Θάνατος: Με ποια σειρά φεύγουν οι αισθήσεις όταν πεθαίνουμε


Θάνατος: Ο θάνατος τρομάζει τους περισσότερους. Και είναι λογικό. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν τον θάνατο ως κομμάτι της ζωής και τον ερευνούν

Προσπαθούν για παράδειγμα να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως… με ποια σειρά μας εγκαταλείπουν οι αισθήσεις μας όταν φεύγουμε σιγα σιγά από τη ζωή;

Ο ειδικός σε θέματα θανάτου Δρ Τζέιμς Χάλλενμπεκ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έγραψε το βιβλίο «Palliative Care Perspectives». Σε αυτό αναφέρει και με ποια… «κλείνει» το σώμα σε ό,τι αφορά στις αισθήσεις μας.

Γεννιόμαστε με αυτές και μας συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή μας. Οι 5 αισθήσεις είναι πάντα εκεί, έτοιμες να μας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούμε.

Θάνατος: Με ποια σειρά φεύγουν οι αισθήσεις όταν πεθαίνουμε
Θάνατος: Με ποια σειρά φεύγουν οι αισθήσεις όταν πεθαίνουμε

Η σειρά που μας εγκαταλείπουν οι αισθήσεις μας όταν έρχεται ο θάνατος

Πρώτα μας «εγκαταλείπει» η όρεξη

Αρχικά, ο ειδικός αποκαλύπτει ότι το πρώτο πράγμα που χάνεται είναι η όρεξη. Καθώς το σώμα κλείνει, απαιτεί λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι πριν, οπότε μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια όρεξης και έλλειψη δίψας.

Δεύτερη «φεύγει» η ομιλία

Η ομιλία είναι η επόμενη λειτουργία που χάνεται καθώς το σώμα επιβραδύνει και η φωνή βγαίνει πολύ δύσκολα.

Ύστερα η όραση

Μετά την ομιλία, έχει παρατηρηθεί η απώλεια της όρασης, αν και πάλι ο καθηγητής δήλωσε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν πολλά από όσα υπήρχαν γύρω τους, μπορούσαν αντ’ αυτού να δουν αγαπημένα πρόσωπα που είχαν ήδη πεθάνει.

Ακοή και αφή μέχρι το τέλος

Οι τελευταίες αισθήσεις που φεύγουν, σύμφωνα με τον Dr. Hallenbeck, είναι η «ακοή και η αφή», καθώς ακόμη και στις τελευταίες στιγμές ενός ατόμου που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται, μπορεί ακόμη να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του με κάποιο τρόπο.

Μόλις χαθεί η αφή, η ακοή είναι η τελευταία αίσθηση που χάνεται, και σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 ορισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να ακούνε πράγματα μέχρι τις τελευταίες τους στιγμές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ