Με εισιτήριο από σήμερα η είσοδος στη Βενετία – «Γίνεται θεματικό πάρκο» αντιδρούν οι κάτοικοι


Οι κάτοικοι της Βενετίας διαμαρτύρονται καθώς η πόλη αρχίζει να χρεώνει τους επισκέπτες για την είσοδο, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ορδές τουριστών

Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώνουν στο εξής «εισιτήριο» 5 ευρώ για να επισκεφθούν τη Βενετία στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την προστασία της «Γαληνοτάτης» από τον υπερβολικό τουρισμό. Οι αρχές στη Βενετία έχουν κατηγορηθεί οτι μετέτρεψαν την πόλη σε «θεματικό πάρκο», καθώς τίθεται σε ισχύ η πολυπόθητη χρέωση εισόδου για ημερήσιους ταξιδιώτες.

Η Βενετία είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο που εφαρμόζει ένα τέτοιο σχέδιο. Η χρέωση των 5 ευρώ, που τίθεται σε ισχύ σήμερα (25/4), αποσκοπεί στην προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco από τις επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού, αποτρέποντας τους υπερβολικούς ταξιδιώτες και, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Luigi Brugnaro, κάνοντας την πόλη «βιώσιμη» πάλι.

Ωστόσο, αρκετές επιτροπές και σύλλογοι κατοίκων έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες, υποστηρίζοντας ότι το τέλος δεν θα κάνει τίποτα για την επίλυση του ζητήματος. «Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι εναντίον του», ισχυρίστηκε ο Matteo Secchi, ο οποίος ηγείται της Venessia.com, μιας ακτιβιστικής ομάδας κατοίκων. «Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εισιτήριο εισόδου σε μια πόλη. Το μόνο που κάνουν είναι να το μεταμορφώσουν σε θεματικό πάρκο. Αυτή είναι μια κακή εικόνα για τη Βενετία… Δηλαδή, αστειευόμαστε;»

Κάποτε η καρδιά μιας ισχυρής θαλάσσιας δημοκρατίας, το κύριο νησί της Βενετίας έχασε περισσότερους από 120.000 κατοίκους από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, που απομακρύνθηκαν για μια σειρά ζητημάτων, αλλά κυρίως για τον μαζικό τουρισμό και τους χιλιάδες επισκέπτες που συνωστίζονται στις πλατείες, τις γέφυρες και τους στενούς πεζόδρομους τις πιο πολυσύχναστες περιόδους του χρόνου.

Το αντίτιμο εισόδου, το οποίο απαιτείται μόνο για την πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, είναι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου και θα ισχύει για 29 ημέρες αιχμής, κυρίως Σαββατοκύριακα, από την Πέμπτη έως τις 14 Ιουλίου, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής του φάσης. Οι κάτοικοι, οι μετακινούμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών εξαιρούνται, όπως και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν.

Η ζώνη που καλύπτει το νέο μέτροGuardian

Ωστόσο, οι ημερήσιοι ταξιδιώτες θα πρέπει να αγοράσουν το εισιτήριό τους μέσω Διαδικτύου και στη συνέχεια θα τους δοθεί ένας κωδικός QR. Όσοι δεν έχουν εισιτήριο θα μπορούν να αγοράσουν ένα εισιτήριο κατά την άφιξη, με τη βοήθεια τοπικών συνοδών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν επίσης τυχαίους ελέγχους σε πέντε κύρια σημεία άφιξης, συμπεριλαμβανομένου του σιδηροδρομικού σταθμού Santa Lucia. Όσοι δεν έχουν εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμα μεταξύ 50 και 300 ευρώ.

Το συμβούλιο της Βενετίας ανακοίνωσε ότι 5.500 άτομα είχαν κλείσει εισιτήριο για τις 25 Απριλίου, εθνική εορτή στην Ιταλία, φέρνοντας 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης την πρώτη μέρα. Αν και οι τοπικές Αρχές έχουν αρνηθεί ότι είναι μια πρωτοβουλία που αποφέρει χρήματα, έχουν υποσχεθεί να μειώσουν τους τοπικούς φόρους για τους κατοίκους, εάν το πρόγραμμα πετύχει.

Η Federica Toninello, η οποία ηγείται της ASC, μιας ένωσης για τη στέγαση, είπε: «Πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν κατανοήσει πραγματικά τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού σε μια πόλη όπως η Βενετία. «Για αρχή, τα 5 ευρώ δεν θα κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τους ανθρώπους. Αλλά οι ημερήσιοι ταξιδιώτες δεν είναι το θέμα. Θέματα όπως η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών είναι… Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές για να βοηθήσουμε τους κατοίκους, για παράδειγμα, να θέσουμε κανόνες για να περιορίσουμε πράγματα όπως η Airbnb».

Το τοπικό παράρτημα της Arci, μια ένωση πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δήλωσε ότι θα διανείμει «συμβολικά διαβατήρια» σε τουρίστες την Πέμπτη ως τρόπο να τονίσει την «αμφίβολη συνταγματική νομιμότητα» του μέτρου όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας. Το τέλος, πρόσθεσε, θα ήταν «αναποτελεσματικό για τον περιορισμό του μαζικού τουρισμού» ενώ θα δημιουργούσε «άνιση μεταχείριση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών επισκεπτών».

Άλλοι, ωστόσο, έχουν υιοθετήσει το σχέδιο. «Θα χρησιμεύσει στη συλλογή θεμελιωδών δεδομένων και θα βοηθήσει στη ρύθμιση των τουριστικών ροών, οι οποίες σε ορισμένες περιόδους του έτους κινδυνεύουν να βλάψουν μια εύθραυστη πόλη όπως η Βενετία», δήλωσε στην εφημερίδα Avvenire ο Tommaso Sichero, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών καταστημάτων της Βενετίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ