Γαλλία: Σήμα κινδύνου για παραισθησιογόνο φυτό σε αλεύρι – Επηρεάζει το νευρικό σύστημα


Κρούσματα δηλητηρίασης λόγω της παρουσίας datura, ενός φυτού που επηρεάζει το νευρικό σύστημα

Το Datura, ένα παραισθησιογόνο φυτό που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, εντοπίστηκε σε αλεύρια που πωλούνται κυρίως στη Δυτική Γαλλία.

Σύμφωνα με την γαλλική Le Figaro οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη την ανάκληση παρτίδων βιολογικού αλεύρου που πωλούνται κυρίως στη δυτική Γαλλία μετά από κρούσματα δηλητηρίασης λόγω της παρουσίας datura, ενός φυτού που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Από την ίδια πηγή, τα προϊόντα αυτά «θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί σε καταστήματα που ειδικεύονται σε προϊόντα βιολογικής γεωργίας, σε παντοπωλεία, σε τοπικές αγορές ή απευθείας από τον παραγωγό, κυρίως στη δυτική Γαλλία και ιδιαίτερα στις περιοχές της Βρετάνης», σε σακούλες αλλά επίσης χύμα.

Περιπτώσεις δηλητηρίασης σημειώθηκαν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας της Βρετάνης, σύμφωνα με τα υπουργεία, τα οποία τονίζουν ότι «η Datura είναι ένα πολύ κοινό ποώδες φυτό, το οποίο βρίσκεται στα χωράφια και το οποίο φυσικά περιέχει πολύ ισχυρά επίπεδα αλκαλοειδών τροπανίου».

«Αυτά τα αλκαλοειδή είναι τοξικά και έχουν επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Αυτό το φυτό μπορεί να μολύνει ορισμένες καλλιέργειες και να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορεί να είναι τα εξής: ξηροστομία, διεσταλμένες κόρες, διαταραχές της όρασης, ταχυκαρδία, διέγερση, σύγχυση, χωροχρονικός αποπροσανατολισμός, παραισθήσεις, ασυνάρτητη ομιλία, διαταραχές ισορροπίας», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Οι αρχές καλούν τα άτομα με επηρεαζόμενα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και ενδεχομένως να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για καταστροφή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ