Ο Tραμπ κερδίζει τους νέους: «Καιρός να τον επαναφέρουμε στην εξουσία για να μειώσει τις τιμές»


Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κερδίζει τους νεαρούς ψηφοφόρους, καθώς πολλοί τον θεωρούν ιδανική επιλογή για τα οικονομικά τους δεινά. Οι δημογραφικές ισορροπίες εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Αδύνατος με σκουλαρίκια στα δύο αυτιά, ο 23χρονος Ισάια Τέρνερ δεν μοιάζει με κλασικό υποστηρικτή του Τραμπ, που τείνει να είναι μεσήλικας ή μεγαλύτερος. Οδήγησε ωστόσο δύο ώρες από το σπίτι του έξω από το Μιλγουόκι για να δει τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ σε μια συγκέντρωση στο Γκριν Μπέι του Ουισκόνσιν, ένας από τους νέους ψηφοφόρους που σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική βάση υποστηρικτών για τον πρώην πρόεδρο.

Για τον σημερινό Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία την ψηφοφορία των νέων το 2020, η διάβρωση της υποστήριξής του μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία. Ο Τέρνερ, ο οποίος διευθύνει μια επιχείρηση εκτροφής σκύλων με τη μητέρα του, ψήφισε Τραμπ το 2020. Υποστηρίζει τη στάση του υπέρ της γεώτρησης πετρελαίου, την αντίθεσή του στον έλεγχο των όπλων -καθώς διαθέτει πολλά πυροβόλα όπλα – και τη δέσμευσή του να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

«Συμφωνώ σε όλα με τον Τραμπ»

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα πράγμα που να έκανε ο Τραμπ όσο ήταν στην εξουσία, το οποίο να με τάραξε. Και τώρα με τον Μπάιντεν στην εξουσία υπάρχουν αμέτρητα πράγματα με τα οποία διαφωνώ» είπε στο Reuters. «Πολλοί φίλοι μου έχουν την ίδια άποψη με εμένα».

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Μάρτιο έδειξε ότι οι Αμερικανοί ηλικίας 18-29 ετών ευνοούν τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ κατά μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες – 29% έως 26% – με τους υπόλοιπους να ευνοούν έναν άλλο υποψήφιο ή δεν είναι σίγουροι για το ποιος θα πάρει την ψήφο του. Αν ο Τραμπ παραμείνει κοντά στον Μπάιντεν σε αυτή τη δημογραφική ομάδα μέχρι την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, θα ήταν ένα σημαντικό κέρδος σε σύγκριση με το 2020, όταν ο Μπάιντεν κέρδισε την ψήφο των νέων με 24 μονάδες.

Οι ανησυχίες για την ηλικία του 81χρονου Μπάιντεν και την υποστήριξή του προς το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα έχουν οδηγήσει στην απώλεια της υποστήριξής του μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων τη στιγμή που χάνει επίσης Ισπανόφωνους ψηφοφόρους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι νέοι προσεγγίζουν σιγά σιγά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, παρά τις προσπάθειες του Μπάιντεν να τους κρατήσει στο πλευρό του, προσπαθώντας μεταξύ άλλων να ακυρώσει το φοιτητικό χρέος και να επεκτείνει την οικονομική στέγαση.

Το μερίδιο των Αμερικανών μεταξύ 18-29 που ταυτίζονται ως Ρεπουμπλικάνοι έχει αυξηθεί, από 24% το 2016 σε 26% το 2020 και 28% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. Παρά το χιονόνερο και βροχή, περίπου 3.000 υποστηρικτές του Τραμπ παρατάχθηκαν έξω από ένα συνεδριακό κέντρο του Γκριν Μπέι στις 2 Απριλίου για να δουν τον Τραμπ.

Στο πλήθος υπήρχαν και εκατοντάδες νέοι. Το Reuters πήρε συνέντευξη από 20 άτομα κάτω των 30 ετών για να καταλάβει την υποστήριξή τους. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την υποστήριξη στον Τραμπ ήταν ο πληθωρισμός και η αντίληψη ότι η οικονομία δεν λειτουργεί για αυτούς, υπογραμμίζοντας ότι η άνοδος στις τιμές καθημερινών βασικών προϊόντων είναι πιο σημαντική για ορισμένους από τις υψηλές τιμές των μετοχών και τη χαμηλή ανεργία κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν.

«Βάζει πάνω από όλα την Αμερική»

«Βγάζω αξιοπρεπή χρήματα και δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά ένα σπίτι με τον μισθό που βγάζω τώρα», είπε ο Στιβ Γουέντ 26 ετών, φύλακας σε νοσοκομείο. «Ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε στην εξουσία έναν άνθρωπο που θα μειώσει τις τιμές». Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία δήλωσε ότι συμφωνεί με την επιφυλακτικότητα του Τραμπ σχετικά με τη βοήθεια της Ουκρανίας στον πόλεμό με τη Ρωσία, μια στάση που έρχεται σε αντίθεση με την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν.

Ο Κόλιν Κρέγκο 19 ετών, φοιτητής Ιστορίας, είπε ότι τα κεφάλαια που δαπανώνται στο εξωτερικό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την αντιμετώπιση εγχώριων ζητημάτων όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά. «Δεν μου αρέσει πολύ αυτό που κάνουμε με την Ουκρανία», είπε «Όταν τον ακούω (τον Τραμπ) να μιλάει, είναι πολύ πατριώτης, βάζει «Πρώτα την Αμερική» και μου αρέσει αυτό».

Όλοι είπαν ότι δεν ενοχλούνταν από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ. Οκτώ από αυτούς θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φέτος στις προεδρικές εκλογες.

Σίγουρα, μια ομάδα νέων ανθρώπων που στηρίζουν Τραμπ δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του ευρύτερου εκλογικού σώματος και το κλίμα μπορεί να αλλάξει. Οι νεότεροι επίσης ψηφίζουν λιγότερο συχνά από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο Μπάιντεν διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα στη νεολαία.

Η εκστρατεία του Τραμπ ωστόσο ποντάρει στους νέους για πιθανά κέρδη το 2024, είπε στους δημοσιογράφους ένας σύμβουλος της εκστρατείας τον περασμένο μήνα. Είπε ότι η οικονομία και οι υπερπόντιες συγκρούσεις -ο Τραμπ ισχυρίζεται συχνά ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί με τον ίδιο στο τιμόνι- ήταν βασικά θέματα για να στείλει μήνυμα σε αυτήν την ομάδα.

«Όπως πολλοί Αμερικανοί, οι νέοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο, τη βενζίνη ή τα είδη παντοπωλείου και δυσκολεύονται να αγοράσουν ένα σπίτι επειδή οι πραγματικοί μισθοί έχουν πέσει κατακόρυφα», δήλωσε η Άννα Κέλι, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών. Πρόσφατη Δημοσκόπηση του Χάρβαρντ είπε έδειξε οτι μόνο το 9% των νεαρών Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο σωστό δρόμο – ως απόδειξη ότι ορισμένοι στρέφονταν στον Τραμπ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ