BBC: Η Ουκρανική άμυνα εξασθενεί, το Πεντάγωνο επισπεύδει την αποστολή Patriot


Η άμυνα της Ουκρανίας εξασθενεί και ο πρόεδρός της Ζελένσκι κάνει έκκληση για προμήθειες ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν στην κατασκευή αμυντικής βιομηχανίας για τη χώρα προκειμένου να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών

Το Πεντάγωνο «επισπεύδει» την αποστολή πυραύλων αεράμυνας Patriot και πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του νέου αμερικανικού πακέτου στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ωστόσο, δεν πρόκειται να σταλούν νέα συστήματα Patriot για την εκτόξευση των πυραύλων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση για Patriot, καθώς, όπως δήλωσε τους χρειάζονται «επειγόντως» για να αντιμετωπίσουν μία εντεινόμενη ρωσική αεροπορική απειλή και «μπορούν και θα έπρεπε να σώζουν ζωές αυτή τη στιγμή».

Το Κίεβο δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε νέα μαζική αεροπορική επίθεση, με ετις αρχές στο Χάρκοβο να επιβεβαιώνουν ότι ένα νοσοκομείο υπέστη ζημιές. Ενεργειακές εγκαταστάσεις σε τρεις περιοχές δέχθηκαν επίθεση σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους κρουζ, πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 και βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, ενώ πρόσθεσε ότι 21 καταρρίφθηκαν με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι έπληξε δύο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου σε ρωσικό έδαφος. Πλάνα από ένα διυλιστήριο, στη ρωσική περιοχή Κρασνοντάρ, φάνηκε να προκάλεσε μεγάλη έκρηξη, αν και οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν σημαντικές ζημιές.

Από την πλευρά τους, ο ρωσικές αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι κατέρριψαν περίπου 68 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το ρωσικό έδαφος.

Πιέσεις στην Ευρώπη για περαιτέρω βοήθεια

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή είπε ότι οι ΗΠΑ «θα κινηθούν αμέσως» για να φέρουν τον οπλισμό στην Ουκρανία, για τον οποίο αποδεσμεύουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι μέρος ενός πακέτου συνολικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν.

Η βοήθεια θα περιλαμβάνει πυρομαχικά αεράμυνας, συστήματα αντι-drone και πυρομαχικά πυροβολικού αλλά όχι νέα πυραυλικά συστήματα Patriot.

«Δεν χρειάζονται μόνο Patriot [οι Ουκρανοί], χρειάζονται και άλλα συστήματα αναχαίτισης», είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Θα προειδοποιούσα όλους να μην κάνουμε τους Patriot την ασημένια σφαίρα» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι τα περισσότερα πυραυλικά συστήματα θα διατεθούν σύντομα για το Κίεβο, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες με Ευρωπαίους εταίρους για την παροχή πρόσθετης ενίσχυσης.

Ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, είπε ότι η βοήθεια θα εξαλείψει την ανάγκη των Ουκρανών να εξοικονομούν οβίδες για την πρώτη γραμμή, ενώ κάποια κονδύλια θα διατεθούν και για τη δημιουργία αμυντικής βιομηχανίας για την Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσει να αρχίσει την κατασκευή περισσότερων πυρομαχικών, τα οποία χρειάζεται άμεσα.

Ο Λόιντ Όστιν πάντως είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού και άλλων όπλων, ενώ δήλωσε πως δέχεται προμήθειες και από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ