Υπόθεσης «Αγία Σκέπη»: Την παίρνουν από το Εφετείο στα Χανιά και την στέλνουν σε δίκη στην Αθήνα


Από το Τριμελές Εφετείο Κρήτης, στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών παραπέμπει για εκδίκαση την πολύκροτη υπόθεση της Αγίας Σκέπης ο Άρειος Πάγος, επικαλούμενος «δυσλειτουργίες του Εφετείου Κρήτης» αλλά και κίνδυνο για την δημόσια τάξη.

Για προσχηματικούς λόγους και «μπουρδολογίες που δεν τεκμηριώνονται» κάνει λόγο στο zarpanews.gr ο συνήγορος υπεράσπισης των ιδιοκτητριών, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, ο οποίος και ως μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων σημειώνει πως το συγκεκριμένο βούλευμα «βάζει μπουρλότο στα θεμέλια του Εφετείου Κρήτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ήρθε μετά από σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης και μάλιστα αιφνιδίασε όλους τους διάδικους καθώς η έναρξη της δίκης μετά από 26 μήνες και αμέτρητες ανατροπές, είχε προσδιοριστεί για τις 29 Μαϊου.

«Την ημέρα που στην Ολομέλεια της Βουλής συζητιέται ο νέος δικαστικός χάρτης που δεν καταργεί αλλά διατηρεί το Εφετείο Κρήτης, έρχεται ένα βούλευμα του Αρείου Πάγου να βάλει μπουρλότο στα θεμέλιά του, λέγοντας ότι δεν είναι ικανό να δικάσει μια τέτοια υπόθεση» σημειώνει ο κ. Παπαδομανωλάκης: «Είναι προσβολή για το Εφετείο Κρήτης, για τους έξι κατηγορούμενους για τους ογδόντα μάρτυρες. Ουσιαστικά οι έξι κατηγορούμενοι στερούνται τον φυσικό τους δικαστή. Μας προκαλεί οργή αυτή η απόφαση, δεν ξέρω ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Συνιστά ευθεία και άμεση προσβολή στην δικαιοσύνη», εκτιμά ο ίδιος.

Το βούλευμα

Στο επίμαχο βούλευμα, γίνεται αναφορά σε κίνδυνο επεισοδίων που θα προκαλέσουν δυσχέρειες στη διεξαγωγή της δίκης και θα επιτείνουν τα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης ενώ γίνεται ρητή αναφορά σε θέματα που αφορούν δυσλειτουργίες του Εφετείου Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά την δημόσια ασφάλεια και τάξη, αναφέρεται ότι η υπόθεση προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθους πολιτών λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει και συνεπώς, εκτός από τους συγγενείς των 32 τροφίμων των οποίων οι συνθήκες θανάτου εξετάζονται, στην δίκη αναμένεται και μεγάλος αριθμός πολιτών αλλά και ομάδες υποστηρικτών των κατηγορουμένων και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των αντίρροπων πλευρών.

Κακουργηματικές διώξεις

Αναφορικά με τις κακουργηματικές κατηγορίες για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, στο εδώλιο θα καθίσουν οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής, οι δύο γιατροί και δύο εργαζόμενοι, ενώ είχε απαλλαχτεί από τις κατηγορίες ένας τρίτος εργαζόμενος.

Οι αρχικές κατηγορίες αφορούσαν τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (για τις δύο ιδιοκτήτριες, 70 και 45 ετών σήμερα, και για τον 52χρονο γιατρό της μονάδας ο οποίος υπέγραφε τα πανομοιότυπα πιστοποιητικά θανάτου).

Στους υπόλοιπους τρεις (ψυχίατρο και δύο νοσηλεύτριες) απαγγέλθηκε η κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Επιπρόσθετα, και στους έξι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως.

Οι τέσσερις πρώτοι μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι αλλά από το περασμένο καλοκαίρι είναι ελεύθεροι καθώς παρήλθε το 18μηνο που είναι ο μέγιστος χρόνος κράτησης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ