Πιο επικίνδυνοι οι οδηγοί βαν για τρακαρίσματα


Απρόσεκτοι και επιρρεπείς στην πρόκληση ατυχημάτων αποδεικνύονται οι οδηγοί ελαφρών επαγγελματικών φορτηγών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η VW στην Μεγάλη Βρετανία.

Όπως φανέρωσαν τα στοιχεία που έδωσε στο φως η γερμανική εταιρία, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων οδηγών δεν γνώριζαν πως αυξάνονται οι αποστάσεις ακινητοποίησης όταν το όχημα είναι φορτωμένο, ενώ ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως το 17% δεν ήξερε καν ποια είναι η σωστή απόσταση μεταξύ δυο οχημάτων. Δοκιμές που διεξήγαγε η VW στο πεδίο δοκιμών MIRA, έδειξαν πως με την προσθήκη 500 κιλών στα Crafter και Caddy (το πιο σύνηθες φορτίο για τις καθημερινές ανάγκες διανομής) η απόσταση ακινητοποίησης από τα 100 χλμ./ώρα αυξάνεται κατά 19%, ή για να το θέσουμε μετρικά, 5 μέτρα.

Στα 50 χλμ./ώρα, που είναι και το όριο ταχύτητας εντός πόλης -εκεί όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των διανομών/μεταφορών- το ποσοστό αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 33%. Η αύξηση της απόστασης μπορεί να φαίνεται μικρότερη από αυτή της εθνικής οδού, καθώς ανεβαίνει κατά 2 μέτρα, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τον πολύ λιγότερο χώρο και χρόνο που έχει κάποιος να αντιδράσει στο κλεινόν άστυ.

Οι οδηγοί βαν -το μεγαλύτερο μέρος τους, τουλάχιστον- δεν αντιλαμβάνονται την διαφορά στην κινηματική και τις αποστάσεις ακινητοποίησης που επιφέρει το φορτίο, μην αυξάνοντας το κενό από το προπορευόμενο όχημα. Όπως είναι φυσικό, ίδια απόσταση μεταξύ δυο οχημάτων με παράλληλη αύξηση του βάρους σε αυτό που ακολουθεί, ισούται με βέβαιη σύγκρουση. Εκτός αυτού, η έρευνα έδειξε πως αρκετοί επαγγελματίες δεν γνωρίζουν πως να φορτώνουν το όχημά τους, επηρεάζοντας περαιτέρω τα δυναμικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο που αυτό συμπεριφέρεται.

Με αυτά τα δεδομένα εις νου, η VW θα προσφέρει στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των επαγγελματικών οχημάτων της το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος Autonomous Emergency Braking (AEB), μια κίνηση που υπολογίζεται ότι θα αποτρέψει περίπου 2.500 συγκρούσεις ετησίως στην Μ. Βρετανία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ