Διατροφή: 5 τρόποι να ευχαριστηθούμε το φαγητό μας


Πολλές φορές παίρνουμε το φαγητό πολύ σοβαρά και ξεχνάμε πως το φαγητό είναι και απόλαυση. Πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε αλλα πρέπει να μας αρέσει κιόλας. Το τι θα διαλέξουμε να φάμε μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την διάθεση μας.
«Είχα αυτήν την μπέιμπι σίτερ που έκανε χρόνια δίαιτα», ανέφερε πρόσφατα σε podcast του CNN η Δρ Linda Shiue, παθολόγος και σεφ: «Έτρωγε αυτό το άχρωμο, άοσμο φαγητό και ήταν λυπημένη όλη την ώρα».

Αυτό δεν είναι το στιλ της. Είναι η πρώτη διευθύντρια μαγειρικής ιατρικής στο Kaiser Permanente San Francisco. Εκεί ίδρυσε το Thrive Kitchen, μια κουζίνα εκπαίδευσης για τους ασθενείς, ώστε να μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το να δίνει απλώς συνταγές για χρόνιες παθήσεις.

Ήθελε να δημιουργήσει ένα μέρος όπου θα μπορούσε να διδάξει στους ασθενείς της πώς να κάνουν νόστιμο το υγιεινό φαγητό. Δείχνει στους ασθενείς πώς να χρησιμοποιούν μπαχαρικά και μυρωδικά για να αρωματίσουν την εποχική κουζίνα, ακολουθώντας ένα υποστηρικτικό για την υγεία διατροφικό μοτίβο.
«Ως εκ γενετής λάτρης του φαγητού και ως γιατρός που έχει δει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρόνιας δίαιτας, ενθαρρύνω τους ανθρώπους να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το φαγητό ως πηγή ευχαρίστησης, πολιτισμικής σύνδεσης και ευεξίας, ανεξάρτητα από το βάρος τους», λέει η Shiue. Ένα δύσκολο πρότζεκτ, όπως εξηγεί, όταν όλα τα μηνύματα που παίρνουμε είναι υπέρ μιας περιορισμένης διατροφής.
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να ξεφύγουμε από αυτή τη νοοτροπία και να απολαμβάνουμε πραγματικά το φαγητό μας; Η Shiue έχει να μας δώσει πέντε συμβουλές.
5 συμβουλές για… διασκεδαστική διατροφή
Σταματήστε να κρίνετε το φαγητό ως καλό ή κακό
Το φαγητό δεν είναι από μόνο του καλό ή κακό, επομένως δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται κανείς άσχημα για τις διατροφικές του επιλογές.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λένε κάποια στιγμή «Α, δεν πρέπει να το φάω αυτό. Δεν είναι καλό για μένα. Μπορεί να επηρεάσει το βάρος μου»», λέει.
Όμως, στο φαγητό «δεν χωράει ντροπή».
«Όλα με μέτρο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για περιστασιακή απόλαυση», τονίζει.
Μην κάνετε «δίαιτες»
Οι περιοριστικές δίαιτες είναι αντιπαραγωγικές γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορούμε να τις τηρούμε απόλυτα και για πάντα.
«Η μια μελέτη μετά την άλλη δείχνει ότι το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής είναι αυτό που μπορεί να ακολουθήσει κάθε άτομο — μια βιώσιμη αλλαγή τρόπου ζωής», τονίζει.
«Αντί να περιορίζετε, προσθέστε περισσότερα από τα τρόφιμα που η επιστήμη δείχνει ότι είναι καλύτερα για την υγεία μας: πολλά λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτό θα κάνει καλό στην υγεία σας ακόμα κι αν δεν τρώτε «τέλεια» όλη την ώρα, ακόμα κι αν δεν χάνετε βάρος», προσθέτει.
Ακούστε το σώμα σας
Τρώτε διαισθητικά.
«Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα», λέει: «Πρώτον, είστε πραγματικά πεινασμένοι ή μήπως καλύπτετε μια συναισθηματική ανάγκη, όπως άγχος, λύπη ή κούραση;»
«Πώς σας κάνει να αισθάνεστε το φαγητό αφού φάτε; Αισθάνεστε χορτάτοι και άνετοι ή μήπως σκασμένοι; Πώς είναι το επίπεδο ενέργειάς σας μετά το φαγητό; Όταν δίνετε προσοχή σε αυτά τα συναισθήματα, το σώμα σας θα σας καθοδηγήσει να κάνετε τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές για εσάς τους ίδιους», επισημαίνει.
Επίσης, τρώτε προσεκτικά, κάτι που, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να «διαλογίζεστε» πάνω από το φαγητό σας.
«Σημαίνει ότι όταν τρώτε το φαγητό σας, απλά εστιάστε στην απόλαυσή του», εξηγεί και προσθέτει: «Τρώτε αργά. Μασήστε το φαγητό σας. Δώστε επίσης προσοχή στο πότε έχετε χορτάσει».
Διεκδικήστε ξανά τη διατροφική σας κληρονομιά
Οι υγιεινές δίαιτες μπορούν να προέρχονται από μια ποικιλία εθνοτήτων και εθίμων και μπορεί να περιέχουν διάφορες γεύσεις και συστατικά.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είτε δεν θέλουν να αλλάξουν γεύσεις και κουζίνα, είτε δεν ξέρουν πώς να το κάνουν ή απλά δεν τους βγαίνει. Και, πραγματικά, δεν χρειάζεται να το κάνουν, λέει η Shiue.
Σε κάθε κουζίνα και πολιτισμό υπάρχουν υγιεινά πιάτα και πρέπει να τα τιμούμε, τονίζει.
Μη σκέφτεστε μόνο τις θερμίδες
Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το φαγητό δεν είναι μόνον ένας τρόπος να μείνετε ζωντανοί, λέει.
«Το φαγητό είναι, για μένα, κυρίως απόλαυση. Είναι μια σύνδεση με τον εαυτό μου, με τους αγαπημένους μου, με τον πολιτισμό μου», συμπληρώνει.
Είναι επίσης έκφραση αγάπης και φροντίδας.
Γι’ αυτό, «απολαύστε το φαγητό σας»…
 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ