Μάτι: «Δεν μπήκε κανένας φυλακή και την πληρώνουν οι συγγενείς των θυμάτων»


«Η στάση των συγγενών των θυμάτων έξι χρόνια τώρα είναι προκλητικά ψύχραιμη και αξιοπρεπής και συνελήφθη ένας άνθρωπος, ενώ αποχωρούσαν από το δικαστήριο οι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε 111 χρόνια φυλακή» είπε μεταξύ άλλων ο Άρης Χερουβείμ, συγγενείς θυμάτων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ο Άρης Χερουβείμ έχασε τη μητέρα του, την αδελφή του και τα δύο δίδυμα ανιψάκια του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018.

Οι συγγενείς των θυμάτων το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές «χάδι» στους 6 από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν.

Οι υπόλοιποι 15 αθωώθηκαν, μεταξύ των οποίων και η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Άρης Χερουβείμ δήλωσε «δεν περνάει αυτή η πληγή και κυρίως, όλες αυτές τις μέρες, τον 1,5 χρόνο που γινόταν η δίκη, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν κάθε μέρα εκεί, κάθε μέρα ζούσαμε το συμβάν. Γυρνάς σπίτι σου το μεσημέρι και είσαι τόσο φορτισμένος που δε θέλεις να μιλήσεις σε άνθρωπο».

«Η στάση των συγγενών των θυμάτων έξι χρόνια τώρα είναι προκλητικά ψύχραιμη και αξιοπρεπής. Εγώ δεν ήθελα να είμαι τόσο αξιοπρεπής, θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρχουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν έκλεισε δρόμος, δεν έβρισε κανένας, δεν προπηλακίστηκε κανένας», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με το περιστατικό της σύλληψης ενός συγγενή, που πέταξε μία καρέκλα μέσα στη δικαστική αίθουσα:

«Είναι προκλητικό, τη στιγμή που είχε αποχωρήσει η έδρα, ο άνθρωπος, ο οποίος συνδέεται με θύματα της πυρκαγιάς να συλληφθεί. Την ώρα που αποχωρούσαν από το δικαστήριο οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν με 111 χρόνια φυλάκιση, που δεν μπήκε ούτε ένας φυλακή και την πληρώνουν οι συγγενείς».

Ο κύριος Χερουβείμ έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για παραγραφή της υπόθεσης, τη στιγμή που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε έφεση, με αφορμή την ντροπιαστική απόφαση του δικαστηρίου, που προκάλεσε σάλο στο πανελλήνιο.

Μιλώντας από το πάνελ της συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος δήλωσε εμφανώς ταραγμένος: «Θέλω να μάθω αν κάποιο μέλος της οικογένειάς μου, κάποιο κομμάτι από τα σώματά τους βρίσκεται στον ομαδικό τάφο που υπάρχει στη Νέα Μάκρη. Θέλω κάποιος να μου πει τι υπάρχει εκεί μέσα. Κι αν αυτό δεν είναι ύβρις στους νεκρούς, που κάποτε ήταν κακούργημα, αλλά τώρα».

Έφεση ζητεί η εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Η απόφαση προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου με την κυρία Αδειλίνη να ζητεί από την προϊστάμενη της εισαγγελίας Εφετών τη διερεύνηση του ενδεχόμενου για αυτεπάγγελτη άσκηση έφεσης στην υπόθεση.

«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών» αναφέρει η εισαγγελέας στην παραγγελία της.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γιάννης Οικονομίδης εξαπέλυσε πυρά κατά του δικαστήριου δηλώνοντας πως «η χθεσινή απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη, ήταν η απόλυτη ξεφτίλα», ενώ στην διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο ακόμα και για «μαγειρέματα» στον χρόνο που ξέσπασε η πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 104 ανθρώπων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ