Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας – Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 4 ημέρες


Αυστραλία: Οι πολιτες ζητούν αυστηρότερους νόμους για τη βία κατά των γυναικών μετά από μία σειρά δολοφονιών.

Μαζικές διαδηλώσεις οργανώνονται σε ολόκληρη την Αυστραλία ως απάντηση σε ένα κύμα βίας κατά των γυναικών. Οι διαδηλωτές θέλουν να κηρυχθεί η έμφυλη βία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επιβληθούν αυστηρότεροι νόμοι.

Ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι το ζήτημα συνιστά εθνική κρίση, ενώ συγκαλεί την Τετάρτη υπουργικό συμβουλιο για τη βία κατά των γυναικών, με τις Αρχές να λένε οτι όλες οι κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο πρέπει να κάνουν αλλαγές και να επικεντρωθούν περισσότερο στην αναχαίτιση των δραστών.

Στην Αυστραλία, μια γυναίκα σκοτώνεται κατά μέσο όρο κάθε τέσσερις ημέρες μέχρι στιγμής φέτος. Η διοργανώτρια των διαδηλώσεων Martina Ferrara δήλωσε: «Θέλουμε εναλλακτικές επιλογές αναφοράς για τους επιζώντες ώστε να τους αφήσουμε να κατέχουν τις ιστορίες τους όπως επίσης και το ταξίδι θεραπείας και αναφοράς.

Και θέλουμε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια επείγουσα ενέργεια και να λάβει άμεσα μέτρα». Μιλώντας σε μια πορεία στην πρωτεύουσα Καμπέρα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, ο Αλμπανέζε παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται να κάνει περισσότερα. «Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα, τις συμπεριφορές, το νομικό σύστημα και την προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν εξαρτάται από τις γυναίκες, αλλά από τους άνδρες να αλλάξουν τη συμπεριφορά των ανδρών επίσης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε εκκλήσεις διαδηλωτών να χαρακτηριστεί η βία κατά των γυναικών ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κατηγοριοποίηση αυτή γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια πλημμύρων ή πυρκαγιών για να απελευθερωθεί μια προσωρινή ένεση μετρητών. «Δεν χρειαζόμαστε έναν μήνα ή δύο μήνες – πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με μήνα, χρόνο με το χρόνο», είπε.

Καθώς κάποιοι από το πλήθος τον επέκριναν, ο Αλμπανέζε πρότεινε ότι του είχαν πει εκ των προτέρων ότι δεν θα του επιτρεπόταν να μιλήσει στη συγκέντρωση – προκαλώντας μια τεταμένη ανταλλαγή απόψεων με τη διοργανώτρια Sarah Williams. «Αυτό είναι ψέμα. Αυτό είναι ένα πλήρες ψέμα», ακούγεται να λέει εκείνη στο βίντεο του περιστατικού, πριν εμφανιστεί να ξεσπάει σε κλάματα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ζήτησε να μιλήσει «επειδή τον επικρίνουν» και τον κατηγόρησε ότι συμπεριφέρεται σαν «ένας άνδρας με εξουσία που προσπαθεί να μειώσει μια ευάλωτη νεαρή γυναίκα. Η διαμάχη δεν πρέπει να «αποσπάσει την προσοχή από ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» είπε ο Αλμπανέζε στο Seven News.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τη βία με βάση το φύλο επιδημία, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο: το 2021, πραγματοποιήθηκαν πορείες σε όλη τη χώρα για καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εντός του κοινοβουλίου και της κοινωνίας.

Στην Αδελαΐδα, εκτιμάται ότι περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου της πόλης το Σάββατο. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπρίσμπεϊν, τη Μελβούρνη, τη Χρυσή Ακτή και το Νιούκαστλ την Παρασκευή και το Σάββατο, ανέφερε το 9News.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας άνδρας μαχαίρωσε έξι ανθρώπους μέχρι θανάτου σε ένα εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ. Πέντε από τα θύματα ήταν γυναίκες και η αστυνομία εξετάζει αν ήταν ο στόχος. Η επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάρεν Γουέμπ είπε ότι «ο δράστης εστίαζε στις γυναίκες και απέφευγε τους άνδρες».

Οι συγκεντρώσεις συνέπεσαν επίσης με την απαγγελία κατηγορίας σε έναν άνδρα για την υποτιθέμενη δολοφονία της 30χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών Έρικα Χέι, η οποία βρέθηκε νεκρή μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στο Περθ νωρίτερα αυτό το μήνα. Συνολικά, 27 γυναίκες έχουν σκοτωθεί τις πρώτες 119 ημέρες του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εκστρατεία Destroy the Joint.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ