Αναδρομικά: Αυτά είναι τα σημεία που δικαιώνουν τους συνταξιούχους – Έγγραφο – «βόμβα» του ΕΦΚΑ


Οι προσφυγές εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τις 120.000 στο σύνολό τους.

Από το 2017 έχει αναγνωρίσει ο ΕΦΚΑ ότι ορθώς τα δικαστήρια συντάσσονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ, του 2015, βάσει των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις και η κατάργηση των δώρων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Δημοκρατία». Με το εν λόγω έγγραφο, το οποίο φέρει την υπογραφή του πρώην διοικητή Αθ. Μπακαλέξη, επιστράφηκαν αναδρομικά και δεν ασκήθηκε αίτηση αναίρεσης επί της απόφασης με την οποία είχε δικαιωθεί ο συνταξιούχος.

Αν και η κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που υλοποίησαν τα Μνημόνια κάνουν ότι «δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν» σε σχέση με την κατάργηση των δώρων και τις περικοπές στις συντάξεις (με τους νόμους του 2012), τις οποίες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ως αντισυνταγματικές, εδώ και δύο χρόνια η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει αναγνωρίσει ότι δεν υφίσταται λόγος άσκησης αιτήσεων αναίρεσης, καθώς και ότι όσα παράνομα περικόπηκαν πρέπει να επιστραφούν!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις πρώτες αναλύσεις νομικών επί του πρακτικού της Τριμελούς Επιτροπής (αποτελείται από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους). Με το πρακτικό αυτό, το οποίο έχει υπογράψει ο πρώην διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 2017 (στα μέσα του ’18 αντικαταστάθηκε από τον κ. Λάμπρο Σέμπο) αποφασίστηκε να μην ασκηθεί αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία δικαιωνόταν συνταξιούχος νομικός, ο οποίος είχε προσφύγει από τις 15 Ιανουαρίου 2014 κατά των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου 4093/12.

Στο πρακτικό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Επειδή το Δικαστήριο (…) λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία (ΣτΕ, Ολ. 2287/2015) και εκτιμώντας ορθά τα στοιχεία του φακέλου επικυρώνοντας την κρίση της πρωτόδικης απόφασης και απορρίπτοντας τους λόγους έφεσής του, προέβη σε ορθή και αιτιολογημένη κρίση αλλά και λόγω του ποσού της διαφοράς, δεν υφίσταται κανένας παραδεκτός και βάσιμος λόγος προσβολής της ανωτέρω απόφασης».

Το έγγραφο που υπέγραψε το 2017 ο πρώην διοικητής του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξης:

Με το περιεχόμενο του πρακτικού συμφώνησαν όλα τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής και εγκρίθηκε από τον πρώην διοικητή του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξη. Στον εν λόγω συνταξιούχο επιστράφηκαν 760 ευρώ για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2013.

Με ανάλογο πρακτικό, στις 7 Μαΐου 2018, αναγνωρίστηκε ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ υποχρεούνταν να καταβάλλουν σε δύο συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών τα ποσά των 3.386,54 ευρώ και 2.323,12 ευρώ καθώς και 3.386,46 και 1818,18 ευρώ, αντίστοιχα. Μάλιστα, στα αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και 28 Δεκεμβρίου 2015 μπήκε τόκος 6%.

Σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ, στις αρμόδιες υπηρεσίες των πρώην φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2017 υπήχθησαν κάτω από την ομπρέλα του νέου Υπερταμείου κύριας ασφάλισης και του ΕΤΕΑΕΠ, «οι προσφυγές φτάνουν με τις… σακούλες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η υποβολή προσφυγών αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να πηγαίνουν ομαδικά στα δικαστήρια, ζητώντας τα αναδρομικά από τα «κλεμμένα» των αντισυνταγματικών νόμων του 2012, με την αρωγή των σωματείων εκπροσώπησής τους.

Οσο, μάλιστα, δεν δίνεται λύση σε πολιτικό επίπεδο, το χρονικό διάστημα διεκδίκησης αναδρομικών διευρύνεται. Οπως είχαν υποστηρίξει έγκυροι νομικοί, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης της ΕΝΥΠΕΚΚ, της οποίας επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ακόμη και αν δεν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι αναδρομικά από το 2013 και μετά, αλλά από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (βάσει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι του 2012) η περίοδος για την οποία θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ήδη έχει φτάσει στους 42 μήνες.

Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι -για τη μεγάλη πλειονότητά τους- κυμαίνονται από 9.000 έως 14.000 ευρώ. Αφορούν την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, οπότε θεωρητικά (στην πράξη η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε με βάση όσα ορίζονται από τον νόμο) οι παλαιές συντάξεις επανυπολογίστηκαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16).

Τα έξι σημεία που δικαιώνουν τους συνταξιούχους

Σε έξι βασικά σημεία καταλήγουν οι δικαστικές αποφάσεις, βάσει των οποίων δικαιώνονται όσοι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά για τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και στα δώρα με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ και έγκυρους νομικούς, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων που ήδη δικαιώνουν όσους «απόμαχους της εργασίας» διεκδικούν αναδρομικά από τα «κλεμμένα» προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

1) Οι περικοπές των συντάξεων επιδικάζονται για το χρονικό διάστημα μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (10 Ιουνίου 2015) βάσει των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι 4051/12 και 4093/12

2) Εφαρμόζεται πενταετής παραγραφή για όλα τα Ταμεία (ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ) πλην Δημοσίου

3) Επιδικάζονται τόκοι 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής

4) Επιδικάζονται αποζημιώσεις λόγω ηθικής βλάβης εκατοντάδων ευρώ

5) Ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει με επιβολή κυρώσεων από τα δικαστήρια, εφόσον συνεχίζει να εξαντλεί τα ένδικα μέσα (Συμβούλιο Επικρατείας 4159/2011 και άλλες πολλές παρόμοιες)

6) Κρίνεται συνταγματική η περικοπή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ