Απάντηση Φλωρίδη σε ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι: Ο ποινικός κώδικας που ψηφίσαμε θα ισχύσει από αύριο


Η τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη αποδομεί όσα υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, η οποία επικαλέστηκε μάλιστα νόμο που έφερε ο κ. Φλωρίδης και ισχύει από 1ης Μαΐου

Ειδική αναφορά στις αποφάσεις του δικαστηρίου για το Μάτι περιελάμβανε τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, σήμερα το απόγευμα στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

Η τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη όπου αποδομεί όσα υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, η οποία επικαλέστηκε μάλιστα νόμο που έφερε ο κ. Φλωρίδης και ισχύει από 1ης Μαΐου.

Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης :

«Θα κάνω μια πολύ σύντομη παρέμβαση γιατί ακούμε καταπληκτικά πράγματα εδώ και έχουν εκδοθεί και ανακοινώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την απόφαση που εκδόθηκε χθες από το δικαστήριο για την τραγωδία στο Μάτι και μπερδεύουν τα στοιχειώδη, ποιες διατάξεις ποιας περιόδου εφαρμόστηκαν.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θυμίζω ότι ο ποινικός κώδικας που ψηφίσαμε πριν από δύο μήνες, ξεκινάει να ισχύει από αύριο. Δεν ισχύει μέχρι τώρα που μιλάμε. Κατά συνέπεια, ένας κώδικας που δεν ισχύει δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Μπορείτε να φύγετε από αυτό το παραμύθι; Ότι εφαρμόστηκε κώδικας της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος όμως θα ισχύσει από αύριο; Αυτό είναι το ένα.

Δεύτερο. Σας βλέπω λίγο ένθερμους σήμερα επειδή υπάρχει η κατακραυγή του κόσμου, γενικά για το ποινικό σύστημα το μέχρι τώρα, υπέρ της ανάγκης να εκτίονται οι ποινές, να επιβάλλονται σοβαρές ποινές. Κάντε μια δήλωση, ότι έστω και τώρα ψηφίζετε τον κώδικα που δεν ψηφίσατε. Κάντε μια δήλωση τώρα.

Να σας ακούσει ο κόσμος και να δει ότι μετανοήσατε ειλικρινώς.
Και τώρα μερικές αναφορές για να δείτε τις διαφορές. Τι πριν, τι τώρα, τι από αύριο. Με τον κώδικα του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ, η ανθρωποκτονία από αμέλεια, όταν είχε πολλά θύματα, η ανώτερη ποινή ήταν πέντε χρόνια. Με τον κώδικα που ψηφίσαμε, η ποινή γίνεται δέκα χρόνια. Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από αμέλεια κι έχουμε θανάτους, οι διατάξεις του κώδικά σας του 2019, αυτό το χαρακτήριζαν ελαφρύ πλημμέλημα και η κατώτερη ποινή άρχιζε από δέκα ημέρες, όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από αμέλεια και ανθρώπινα θύματα.

Ο κώδικας που ψηφίσαμε προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η ελάχιστη ποινή είναι κάθειρξη δέκα χρόνια και η ανώτερη είκοσι χρόνια. Μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και δήμευση της περιουσίας. Να κάνετε τις συγκρίσεις, τι ίσχυε και τι θα ισχύει από αύριο.

Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση, οι διατάξεις που έχουμε ψηφίσει λένε ότι οι ποινές αυτές υποχρεωτικά πάνε στη φυλακή, διότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναστολής, δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής και η έφεση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, φυλακή.

Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση και έχουμε θανάτους, με τις διατάξεις που ίσχυαν οι προβλέψεις του κώδικά σας ήταν κατ’ ανώτατο όριο κάθειρξη δεκαπέντε ετών, άρα με βάση την υφ’ όρον απόλυση που ήταν υποχρεωτική, αυτός έβγαινε έξω στα έξι χρόνια υποχρεωτικά. Και τώρα οι ποινές οι προβλεπόμενες είναι ισόβια.

Και έχει δικαίωμα κάποιος που είναι καταδικασμένος σε ισόβια να κάνει αίτηση να αποφυλακιστεί όταν περάσουν είκοσι πέντε χρόνια. Έξι χρόνια, είκοσι πέντε χρόνια.
Άρα, λοιπόν, εδώ συνειδητά, όχι μόνο εδώ και έξω στον κόσμο, επιχειρείτε να τον παραπλανήσετε, λέγοντας ότι εδώ κατά ένα μαγικό τρόπο εφαρμόστηκε ο κώδικας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θα ισχύσει από αύριο.

Οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν, είναι διατάξεις που ίσχυαν τότε, διότι έτσι επιβάλλει η Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι όταν ένας άνθρωπος διαπράττει μια παράνομη πράξη, θα δικαστεί με τη νομοθεσία που ίσχυε τότε, όταν τη διέπραξε.

Η νομοθεσία η καινούργια εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που έχουν μεσολαβήσει διατάξεις με ευμενέστερο περιεχόμενο για τον κατηγορούμενο.

Τελειώνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε.

Και αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Ο κώδικας που ψηφίσατε το 2019, ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι -γιατί άραγε- την ανώτερη ποινή των δέκα ετών φυλάκισης την πήγε στα οχτώ, έτσι ώστε όταν η ποινή βάση είναι χαμηλή να μπορεί να ανασταλεί ολόκληρη; Τι καημό είχατε για αυτή τη διάταξη;

Είχαμε πει εδώ στη Βουλή -και τελειώνω- ότι μετά από αρκετά χρόνια που το βλέμμα ήταν στραμμένο προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκληματούντων, ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε και προς τη μεριά των θυμάτων, προς τα δικαιώματα που έχουν και τα θύματα και προς τη μεριά της κοινωνίας, η οποία θέλει να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, γιατί το ποινικό της σύστημα θα δημιουργεί τη βεβαιότητα σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν ότι ο κίνδυνος να πάνε φυλακή είναι σοβαρός. Τα ποινικά συστήματα είναι πετυχημένα όχι όταν σε οδηγούν στη φυλακή σώνει και καλά, αλλά όταν σε αποτρέπουν από το να εγκληματήσεις, γιατί ξέρεις ότι μπορεί να πας φυλακή.

Τα ποινικά συστήματα είναι αποτυχημένα όταν δίνουν τη βεβαιότητα στον υποψήφιο εγκληματία ότι δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Αυτό αλλάξαμε πριν από δύο μήνες και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο. Αν θέλετε, έχετε μια ευκαιρία και σήμερα να δηλώσετε κι εσείς ότι ήρθε η στιγμή να στρέψετε το βλέμμα σας προς την προστασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Ευχαριστώ πολύ».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ