Πρόγραμμα Πάσχα 2024

Εορταστικό Ωράριο Πάσχα 2024 σήμερα Μεγάλη Παρασκευή
Εορταστικό Ωράριο Πάσχα 2024 σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Πρόγραμμα Πάσχα 2024: Το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές εορτές για τους Έλληνες. Κάθε χρόνο, οι πιστοί σε όλη την χώρα γιορτάζουν με λαμπρότητα και εκδηλώσεις την ανάσταση του Ιησού Χριστού

Μελετώντας το πρόγραμμα του Πάσχα στην Ελλάδα για το έτος 2024, μπορούμε να εξερευνήσουμε τα αναμενόμενα γεγονότα και τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα.

Το Πάσχα πέφτει την Κυριακή 5 Μαΐου.

Πρόγραμμα Πάσχα 2024

Το Ημερολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας 2024

  • 28 Απριλίου 2024: Κυριακή των Βαΐων
  • 29 Απριλίου 2024: Μεγάλη Δευτέρα
  • 30 Απριλίου 2024: Μεγάλη Τρίτη
  • 1 Μαΐου 2024: Μεγάλη Τετάρτη
  • 2 Μαΐου 2024: Μεγάλη Πέμπτη
  • 3 Μαΐου 2024: Μεγάλη Παρασκευή
  • 4 Μαΐου 2024: Μεγάλο Σάββατο
  • 5 Μαΐου 2024: Κυριακή του Πάσχα
  • 6 Μαΐου 2024: Δευτέρα του Πάσχα

Πότε πέφτει πότε είναι του Αγίου Γεωργίου το 2024;

Πρόγραμμα Πάσχα 2024
Πρόγραμμα Πάσχα 2024

Μεγάλη Παρασκευή (3 Μαΐου 2024)

Την Μεγάλη Παρασκευή της Μεγάλης Εβδομάδας, οι πιστοί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου. Ο Επιτάφιος είναι ένα τίμιος τάφος του Ιησού Χριστού στολισμένο με λουλούδια και αρκετές φορές μικρά κεριά. Τη νύχτα, γίνεται σε κάθε ενορία η περιφορά του Επιταφίου. Στο Αγρίνιο “ανάβει” το έθιμο με τα Χαλκούνια, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Η διαδικασία της διακόσμησης του επιταφίου συχνά συναντάται με μεγάλη χαρά και συμμετοχή από τους ενορίτες στους Ιερούς Ναούς όλης της χώρας.

Μεγάλο Σάββατο της Αναστάσεως (4 Μαΐου 2024)

Το Σάββατο της Αναστάσεως αποτελεί την ημέρα της κύριας γιορτής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Ανάστασης. Η τελετή ξεκινά με πλήθος κόσμου και τις λαμπάδες στα χέρια τους να κατευθύνονται στους ναούς. Οι ιερεις ψαλουν «Χριστός Ανέστη» και οι πιστοί παραλαμβάνουν το « Άγιο Φως» και ανταλλάσσουν αγάπη και ευχές.

Μετά την Ανάσταση, ακολουθεί το παραδοσιακό φαγητό του “πατσά” και του παραδοσιακού εθίμου “Τσούγκρισμα των αυγών”.

Κυριακή του Πάσχα: Ένδοξη Ανάσταση του Ιησού Χριστού

Κυριακή 5 Μαΐου 2024 γιορτάζουμε το Πάσχα είναι μια γιορτή που επισημαίνει την ανάσταση του Ιησού Χριστού από τον θάνατο, σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας. Στην Ελλάδα, η περίοδος του Πάσχα είναι γεμάτη από πολυάριθμες παραδόσεις και συμβολισμούς που αντικατοπτρίζουν τη βαθιά θρησκευτική πίστη και τον πολιτισμό της χώρας.

Οι αργίες του Πάσχα

Ως επίσημες αργίες ορίζονται η Κυριακή του Πάσχα στις 5 Μαΐου και η Δευτέρα του Πάσχα στις 6 Μαΐου. Λάβετε υπόψιν όμως πως το 2024 η Μεγάλη Τετάρτη πέφτει την Πρωτομαγιά άρα η μεγάλη βδομάδα έχει μία ακόμη αργία.

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για Πάσχα

Οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 27 Απριλίου και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 12 Μαΐου. Συνεπώς τα σχολεία θα είναι κλειστά για 2 εβδομάδες.

Το Πάσχα των Καθολικών 2024

Το Καθολικό Πάσχα γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία με το Προτεσταντικό Πάσχα. Το 2024 το Καθολικό Πάσχα πέφτει την Κυριακή 31 Μαρτίου. Η ημερομηνία αυτή καθορίζεται από την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία. Η ισημερία πέφτει στις 20 Μαρτίου 2024, επομένως η πρώτη πανσέληνος που ακολουθεί είναι στις 29 Μαρτίου.

*Το άρθρο ανανεώνεται συνεχώς

Πάσχα: Το αδιαχώρητο σε εθνικές, λιμάνια και σταθμούς των ΚΤΕΛ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ