Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου


Δυστυχώς στη Σίφνο δεν έχω πάει. Έχω όμως καλούς φίλους που την έχουν επισκεφτεί και με έχουν ταξιδέψει με τις εικόνες τους στα υπέροχα σοκάκια της και τα χωριά, αλλά και με τις παρουσιάσεις των φαγητών και προϊόντων του νησιού.

Τα πιο γνωστά φαγητά της Σίφνου είναι η ρεβιθάδα (που ψήνεται όλη νύχτα σε ξυλόφουρνο και σε ειδικό κεραμικό σκεύος γνωστό ως σκαπασταριά ), οι ρεβιθοκεφτέδες και η καπαροσαλάτα.

Ας μην παραλείψουμε όμως και τα τοπικά τυριά, τη μανούρα τη γυλωμένη, τη χλωρομανούρα και την ξινομυζήθρα.

Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω πως και η καταγωγή του μεγάλου chef Τσελεμεντέ, προς τιμήν του οποίου διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια κάποιες εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, είναι από αυτό το νησί.

Πριν δυο μήνες ο Δ. Ρουσουνέλος δημοσίευσε στο fb φωτογραφίες από την Σίφνο, μεταξύ των οποίων ρεβιθοκεφτέδες, με μια τοπική συνταγή κάποιας νοικοκυράς γραμμένη με το χέρι της.

Μετά από ανταλλαγή σχολίων σκέφτηκα να φτιάξω αυτούς τους ρεβιθοκεφτέδες μόλις θα είχα ρεβίθια.

Σήμερα έγιναν τους απολαύσαμε και με την άδεια του Δ. Ρουσουνέλου δημοσιεύονται εδώ, τηρώντας τη συνταγή όπως την είχα δει. Η μόνη προσαρμογή που έκανα είναι ως προς τις ποσότητες, έβαλα τις μισές.

Δοκιμάστε τους είναι τόσο αφράτοι και νόστιμοι και μπορεί να αποτελέσουν ένα κύριο πιάτο ή ένα μεζέ συνοδευτικό για ένα τσίπουρο ή ούζο ή και ένα ποτήρι κρασί.

Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου
Μερίδες
20-22 κομμάτια
Συστατικά
250 γρ ρεβίθια
500 γρ πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
άνηθο
μαϊντανό
δυόσμο
μαντζουράνα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάζουν. Την επομένη αν θέλουμε τα τρίβουμε λίγο να φύγουν οι πολλές φλούδες.
Σε νερό που βράζει βράζουμε τις πατάτες ίσα να τρυπιούνται με πιρούνι.
Πλένουμε καλά τα μυριστικά και αφαιρούμε τα πολύ χοντρά κοτσάνια τους. Τα στραγγίζουμε ή τα στεγνώνουμε σε μια πετσέτα. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Αν έχουμε μηχανή του κιμά περνάμε όλα τα υλικά με τη μηχανή με την πιο χοντρή διάτρητη πλάκα κοπής.

Διαφορετικά τρίβουμε τα ρεβίθια σε επεξεργαστή τροφίμων και προσθέτουμε τις πατάτες λιωμένες με πιρούνι, τα δε μυριστικά και το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένα.
Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε το μείγμα.
Αφήνουμε να σταθεί περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.
Πλάθουμε κεφτέδες όχι πολύ μεγάλους και όσο το δυνατόν όμοιους σε μέγεθος για το καλύτερο τηγάνισμα.

Τηγανίζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες σε μπόλικο καυτό λάδι λίγους λίγους. Προσοχή μην προσθέτετε πολλούς στο τηγάνι γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και οι κεφτέδες σας θα διαλυθούν.

Γυρίζουμε μια δυο φορές να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές και βγάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τσιπς πατάτας ή μια σαλάτα.

Σημειώσεις
Η ποσότητα των μυριστικών μου είναι κατ΄εκτίμηση, προσπάθησα να κρατήσω μια ισορροπία ώστε να μην επικρατεί κάποια γεύση. Η μαντζουράνα μου ήταν αποξηραμένη.

Αν χρησιμοποιήσετε επεξεργαστή τροφίμων προσοχή μη λιώσετε τα υλικά, γιαυτό προτείνω να τριφτούν μόνο τα ρεβίθια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ