Ιράν και Ισραήλ παίζουν με τη φωτιά – Αμοιβαίος φόβος στον ορίζοντα για νέες επιθέσεις


Το μήνυμα του Ισραήλ στο Ιράν – Τι ισχυρίζονται αναλυτές για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς και οι ιρανικές διαψεύσεις έντονες, τα διεθνή μέσα καταπιάστηκαν με την επίθεση του Ισραήλ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον της ιρανικής πόλης Ισφαχάν το πρωί της Παρασκευής (19/4).

Πρόκειται για μια πόλη ιδιαιτέρως σημαντική για τις στρατιωτικο-βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ περιλαμβάνονται επίσης και εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν καθώς και μια αεροπορική βάση που φιλοξενεί τον γερασμένο στόλο των F-14 “Tomcats” της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τα πλήγματα λοιπόν, στην εν λόγω περιοχή αποτελούν συμβολική ενέργεια.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί εδώ και καιρό σ’ έναν «σκιώδη πόλεμο» με το Ιράν, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις με φόντο το Ισφαχάν φέρνουν στην επιφάνεια μία νέα «εικόνα» στη μεταξύ τους σύγκρουση.

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ σε μία από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης στη Συρία, έγινε σε ανοιχτό χώρο. Επρόκειτο για το πρώτο χτύπημα σε ισραηλινό έδαφος από ξένο κράτος εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η απάντηση του Ισραήλ δεν άργησε να έρθει.

Το μήνυμα του Ισραήλ προς το Ιράν

Ανώνυμη ισραηλινή πηγή δήλωσε στην Washington Post πως το χτύπημα «είχε ως στόχο να υποδείξει στο Ιράν ότι το Ισραήλ είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει στο εσωτερικό της χώρας». Μήνυμα που το Ιράν έλαβε και ερμήνευσε καταλλήλως.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι κανόνες αντιπαράθεσης που υπήρχαν εδώ και καιρό μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, σε μια σύγκρουση που διεξάγεται αρχικά μέσω αντιπροσώπων και τώρα όλο και πιο άμεσα, έχουν διαρραγεί κατά τους έξι μήνες, από τότε δηλαδή που η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες, αυτό που κάποτε θεωρούνταν δεδομένο, διαλύθηκε. Στη Γάζα, ένας πόλεμος πρωτοφανής σε βία και παρατεταμένο χαρακτήρα συνεχίστηκε. Στα κοινά σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, μια άλλη σύγκρουση έχει φέρει τα άνω κάτω τους συνήθεις κανόνες, με τις ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ -έναν άλλο ιρανικό σύμμαχο- που ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου, να αποτελούν πλέον καθημερινή πραγματικότητα.

Αμοιβαίος φόβος στον ορίζοντα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έχει προκύψει νέος αλλά και αμοιβαίος φόβος στον ορίζοντα. Και ενώ πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι έσπευσαν να υποδείξουν ότι ένα περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή στο status quo, μια άλλη και πιο ανησυχητική πιθανότητα είναι ότι αυτό απλώς σηματοδοτεί πως η εν λόγω διευρυνόμενη σύγκρουση έχει γίνει πιο άγρια.

Από πολιτική άποψη, είναι δύσκολο για την ώρα να αποδειχθεί ότι η περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ ωφελεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Άλλωστε, για τον Ισραηλινό ηγέτη ο οποίος έχει συνδεθεί τόσο καιρό και τόσο βαθιά με την εμπόλεμη κατάσταση που βιώνει η χώρα, το εν λόγω πλήγμα προς το Ιράν, λόγω της περιορισμένης έκτασης δεν μοιάζει με ένδειξη αποφασιστικότητας αλλά αδυναμίας.

Με κάτι τέτοιο φαίνεται να συντάσσεται ήδη και ο ακροδεξιός σύμμαχος του Νετανιάχου στον συνασπισμό και υπουργός εθνικής ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, ο οποίος εποφθαλμιά ψήφους από τα δεξιά εντός του κόμματος Likud του Νετανιάχου.

Παίζουν με τη φωτιά

Τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ φαίνεται να παίζουν με τη φωτιά, ιδίως μετά τα όσα έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί ως απάντηση στην εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς το Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

*Με πληροφορίες από Guardian


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ