Τι να τρως στην εγκυμοσύνη για να αποφύγεις τις ναυτίες


Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Η ευτυχία σας βρίσκεται στο ζενίθ και πάνω που νομίζατε ότι θα ζήσετε αυτούς τους μήνες με ηρεμία, η καθημερινή ναυτία διαλύει την ψευδαίσθηση πριν καν το καταλάβετε. Το κοκκινιστό κοτόπουλο που άλλοτε θεωρούσατε νόστιμο (και του δίνατε και καταλάβαινε!) σας φέρνει αναγούλα και η καρμπονάρα σας κάνει να περνάτε τη μισή σας ημέρα… στο μπάνιο.

Δεν είστε μόνη! Το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων υποφέρουν από ναυτίες και εμετούς. Τα αίτια γι’ αυτό το πρόβλημα δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι στην αρχή της εγκυμοσύνης γίνονται πολλές μεταβολές στις ορμόνες και παράγονται περισσότερα οιστρογόνα που ερεθίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχει ωστόσο, λόγος ανησυχίας. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, τόσο ο οργανισμός σας εγκύου προσαρμόζεται στην νέα κατάσταση. Μέχρι, όμως, να…συνηθίσετε υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε για να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα!
Τι να τρως στην εγκυμοσύνη για να αποφύγεις τις ναυτίες

Λίγο τζίντζερ και λεμόνι την ημέρα… τον εμετό τον κάνει πέρα
Από την αρχαιότητα το τζίντζερ χρησιμοποιούταν σε πολλά αφεψήματα για την καταπολέμηση της ναυτίας. Χάρη στις καταπραϋντικές και χωνευτικές του ιδιότητες, ηρεμεί το στομάχι και την τάση προς έμετο. Μπορείτε να το εντάξετε στο διαιτολόγιό σας μέσα σε σαλάτες ή σαν ρόφημα. Εναλλακτικά, τρίψτε λίγο τζίντζερ σε νερό και αφήστε το να βράσει γύρω στα 10 λεπτά πριν το καταναλώσετε.

Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της ναυτίας. Ο χυμός του αυξάνει την έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, με αποτέλεσμα να ελαττώνει την τάση για έμετο. Ακόμη και η μυρωδιά του καταπραΰνει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα.

Κρακεράκια
Τα αλμυρά κρακεράκια είναι το κατάλληλο σνακ για να ξεγελάσετε την πείνα σας χωρίς να σας έρθει αναγούλα. Περιέχουν υδατάνθρακες που απορροφούν τα οξέα και τα υγρά του στομαχιού,με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ναυτίας.

Μερικοί το προτιμούν…κρύο
Για να καταπολεμήσετε το αίσθημα της ναυτίας, προτιμήστε να καταναλώνετε κρύα πιάτα αντί για ζεστά. Συνήθως τα ζεστά φαγητά είναι πικάντικα και λόγω της θερμότητας αναδύονται πιο έντονες μυρωδιές, με αποτέλεσμα να σας ενισχύουν την τάση προς έμετο που σας ταλαιπωρεί.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B6
Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο καθώς βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες σε ενέργεια. Οι πιο πλούσιες πηγές Β6 αποτελούν τα φρούτα εκτός από τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια και το κοτόπουλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι τροφές μειώνουν τις επισκέψεις στο μπάνιο.

Η ναυτία είναι ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως, μέχρι την 14η εβδομάδα κύησης έχει υποχωρήσει. Ως τότε, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ