμονος να πει η Ρούλα στη Τζωρτζίνα ότι έκανε εξωσυζυγική σχέση και για αυτό φεύγει ο μπαμπάς. Δηλαδή να πει σε ένα 8χρονο παιδί αυτό το πράγμα. Υπήρχαν γι’ αυτό τον λόγο έντονοι τσακωμοί μεταξύ τους, έγινε το περιστατικό με το ξενοδοχείο, μετά γύρισε η Ρούλα αλλά ο κ. Δασκαλάκης συνέχιζε να είναι επιθετικός και να την βρίζει. Τότε είχαμε μιλήσει με το δικηγόρο για το διαζύγιο και μας είχε πει «να προσέχετε όλες τις κινήσεις τα πάντα».

Η Ρούλα είχε δεχθεί τηλεφώνημα που της έλεγαν ότι ο Μάνος δεν νοιάζεται για τα παιδιά και το παίζει γκόμενος στη καφετέρια. Και επειδή την είχε μπλοκάρει κοίταγα εγώ τις κινήσεις του» είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο; Υπάρχουν θάνατοι και ένα παιδί στο νοσοκομείο δεν σας προβλημάτισε εσάς αυτό;

Μάρτυρας: Δεν ρώτησα, έμπαινα στο προφίλ του ότι έβλεπα το κράταγα μήπως το χρειαστεί ο δικηγόρος για την αγωγή. Τώρα που τα βλέπω ίσως να έκανα λάθος που δεν της είπα σταματά μην ασχοληθούμε ξανά.

Εισαγγελέας: Είναι πλείστες οι αντιφάσεις σας. Εγώ να δεχθώ ότι το μωρό για ώρες δεν πείνασε δεν έκλαψε αλλά δεν μπήκατε καν στο δωμάτιο μετά από 12 ώρες να δείτε αν είναι έστω σκεπασμένη η Ίριδα;

Μάρτυρας: Έχετε δίκιο, όμως η Ρούλα ήξερε τη ρουτίνα του παιδιού. Μπήκε δυο φορές στο δωμάτιο τη νύχτα.

Εισαγγελέας: Λέτε ότι η ξηρότητα ήταν και στα δυο χείλη και στην ανακρίτρια είπατε ότι το σημάδι στο στόμα είναι σαν κάποιος να έχει δαγκώσει το στόμα του. Εδώ είπατε άλλα; Τι εννοούσατε ως κάκωση ως πληγή στα χείλη. Σας επιδεικνύω ξανά τη φωτογραφία.

Μάρτυρας: Δεν θέλω να τη δω τη φωτογραφία, δεν μπορώ.

Εισαγγελέας: Τις δείχνει φωτογραφίες από κούνια. Ποιος έβαλε το μαξιλάρι στο προσκέφαλο; Η αστυνομία σας είπε να μην αλλάξετε τίποτα στο δωμάτιο γιατί θα έρχονταν για αυτοψία.

Μάρτυρας: Το μαξιλάρι ήταν στα κάγκελα όταν βρήκα το μωρό. Εγώ όταν γύρισα από το τμήμα δεν ήταν στο προσκέφαλο, ήταν στη θέση που το τοποθετούσε πάντα.

Εισαγγελέας: Έπιασε το μωρό το μαξιλάρι; Τι μπορεί να συνέβη;

Μάρτυρας: Ίσως το παιδί να πήγε προς τα πάνω. Το παιδί είχε μετακινηθεί προς τα πάνω όχι το μαξιλάρι.

Εισαγγελέας: Σκουπίσατε ποτέ εσείς ή αδελφή σας το στόμα του παιδιού με το πανάκι αυτό;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Εισαγγελέας: Δεν ρωτήσατε τη μητέρα μετά το θάνατο που είχε βάλει το πανάκι;

Μάρτυρας: Δεν κάναμε καμία συζήτηση.

Εισαγγελέας: Τι εξήγηση δίνετε;Μάρτυρας: Ίσως όπως σήκωσα εγώ το παιδί το πανάκι να πετάχτηκε.

Αναφερόμενη στο πως έμαθε για το πανάκι στην κούνια, η Δήμητρα Πισπιρίγκου περιέγραψε: «Με φώναξε η αδελφή μου, μπήκα στο δωμάτιο και κρατούσε το πανάκι και μου λέει τι είναι αυτό δεν είδες; Της είπα όχι. Μου είπε ότι «το βρήκα εκεί». Ο Δασκαλάκης ήταν εκεί το άρπαξε από το χέρια της και άρχισε να το μυρίζει».

Εισαγγελέας: Πώς αντέδρασε η κατηγορουμένη όταν φέρατε την Ίριδα από το δωμάτιο στη κουζίνα;

Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή ήμουν και εγώ σε τρομερό σοκ. Της έφυγε το πιατάκι που κρατούσε από τα χέρια. Είχε πέσει στη γωνία και φώναζε, δεν θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε.

Εισαγγελέας: Υποθέτω ότι συζητήσατε με την αδελφή σας για τις συνθήκες θανάτου της Μαλένας; Τι σας είπε;

Μάρτυρας: Ότι ήταν ξαπλωμένη δίπλα της και ότι κάποια στιγμή η Μαλένα ανασηκώθηκε με το σώμα της και έπεσε προς τα πίσω.

«Τα λάτρευα και τα λατρεύω αυτά τα παιδιά και αυτό δεν αλλάζει» είπε η Δήμητρα Πισπιρίγκου απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπιση της κατηγορούμενης, Αναστασίας Μπάκα. Η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε πως η πρωτοβουλία για τις συνεντεύξεις που δόθηκαν πριν τη σύλληψη της 35χρονης, την είχε ο Μάνος Δασκαλάκης. «Συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιήσει την οικογένεια. Της είπε τελευταία στιγμή να βγούμε να μιλήσουμε. Της είπε ότι είχε μιλήσει με τους δικηγόρους που διαφωνούσαν, όμως την επόμενη ημέρα ο δικηγόρος που είχαν τότε παραιτήθηκε γιατί δεν ήξερε κάτι.

Η κατάθεση της παιδιάτρου

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η παιδίατρος Ελένη Ρούτη, που παρακολουθούσε τα παιδιά της οικογένειας.«Ήταν συνεπέστατοι σε όλα στα εμβόλια των παιδιών στα πάντα. Μιλούσα και με τους δυο» είπε στην πρώτη της τοποθέτηση και συμπλήρωσε πως δεν την είχε προβληματίσει κάτι στη Μαλένα μέχρι να παρουσιαστεί η λευχαιμία.

«Ήρθε η μητέρα στο ιατρείο. Τη συναντάμε συχνά της έδωσα αντιβίωση. Όταν ολοκληρώθηκε η αγωγή είδα ότι είχε επεκταθεί. Μέσα σε δυο μέρες έκανα όλο τον έλεγχο και δεν βρήκα τίποτα. Τους κάλεσα στο ιατρείο ήρθαν και οι δυο και τους είπα ότι εγώ δεν βρήκα τίποτα και τους είπα ή μπαίνετε νοσοκομείο στη Πάτρα ή πάτε κατευθείαν Αθήνα γιατί αν είναι κάποια κακοήθεια που ξεκινάει να είστε δίπλα στο Ελπίδα να το προλάβουμε. Τους έδωσα παραπεμπτικό και την άλλη μέρα μου είπαν ναι φεύγουμε για Αθήνα και εκεί μιλήσαμε μια δυο φορές γιατί αγωνιούσα. Μετά με πήρε ο κ. Δασκαλάκης και μου είπε για διάγνωση λευχαιμίας. Τους καθησύχασα τους είπα ότι είναι στην αρχή και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πάνε καλά» είπε η μάρτυρας.

Περιγράφοντας πως έμαθε για τον θάνατο της Μαλένας ένα μήνα αργότερα, η μάρτυρας είπε ότι την ενημέρωσε τηλεφωνικά ο Μάνος Δασκαλάκης. «Ήταν σοκαρισμένος και εγώ σοκαρίστηκα, δεν περίμενα τόσο ξαφνικό θάνατο. Μου φάνηκε πολύ ξαφνικός θάνατος δεν περίμενα να πάει έτσι» ανέφερε.

Πρόεδρος: Πως ήταν αυτά τα τηλεφωνήματα;

Μάρτυρας: Τυπικά δεν μου έλεγαν τι θεραπείες έκαναν. Με ρωτούσαν αλλά εγώ δεν θα μπορούσα να ξέρω. Τους έλεγα να περιμένουν τη νεκροψία. Μεσολάβησε 1,5 χρόνος από την Μαλένα μέχρι την Ίριδα δεν θυμάμαι αν μου είχαν φέρει τη Τζωρτζίνα, ήταν όμως ένα παιδί που δεν αρρώσταινε εύκολα.

Πρόεδρος: Πάμε στην Ίριδα.

Μάρτυρας: Το παιδάκι έκανε τα εμβόλια συνεπέστατα, μεσολάβησε μια ιωσούλα, μια ελαφριά βρογχίτιδα και θεραπεύτηκε. Κάπου εκεί στον τρίτο μήνα άκουσα ένα φυσηματάκι πολύ μικρής έντασης και αυτό παραπέμπει σε αθώο φύσημα. Τους είπα ότι σαν πρωτόκολλο πρέπει να το στείλουμε σε καρδιολόγο από τη στιγμή που υπάρχει ένας θάνατος στην οικογένεια. Το ακούμε αυτό το φύσημα στα μισά παιδιά. Είχα στο μυαλό μου ότι υπήρχε ένας ξαφνικός θάνατος στην οικογένεια για αυτό τους έστειλα σε καρδιολόγο. Σε ένα άλλο μωρό θα περίμενα να το ξαναδώ.

Πρόεδρος: Τους παραπέμψατε σε κάποιο γιατρό;

Μάρτυρας: Αρχή του ιατρείου μου είναι να στέλνω σε νοσοκομείο όχι σε ιδιώτες. Πήγαν στη κ. Καρατζά και μου είπαν όλα είναι καλά. Είχαν έρθει μετά για το εμβόλιο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ