Ηράκλειο: Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση «Μίνωας 2024» για την αντιμετώπιση σεισμού


Σε ό,τι αφορά την πορεία της άσκησης, ο περιφερειάρχης Κρήτης εξήγησε πως είναι στο ξεκίνημα και «θα κάνουμε την αξιολόγηση μόλις ολοκληρωθεί»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Μίνωας 2024» στην Περιφέρεια Κρήτης, που διοργανώνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και την περιφέρεια, στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη.

Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότεροι από 60 φορείς και ο σχεδιασμός της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περίπου 75 επεισόδια, σε όλο το φάσμα των κινδύνων που απορρέουν από τις σεισμικές δραστηριότητες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

«Η ανταπόκριση του μηχανισμού μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική» είπε σε δηλώσεις του σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν και θέματα τα οποία πρέπει να λύσουμε». «Εξαρχής είχα εξηγήσει ότι η άσκηση δεν έχει στόχο να πετύχει, αλλά πως μια τόσο μεγάλη άσκηση στόχο έχει να υποδείξει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που έχουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που προεδρεύει στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο που λειτουργεί στο Ηράκλειο, δήλωσε ότι η άσκηση εξελίσσεται κανονικά, με την παρουσία και συμμετοχή όλων των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της άσκησης, ο περιφερειάρχης Κρήτης εξήγησε πως είναι στο ξεκίνημα και «θα κάνουμε την αξιολόγηση μόλις ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν μέρει προβλήματα. Για αυτό γίνεται, προκειμένου, με την ολοκλήρωση της, να δούμε τα επιμέρους προβλήματα για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Μακάρι να μη γίνει ποτέ ένας σεισμός», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, «αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το σημαντικό είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά φύγανε από τις τάξεις μέσα απ’ όλα τα σχολεία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάθε υπηρεσία να επιλύει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Χρειάζεται ο συντονισμός, οι συνέργειες και στο τέλος του τριημέρου θα δούμε τα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

«Πρόκειται για μια άσκηση που δοκιμάζει την ετοιμότητά μας, για την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας» ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, συμπληρώνοντας ότι «ο κύριος σκοπός είναι η ενεργοποίησή μας, ο συντονισμός μας και η επισήμανση των κενών, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά μέσα και να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μία πραγματική κατάσταση, σε ένα ενδεχόμενο δηλαδή το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ