Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Ποδαρικό» από την Κύπρο – Ιδρύεται παράρτημα Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα


Σε διεργασίες και το Γαλλικό Κολέγιο IdEF, που συμπράττει με το «Sorbonne Paris Nord»

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκονται τα ξένα πανεπιστήμια που βολιδοσκοπούν το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας, το οποίο επιτρέπει για πρώτη φορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα. Ο νόμος του υπουργείου, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, έχει ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση των μη κερδοσκοπικών-μη κρατικών παραρτημάτων, με τα πρώτα πανεπιστήμια να έχουν ήδη εξαγγείλει τον στόχο τους να λειτουργήσουν στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2025, ημερομηνία που έχει θέσει ως στόχο και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο δρόμος όμως, μέχρι την κατάθεση των πρώτων αιτήσεων και εγκρίσεων παραμένει ακόμα μακρύς. Την προηγούμενη Παρασκευή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου από την εταιρεία με την επωνυμία «Hellenic Healthcare Holding 3» (Cyprus Limited) και τον οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Π.Λ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» επί της υπό σύστασης εταιρίας με την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και της υφιστάμενης εταιρείας με την επωνυμία «Vanes Limited».

Η υπό σύσταση εταιρεία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ίδρυση ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το Κυπριακό Ίδρυμα, το οποίο διαθέτει ήδη στην Κύπρο μία υψηλών προδιαγραφών Ιατρική Σχολή, αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα παραρτήματα μη κρατικών πανεπιστημίων που θα ανοίξουν στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με το επενδυτικό ταμείο CVC μέσω του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (HHG) και θα λειτουργήσει στην περιοχή του Ελληνικού, στο ακίνητο της πρώην Olympic Catering, το οποίο έχει αγοράσει το CVC μέσω του ομίλου HGG. Η επένδυση για την ίδρυση της ιδιωτικής σχολής αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται σε αναζήτηση πανεπιστημιακών υψηλού κύρους που θα στελεχώσουν τη νέα Ιατρική Σχολή, ενώ ήδη έχει ανακοινώσει τη συνεργασία του με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, Θεόδωρο Κωφίδη.

Και από τη Γαλλία

Σε αναζήτηση πανεπιστημιακών βρίσκεται και το Γαλλικό Κολέγιο Ελλάδος IdEF για το campus της Αθήνας. Το Γαλλικό Κολέγιο, το οποίο συμπράττει με το δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο «Sorbonne Paris Nord», βρίσκεται σε διεργασίες ώστε να λειτουργήσει στην Ελλάδα ως πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ο νόμος ορίζει ότι το κάθε πανεπιστήμιο (εκτός αν ανήκει στο top 20 των πανεπιστημίων σε διεθνείς κατατάξεις) θα πρέπει να λειτουργήσει την πρώτη χρονιά με τουλάχιστον τρεις σχολές. Το IdEF σχεδιάζει τη λειτουργία τεσσάρων σχολών: Νομικής, Οικονομικών Επιστημών, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Δημοσιογραφίας στις Νέες Τεχνολογίες.

Τα δύο νέα προγράμματα σπουδών (Οικονομικών Επιστημών και Δημοσιογραφίας στις Νέες Τεχνολογίες) θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των σπουδών του Κολεγίου, ενώ στόχος είναι η λειτουργία τους και μετά τη σύσταση του παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Σε ζυμώσεις βρίσκονται κι άλλα πανεπιστήμια, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο συζητάει κι αυτό με τη σειρά του την ίδρυση Ιατρικής Σχολής, αλλά και Ιδρύματα που είτε έχουν ήδη συνεργασία με ιδιώτες στην Ελλάδα είτε επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους παράρτημα.

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ