Αλτσχάιμερ: Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν ακόμα. Την διατροφή με κορεσμένα λιπαρά.
Μελέτη με επικεφαλής το Universitat Rovira i Virgili (URV) αποκάλυψε τον μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από τη σχέση μιας διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο πώς αυτό το είδος διατροφής επηρεάζει ορισμένα μόρια που βρίσκονται στο αίμα και σε άλλους ιστούς, όπως ο εγκέφαλος, που λειτουργούν ως δείκτες και ρυθμιστές της νόσου.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Mònica Bulló, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και μέλος της μονάδας Metabolic Health and Nutrition και του Environmental, Food and Toxicological Technology Center (TecnATox) του URV.
Η έρευνα διεξήχθη σε μοντέλα ποντικών που ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ στην ενήλικη ζωή. Προηγούμενες μελέτες σε αυτά τα ζώα είχαν ήδη δείξει ότι μετά από μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λίπη, τα ποντίκια εμφάνισαν Αλτσχάιμερ πολύ νωρίτερα από τα ποντίκια που ακολουθούσαν συμβατική δίαιτα. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που οδήγησαν στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ παρέμειναν άγνωστοι.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την έκφραση 15 miRNAs, μικρών μορίων RNA που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γενετική ρύθμιση τόσο στο αίμα όσο και στους ιστούς του εγκεφάλου. Εξέτασαν αλλαγές στα σχετιζόμενα με την ινσουλίνη miRNAs σε μοντέλα ποντικών με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ που δεν ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μεταβολισμός τους επιδεινώθηκε μετά από αυτή τη δίαιτα για έξι μήνες: το σωματικό τους βάρος αυξήθηκε σημαντικά και η απόκρισή τους στη γλυκόζη και την ινσουλίνη μειώθηκε. Αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά μπορούν να βρεθούν σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2.
Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές σε διάφορα miRNA τόσο στο αίμα όσο και στον εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές σχετίζονταν με διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, όπως είναι η συσσώρευση β-αμυλοειδών πλακών (αποθέσεις πρωτεΐνης που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και οι οποίες είναι δείκτες Αλτσχάιμερ), η υπερβολική παραγωγή της πρωτεΐνης ταυ (η οποία μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα) και η φλεγμονή στον εγκέφαλο.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα βήμα προς την κατανόηση αυτής της ασθένειας και μπορεί να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και της εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα προσφέρουν επίσης νέους στόχους για την πιθανή πρόληψη και θεραπεία της νόσου», είπε η Bulló.
Η μελέτη παρέχει νέα δεδομένα για το πώς μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου, ενώ ανοίγει και την πόρτα για μελλοντική έρευνα σε διατροφικές στρατηγικές ως μέσο αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής για την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και αναδεικνύουν τα miRNA ως στόχους για θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.

 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ