Στρατηγικές μετατροπής του άγχους σε παραγωγικότητα


 Η βέλτιστη επίδοση είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κυνηγάμε σε όλη σχεδόν τη ζωή μας, αλλά η εκμετάλλευση του άγχους για την επίτευξή της δεν είναι κάτι που μας έχει περάσει από το νου. Κι όμως, η σύνδεση ανάμεσα στο ήπιο στρες και στην επίδοση έχει αποδειχθεί εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια σύμφωνα και με πειράματα του Yerkses Dodson Law που ανακάλυψε αυτό το φαινόμενο σε ζώα.

Ίσως όμως ο πιο γνωστός επιστήμονας στον τομέα αυτό είναι ο Mihaly Csikszentmihalyi, ο οποίος εφηύρε και τον όρο «ροή» για να περιγράψει την βέλτιστη εμπειρία εμπλοκής στα υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας που συνδυάζει την προσπάθεια και το άγχος για την επίτευξη εγρήγορσης, έμπνευσης και συγκέντρωσης. Το στρες και το άγχος αποτελούν βασικά στοιχεία της εξίσωσης ροής και χωρίς αυτά δεν μπορεί να εμφανιστεί η βέλτιστη απόδοση.

Καθώς η επιστήμη του άγχους συνεχίζει να εξελίσσεται, καταλαβαίνουμε όλο και πιο πολύ το ρόλο του στη συμπεριφορά μας, παρά το γεγονός ότι συνήθως θεωρείται ως ένα προβληματικό σύμπτωμα. Αν και υπάρχουν λοιπόν πολλά ακόμα που έχουμε να μάθουμε, μπορούμε ήδη να εντοπίσουμε 7 στρατηγικές με τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υγιές άγχος για να βελτιώσουμε την επίδοσή μας.

7 στρατηγικές για να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά το δημιουργικό άγχος

* Αλλάξτε τη στάση σας απέναντι στο άγχος: Αποδεχτείτε το ως πηγή καλού. Όταν πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να το χειριστούμε, ακόμα κι αν είναι έντονο, διαλύουμε κάθε αμφιβολία και αρνητικό μοτίβο σκέψης και ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας.

* Βελτιώστε τη συγκέντρωσή σας. Το υγιές άγχος μας βοηθά να απομονωθούμε από τα γύρω ερεθίσματα και να συγκεντρωθούμε πλήρως, να «χαθούμε» μέσα στην εργασία που χρειάζεται να κάνουμε.

* Το άγχος αποτελεί φυσικό κίνητρο. Το στρες πυροδοτεί την ντοπαμίνη που με τη σειρά της προκαλεί το κίνητρο να δράσουμε.

* Το άγχος μας κρατά σε εγρήγορση και έτοιμους για εργασία. Έρευνες υποστηρίζουν ότι το στρες μας βοηθά να εντοπίζουμε εύκολα τις απειλές και μας προετοιμάζουν για άμεση δράση. Η εγκεφαλική επεξεργασία γίνεται γρηγορότερη, όπως και τα αισθητηριακά και κινητικά συστήματα

* Το άγχος μας υπενθυμίζει πράγματα που έχουμε ξεχάσει. Πράγματα που χρειάζονται προσοχή. Τις περισσότερες φορές, μας κάνει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Αν και δεν πρόκειται για μια θετική εμπειρία, μας βοηθά να αποφεύγουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

* Μετατρέψτε κάθε βαρετή δραστηριότητα σε ενδιαφέρουσα. Οι τελευταίες μελέτες σε σχέση με τα συναισθήματα μας λένε πως τα συναισθήματα είναι κατασκευές στων οποίων τη δημιουργία συμμετέχουμε ενεργά. Νιώθουμε κάτι, το μεταφέρουμε στις εμπειρίες και στο λεξιλόγιό μας, του βάζουμε μια ταμπέλα και κατασκευάζουμε το συναίσθημα. Όταν αναπλαισιώνουμε στο νου μας ένα συναίσθημα για μια εργασία, μπορούμε να κατασκευάσουμε τον απαραίτητο ενθουσιασμό για τη βέλτιστη απόδοση.

* Θέστε ως προτεραιότητα τον ύπνο. Όλη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί όπως πρέπει, αποδίδει σωστά και συγκεντρώνεται καλύτερα. Ο επαρκής ύπνος λοιπόν μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το δημιουργικό άγχος στα υγιή του όρια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ