Μεγάλη Πέμπτη: Έθιμα, παραδόσεις και δεισιδαιμονίες – Ετοιμάστε αλάτι και κάντε μπάνιο πρωί


Μεγάλη Πέμπτη: Σε άλλες ορθόδοξες χώρες υπάρχουν, αλλιώτικα έθιμα και παραδόσεις ή και…δεισιδαιμονίες

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για τους Ορθοδόξους ημέρα προετοιμασίας για το Πάσχα.

Είναι αυτή την ημέρα που πολλοί ψήνουν πασχαλινά τσουρέκια, βάφουν αυγά και καθαρίζουν επίσης το σπίτι.

Την Μεγάλη Πέμπτη πολλοί πιστοί τηρούν αυστηρή νηστεία, αποχή από ζωικές τροφές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Απαγορεύεται αυστηρά να βρίζεις, να φωνάζεις, να σκέφτεσαι άσχημα, να χρησιμοποιείς βωμολοχίες ή να πίνεις αλκοόλ.

Σε άλλες ορθόδοξες χώρες υπάρχουν, αλλιώτικα έθιμα και παραδόσεις ή και…δεισιδαιμονίες.

Σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία υπάρχουν πολλές τελετουργίες τη Μεγάλη Πέμπτη. Δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία, αλλά είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των πολιτών.

Ετοιμάστε αλάτι της Πέμπτης

Το αλάτι της Πέμπτης είναι ένα από τα σύμβολα της Μεγάλης Πέμπτης. Παρασκευάζεται από συνηθισμένο αλάτι κουζίνας αναμεμειγμένο με νερό και ευλογημένο στην εκκλησία αυτή την ημέρα. Είναι σαν αγιασμός, που χρησιμοποιείται για την ευλογία και τον καθαρισμό των νοικοκυριών.

Κολυμπήστε μέχρι τα ξημερώματα

Το να κάνεις μπάνιο νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης έχει βαθιές πνευματικές ρίζες. Αυτό συμβολίζει την κάθαρση και την προετοιμασία για μια συνάντηση με τον Θεό. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί πλένονται πριν την αυγή, ώστε η ψυχή και το σώμα να καθαριστούν και να είναι έτοιμα για πνευματική ανανέωση.

Να μετράς χρήματα

Η μέτρηση χρημάτων τη Μεγάλη Πέμπτη έχει γίνει επίσης παράδοση. Αυτό οφείλεται στην επιθυμία να καθαρίσετε τις οικονομικές σας υποθέσεις και να δείξετε γενναιοδωρία πριν από το Πάσχα. Πιστεύεται ότι αυτή την ημέρα ο Θεός ευλογεί όσους δείχνουν έλεος και γενναιοδωρία σε όσους έχουν ανάγκη.

O καιρός της Μεγάλης Πέμπτης

Τη Μεγάλη Πέμπτη υπάρχουν πολλά λαϊκά σημάδια για τον καιρό, που παραδοσιακά συνδέονται με επερχόμενα γεγονότα και τη φύση της άνοιξης. Πιστεύεται ότι ο καθαρός ουρανός τη Μεγάλη Πέμπτη υπόσχεται καλό καιρό και ευνοϊκές συνθήκες για τη γεωργία. Αυτό συνδέεται με την κάθαρση και το νέο ξεκίνημα που συμβολίζει αυτή η μέρα.

Αν υπάρχει έντονη δροσιά τη νύχτα ή το πρωί τη Μεγάλη Πέμπτη, τότε, σύμφωνα με το μύθο, αναμένεται ευνοϊκή περίοδος για σπορά και καλή συγκομιδή.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η κατεύθυνση του ανέμου αυτή την ημέρα μπορεί να προβλέψει τον καιρό για το εγγύς μέλλον. Για παράδειγμα, εάν ο άνεμος φυσά από ανατολικά, μπορεί να προμηνύει καλό καιρό, και από τα δυτικά – βροχή ή συννεφιά.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοφιλή πεποίθηση, η ομίχλη τη Μεγάλη Πέμπτη μπορεί να είναι σημάδι ότι η φύση προετοιμάζεται για κάθαρση και ανανέωση.

Τέλος η παρατήρηση της συμπεριφοράς των πουλιών μπορεί επίσης να παρέχει κάποιες ενδείξεις για τον καιρό. Για παράδειγμα, εάν τα πουλιά είναι δραστήρια και τραγουδούν, αυτό μπορεί να προμηνύει μια καθαρή και ζεστή ώρα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ