Εξαήμερη εργασία: Ποιους αφορά και ποιους ευνοεί – Διευκρινίσεις από τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο


Όλες οι διασαφηνίσεις για το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας από τον δικηγόρο εργατολόγο Γιάννη Καρούζο που μίλησε στο Newsbomb.gr

Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας δεν θα αφορά τις ΔΕΚΟ, το Δημόσιο και τις τράπεζες, παρά τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, ξεκαθάρισε ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Την ώρα που το καθεστώς εξαήμερης εργασίας φαίνεται να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναμένεται να επηρεάσει πολλούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και κυρίως της βαριάς βιομηχανίας, ο Γιάννης Καρούζος ξεκαθάρισε πως η σχετική πλατφόρμα για την 6ημερη εργασία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αναμένεται να ανοίξει την πρώτη ημέρα του Ιουλίου. Κάτι τέτοιο μάλιστα, θα συμπέσει με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, κι έτσι θα επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ο αυτοποιημένος έλεγχος, καθώς δεν προβλέπεται υπερεραγσία ή υπερωρία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας με βάση τον νέο νόμο αναμένεται να επιλύσει αρκετά προβλήματα ιδίως σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό. Για την ακρίβεια, ο Γιάννης Καρούζος ανέφερε πως ο νόμος 5053/2023 θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με πρόγραμμα εναλλασσόμενων βαρδιών 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, και οι οποίες δεν βρίσκουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό με συνέπεια να αδυνατούν να οργανώσουν σωστά τις βάρδιες.

Επίσης, θεραπεύεται η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού σε επιχειρήσεις 24ωρης αλλά όχι συνεχούς λειτουργίας που παρουσιάζουν απρόβλεπτα αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ποιους αφορά η εξαήμερη εργασία

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιάννη Καρούζου στο Newsbomb.gr, το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας αφορά τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται επί πενθήμερο και 40 ώρες εβδομαδιαίως

Να σημειωθεί πως η απασχόληση της έκτης ημέρας καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, ενώ η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και η υπερωρία. Αξίζει να αναφερθεί πως καταβάλλεται αμοιβή 40% επί του ημερομισθίου της ημέρας αυτής.

Πηγή: YouTube

Ο Γιάννης Καρούζος συμπλήρωσε πως σε μερικούς κλάδους, όπως είναι η εστίαση, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για 6ημερη εργασία, ωστόσο υπάρχει ειδική ΣΣΕ, που ρυθμίζει την εν λόγω απασχόληση. Τέλος, ο Γιάννης Καρούζος ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η «πρακτική» σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της συνεχούς λειτουργίας, να απασχολούν τους εργαζόμενους παράνομα για 6η ημέρα, όπου με σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίων η σχετική αμοιβή μιας τέτοιας απασχόλησης υπολογίζεται με τον συντελεστή του 30%.

Το παραπάνω αφορά στο άρθρο 8 του νόμου 3846/2010.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ