«Μίνωας 2024»: Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Κρήτη – Θα προκληθεί τσουνάμι


Με σεισμό 7,2 Ρίχτερ, τσουνάμι και καταρρεύσεις συνεχίζεται η άσκηση «Μίνωας 2024» σε Ηράκλειο και Λασίθι – Συμμετέχουν 150.000 άνθρωποι 

Στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου γίνεται σεισμός 7,2 Ρίχτερ ο οποίος προκαλεί μικρό τσουνάμι στην περιοχή από τα Λινοπεράματα μέχρι και το Σίσι Λασιθίου. Αυτό βέβαια είναι το σενάριο της μεγάλης άσκησης «Μίνωας 2024», που σήμερα πραγματοποιείται σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος 150.000 άνθρωποι περίπου και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη σε τόσο μεγάλη κλίμακα ενώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, «θα γίνεται κάθε χρόνο μία ανάλογη άσκηση σε διαφορετική περιοχή στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το σενάριο θα σταλεί μήνυμα 112, μετά τις 10 το πρωί περίπου, καθώς ο σεισμός προκαλεί ρηγματώσεις στη στέψη του φράγματος Αποσελέμη, μεγάλες ζημιές, καταρρεύσεις, κύματα τσουνάμι, εγκλωβισμούς μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, κατολισθήσεις, ένα μεγάλο αριθμό συνολικά 75 επεισοδίων, τα οποία είναι απολύτως «ρεαλιστικά».

Η άσκηση περιλαμβάνει εκκένωση σε 250 σχολεία με πάνω από 30.000 μαθητές, εκκένωση σε δημόσια και δημοτικά κτίρια (Αρχαιολογικό Μουσείο, φυλακές, νοσοκομεία, λιμένας, βλάβες σε περισσότερα από 70 κτίρια στην παλιά πόλη, αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”), ιδιωτικών επιχειρήσεων, αστυνομικών υπηρεσιών κ.α.

Λέκκας: Η άσκηση δεν έχει στόχο να πετύχει – Να βρούμε τις αδυναμίες και να τις διορθώσουμε

«Η απόκριση ήταν ικανοποιητική. Δεν θα πω προσωπικά ότι ήταν επιτυχής η άσκηση. Η άσκηση δεν έχει στόχο να πετύχει. Μια τόσο μεγάλη άσκηση έχει στόχο να υποδείξει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που έχουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε. Συνεπώς επιτυχής άσκηση δεν υπάρχει. Η οργάνωση της άσκησης, που ήταν δύσκολη, είναι εξαιρετικά αποδοτική και μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε όλες τις διαδικασίες και τις αποκρίσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας.

Αναφορικά με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέχθηκε η Κρήτη ώστε να ξεκινήσει για πρώτη φορά μία τόσο μεγάλης κλίμακας άσκησης ο καθηγητής είπε: «Η Κρήτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά το περιβάλλον που είναι μοναδικό στα όρια των δύο σεισμικών πλακών, της Ευρώπης και της Αφρικής, και σε αυτό το περιβάλλον αναπτύχθηκε και ο πολιτισμός μας που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τους σεισμούς».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ