Καρδιά: 5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την κολπική μαρμαρυγή


Ένα από τα πράγματα που μπορεί να πάθει η καρδιά μας είναι η κολπική μαρμαρυγή. Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Επηρεάει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Η κολπική μαρμαρυγή αναγκάζει τους άνω θαλάμους της καρδιάς να χτυπούν ακανόνιστα και εξαιρετικά γρήγορα (περίπου 500–600 παλμούς ανά λεπτό).
Καρδιά: 5 πράγματα που πρέπει να καταλάβετε για την κολπική μαρμαρυγή
1. Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου
Ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 80 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Άλλοι κοινοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό.
2. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, αλλά όχι πάντα
Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι:

Ακανόνιστος και γρήγορος καρδιακός παλμός
Αίσθημα παλμών της καρδιάς
Ζάλη
Δυσκολία στην αναπνοή
Αδυναμία
Λιποθυμία
Κούραση

Προσοχή: Εάν έχετε συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό!
3. Η κολπική μαρμαρυγή διαγιγνώσκεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα
Αυτή η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας απλής επίσκεψης σε εξοπλισμένο ιατρείο. Ωστόσο, μερικές φορές οι ασθενείς καλούνται να φορέσουν ένα μηχάνημα παρακολούθησης (holter) στο σπίτι για να καταγράφουν τον καρδιακό τους ρυθμό με την πάροδο του χρόνου.
4. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα. Ωστόσο, εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν ή έχουν παρενέργειες, μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθετήρα ή χειρουργική αφαίρεση. Οι ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού θα χρειαστεί να παίρνουν αραιωτικά αίματος ή άλλα φάρμακα.
5. Σχεδόν το 35% των ασθενών παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο
Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά πέντε φορές. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να συναντηθούν με το γιατρό τους για να προσδιορίσουν εάν ο κίνδυνος εγκεφαλικού τους είναι αρκετά υψηλός ώστε να δικαιολογείται συνταγογράφηση αραιωτικών αίματος. Εάν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να πάρει ένα αραιωτικό αίματος λόγω κινδύνων αιμορραγίας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια διαδικασία απόφραξης ενός μέρους του αριστερού κόλπου της καρδιάς.
Πηγή: hopkinsmedicine.org

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ