Φορολογικές δηλώσεις: Αύριο πιθανότατα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή τους


Αύριο (26/04) θα ανοίξει η πλατφόρμα TaxisNet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά και την υπογραφή της απόφασης σχετικά με το περιεχόμενο του Ε1. Το βασικό έντυπο περιλαμβάνει νέους κωδικούς, οι οποίοι αφορούν τo νέο σύστημα φορολόγησης για 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε αναφορικά το άνοιγμα της πλατφόρμας TaxisNet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε σημερινή (25/04) συνέντευξη στην ΕΡΤ.

«Αυτό που κάνουμε εφέτος, είναι να τείνουμε μία χείρα εμπιστοσύνης στους λογιστές και τους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις μόνοι τους. Επειδή εφέτος είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή για λογαριασμό του φορολογούμενου και αυτό πήρε κάποιες μέρες.



Αυτές τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο και με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας και περιμένουμε να πράξουν αντιστοίχως οι λογιστές και οι φορολογούμενοι, διότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα, τελευταία μέρα θα είναι η 25η Ιουλίου. Την 31η Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης και για οκτώ δόσεις έως τον Φεβρουάριο», σημείωσε αρχικά ο κ. Θεοχάρης.

«Όποιος αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα, πρέπει να δικαιολογήσει τον τρόπο ζωής του», προσέθεσε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Τα βασικά σημεία της εφετινής διαδικασίας:

Παράταση με το «καλημέρα» έως το τέλος Ιουλίου – Εξόφληση σε 8 μηνιαίες δόσεις – Έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασίσει από νωρίς να δώσει παράταση τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου στην καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης και υποβολής, λόγω καθυστέρησης ανοίγματος της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή από το Taxis για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Για πρώτη φορά φέτος περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από μισθούς και συντάξεις, δε θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση, αλλά η ίδια την εφορία. Ωστόσο, καλό θα ήταν να ελέγξουν τα στοιχεία που αναγράφονται, προκειμένου να δουν αν υπάρχουν τυχόν λάθη.
Νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ελάχιστο καθαρό εισόδημα 10.920 ευρώ με προσαύξηση λόγω παλαιότητας και λόγω απασχολούμενων) – «Ψαλίδι» 50% στο Τέλος Επιτηδεύματος

Περίπου 470.000 από τους επιτηδευματίες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, άλλοι 124.000 θα πληρώσουν τα ίδια και 138.000 θα πληρώσουν λιγότερα λόγω της μείωσης του Τέλους Επιτηδεύματος



Ένας μεγάλος αριθμός από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή ακόμη και μηδενικό, ενώ από του χρόνου … μηδενίζεται
Υπάρχει στο Ε1 ειδικό «κουτάκι» αμφισβήτησης των τεκμηρίων, με την πρόκληση φορολογικού ελέγχου.

Οι πέντε κωδικοί που μειώνουν τους φόρους

Κωδικός 327–328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

Κωδικός 023–024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.

Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

Κωδικός 059–060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ