Στα διεθνή δικαστήρια οι Έλληνες ομογενείς για την αρπαγή των περιουσιών τους στους Αγίους Σαράντα


Στο «κόκκινο» βρίσκονται το διάστημα αυτό οι διεργασίες στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία προκειμένου να ακυρωθεί με κάθε ένδικο μέσο το σχέδιο της κυβέρνησης Έντι Ράμα, με το οποίο «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου Αυλώνας – Αγίων Σαράντα, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι περιουσία Ελλήνων ομογενών, «περνάνε» στο αλβανικό κράτος.

Για τους Βορειοηπειρώτες, η υπουργική απόφαση 708/2018, που ορίζει ότι 46 τεμάχια στα νότια παράλια της γείτονος ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, δεν είναι παρά συνέχεια μιας εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε βάρος τους τα Τίρανα, με αυθαίρετες κατεδαφίσεις σπιτιών, καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, έτσι ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Με συντονισμένες ενέργειες η ελληνική ομογένεια σκοπεύει να προσφύγει τόσο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας όσο και στα διεθνή δικαστήρια. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό και με τη συμβολή των ενώσεων των ομογενών όλοι όσοι θίγονται λαμβάνουν το διάστημα αυτό την απαιτούμενη νομική υποστήριξη.

Το γραφείο της «Ομόνοιας» στη Χιμάρα τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε κέντρο νομικής υποστήριξης για τους ομογενείς που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Δικηγόροι βρίσκονται εκεί για να τους διευκολύνουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

«Η πρόσφατη υπουργική απόφαση παραβιάζει κατάφωρα τους νόμους τους αλβανικού κράτους αλλά και το Σύνταγμα» αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του παραρτήματος της «Ομόνοιας» στη Χιμάρα, Φρέντη Μπελέρη.

«Για αυτό και -προσθέτει- βρισκόμαστε σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς και γενικότερα υπάρχει κινητοποίηση τόσο σε πολιτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο προκειμένου να μην εφαρμοστεί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ταυτοποιήσουμε σε ποιους ανήκουν αυτές οι περιουσίες ώστε οι πολίτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Έχουμε έρθει σε επαφή με τρία δικηγορικά γραφεία στην Αλβανία και προσπαθούμε να ομαδοποιήσουμε τις υποθέσεις. Δυστυχώς, εάν εφαρμοστεί η απόφαση, τότε αυτομάτως θα σημάνει και το τέλος της περιοχής αυτής όπως την ξέραμε. Θα γίνει πλήρης αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος».

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ