Γάτα στον πάγκο της κουζίνας – Πως να διορθώσεις την συμπεριφορά;


Γάτα στον πάγκο της κουζίνας: Μαζέψαμε συμβουλές που θα αποτρέψουν τα γατούλια από το να σουλατσάρουν στον πάγκο της κουζίνας, αφού πρώτα κατανοήσουμε γιατί το κάνουν

Γιατί οι γάτες ανεβαίνουν στον πάγκο της κουζίνας;

Οι λόγοι μπορούν να γίνουν αντιληπτοί αρκετά εύκολα αν είστε αρκούντως παρατηρητικοί:

Οι γάτες αγαπάνε τα ύψη. Αυτό είναι τόσο βέβαιο όσο ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα. Ε και πολλές γάτες μπορούν να πηδήξουν από το πάτωμα στον πάγκο της κουζίνας, ενώ άλλες με την βοήθεια μιας καλά τοποθετημένης καρέκλας ανεβαίνουν. Από κει νιώθουν ασφαλείς και ευχαριστιούνται να παρατηρούν τα καθέκαστα!

Ο πάγκος της κουζίνας μυρίζει όμορφα. Συχνά εκεί θα βρουν ενδιαφέροντα πράγματα για να φάνε (ειδικά οι κοιλιόδουλες γάτες, όχι αριστοκράτισσες όπως εγώ), όπως το μεσημεριανό που ακόμη δεν έχει μπει στο ψυγείο. Επίσης εκεί συχνά θα συναντήσουν ψιχουλάκια που μια λαίμαργη γατούλα βρίσκει ιδιαίτερα ελκυστικά

Αν η βρύση της κουζίνας στάζει ελαφρώς μπορεί να προσελκύσει τη γατούλα σας να ανεβεί εκεί διότι η γάτα λατρεύει το τρεχούμενο νεράκι.

Γάτα στον πάγκο της κουζίνας - Πως να διορθώσεις την συμπεριφορά;
Γάτα στον πάγκο της κουζίνας – Πως να διορθώσεις την συμπεριφορά;

10 tips για να μην ανεβαίνουν οι γάτες σας στον πάγκο της κουζίνας

Έχοντας γνώση των αιτιών μπορείτε πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Θα σας προτείνω εδώ διάφορες τεχνικές, φροντίστε όμως να είστε επίμονοι και υπομονετικοί. Δοκιμάστε αρκετές από αυτές μέχρι κάποια να αποδειχτεί αποτελεσματική!

Η πρώτη και προφανής λύση είναι να κρατάτε τον πάγκο όσο πιο καθαρό γίνεται, ώστε οι μυρωδιές του να μην δελεάζουν την γάτα σας να κάνει την άνοδο στο απαγορευμένο σημείο!

Βάλτε κολλητικές ταινίες διπλής όψεως στην άκρη του πάγκου. Η γάτα αισθάνεται απαίσια να πατάει πάνω σε κολλητική ταινία. Αν πατήσουν πάνω τους δυο τρεις φορές θα αρχίσουν να αποθαρρύνονται από το να πηγαίνουν εκεί. Βέβαια αν η γάτα σας είναι ατσίδα ίσως βρει τρόπο να ανεβεί αποφεύγοντας την άκρη του πάγκου

Βάλτε μια λωρίδα τσαλακωμένου αλουμινόχαρτο κατά μήκος του πάγκου. Η αίσθησή του στα πόδια τους είναι πολύ ενοχλητική και μπορεί να τους κάνει να ξανασκεφτούν να ανέβουν στον πάγκο. Βέβαια αυτή η τακτική μπορεί να αποδειχτεί άκαρπη αν και πάλι η γάτα σας καταφέρει να το αποφύγει.

Οι γάτες προτιμούν την θετική εκπαίδευση παρά την τιμωρία. Όταν η γάτα σας ανεβεί στον πάγκο προσφέρετε της μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι στο πάτωμα κάτω από τον πάγκο. Μόλις η γάτα δελεαστεί και πηδήξει κάτω για να πιάσει τη λιχουδιά έχετε μαζί σας ένα κλίκερ (αυτά τα πραγματάκια που κάνουν ένα θόρυβο) και κάντε το θόρυβο. Μετά από μερικές φορές ο ίδιος ο θόρυβος θα προκαλεί την γάτα να κατεβαίνει από τον πάγκο.

Τραβήξτε την καρέκλα που βρίσκεται κοντά στον πάγκο για να εμποδίσετε την εύκολη άνοδό της γάτας σας στο απαγορευμένο σημείο.

Φτιάξτε άλλα ελκυστικά σημεία ανάβασης, όπως ένα γατόδενδρο ή ένα κρεβατάκι με βεντούζες πάνω σε ένα ψηλό παράθυρο – συνδυάστε το και με ένα αυτοθερμαινόμενο μαξιλάρι για έξτρα ζέστη -.

Στην κορυφή τους συχνά τοποθετείτε μια λιχουδιά και ενθαρρύνετε τη γατούλα σας να ανεβεί πάνω. Το νέο γατοέπιπλο αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει θετικά συναισθήματα στη γατούλα σας που ίσως αδιαφορήσει πλέον για τον πάγκο της κουζίνας σας!

Αν υπάρχουν στρεσογόνοι παράγοντες δίπλα στο δοχείο με το νεράκι της γάτας σας, αλλάξτε του θέση, ώστε να μπορεί να το απολαύσει και να μην αναζητεί το νερό από το νεροχύτη.

Γάτα στον πάγκο της κουζίνας - Πως να διορθώσεις την συμπεριφορά;
Γάτα στον πάγκο της κουζίνας – Πως να διορθώσεις την συμπεριφορά;

Επίσης είναι πιθανό η γατούλα σας να προτιμάει το νερό της κρύο γι’ αυτό προσθέσετε ένα παγάκι στο δοχείο. Τέλος δοκιμάστε τη λύση ενός σιντριβανιού για γάτες για να εξασφαλίσετε συνεχή ροή νερού που τρελαίνει τις γατούλες.

Δοκιμάστε την παλιά δοκιμασμένη τακτική να “μαλώνετε” αποφασιστικά (αλλά όχι υστερικά) τη γατούλα σας όταν ανεβαίνει στον πάγκο. Ένα “μηηη” είναι αρκετό. Αρκετές θα πτοηθούν από την αντίδρασή σας μετά από λίγες επαναλήψεις!

Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι αέρα (από αυτά που καθαρίζουν τα πληκτρολόγια) και κάθε φορά που η γάτα σας ανεβαίνει στον πάγκο, κάντε το “φσττττ”!

Ο ήχος αυτός δεν αρέσει καθόλου στις γατούλες οπότε είναι πολύ πιθανό να πτοηθούν. Πάλι η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης! Εγώ να σας πω ότι δεν μου αρέσουν καθόλου αυτές τις ιδέες που βασίζονται στο να αγχώσουν/τρομάξουν τη γάτα.

Αφού ακολουθήσετε μερικά από τα προηγούμενα τιπς και δώσετε καλές εναλλακτικές ψηλών σημείων και νερού για τη γάτα σας θα μπορούσε να έχει νόημα να χρησιμοποιήσετε και ένα μη τοξικό απωθητικό υγρό για γάτες όπως αυτό με το οποίο να ψεκάσετε στον πάγκο της κουζίνας.

Ο συνδυασμός των εναλλακτικών λύσεων μαζί με το ενοχλητικό απωθητικό θα στρέψει τη γάτα σας στα σημεία που επιθυμείτε να κινείται και όχι στον πάγκο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ