Γάζα: Απαγωγέας της Χαμάς ήθελε να παντρευτεί Ισραηλινή όμηρο -«Γελούσα για να μην με πυροβολήσει»


Η οδύσσεια μίας 18χρονης Ισραηλινής ομήρου στη Γάζα κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο απαγωγέας της αποκαλύπτει ήθελε να την παντρευτεί και να κάνει παιδιά μαζί της: «Μου έδωσε δαχτυλίδι την 14η μέρα» εξομολογήθηκε, ενώ εκείνη έλεγε σε όλα «ναι» για να μην την σκοτώσει.

Μια Ισραηλινή γυναίκα που κρατήθηκε αιχμάλωτη από τη Χαμάς για σχεδόν δύο μήνες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αποκάλυψε ότι ο απαγωγέας της της έδωσε ένα δαχτυλίδι και της είπε ότι ήθελε να κάνει παιδιά μαζί της.

Η Νόγκα Βάις, 18 ετών, ήταν δύο εβδομάδες αιχμάλωτη της στη Λωρίδα της Γάζας, όταν ένας από τους απαγωγείς της εξέφρασε τον έρωτά του γι’ αυτήν, θυμήθηκε στο Channel 12, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Μου έδωσε ένα δαχτυλίδι την 14η ημέρα [στην αιχμαλωσία] και έμεινα μαζί του μέχρι την 50ή ημέρα», είπε η Νόγκα για την άρρωστη πρόταση του απαγωγέα της. «Μου είπε: «Όλοι θα απελευθερωθούν, αλλά εσύ θα μείνεις εδώ μαζί μου και θα κάνεις τα παιδιά μου», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε πώς απάντησε στην πρόταση, η Νόγκα είπε ότι «προσποιήθηκε ότι γελούσε για να μην με πυροβολήσει στο κεφάλι»

Μετά από αρκετές ημέρες, ο απαγωγέας είπε στη Νόγκα ότι έφερνε και τη μητέρα της στη Γάζα για να εγκρίνει τον γάμο. «Νόμιζα ότι είχε δολοφονηθεί, νόμιζα ότι ήμουν μόνη. Ξαφνικά ήταν ζωντανή και δεν ήμουν μόνη», είπε στο Channel 12 για την πρώτη φορά που είδε τη μητέρα της από τότε που απήχθησαν και οι δύο.

H Nόγκα με την μητέρα της

Η Σίρι Βάις 53 ετών τελικά φώναξε στον τρομοκράτη μέχρι να καταλάβει ότι απέρριπταν την πρότασή του, είπε η αδερφή της Νόγκα, Μειτάλ. Οι απαγωγείς μετέφεραν τη Νόγκα σε διαφορετικά σπίτια κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας των 50 ημερών, θυμάται η έφηβη.

Κάθε φορά που μετακόμιζαν, την έβαζαν να φοράει χιτζάμπ και να κρατά το χέρι του απαγωγέα της για να φαίνονται σαν παντρεμένο ζευγάρι, είπε στο Channel 12. «Μας έφεραν χαρτιά για να παίξουμε και έλεγα στον εαυτό μου: «Θα παίξω μαζί τους και θα κάνω ό,τι θέλουν αρκεί να μην πυροβολήσουν», πρόσθεσε.

«Η διάθεσή τους άλλαζε τόσο γρήγορα. Το ένα λεπτό έπαιζαν μαζί μας και γελούσαν, το επόμενο έμπαιναν με όπλο. Έπρεπε πάντα να τους ευχαριστείς». Οι απαγωγείς μιλούσαν συχνά για το πώς το Ισραήλ δικαιωματικά τους ανήκε και είπαν στη Νόγκα ότι ήταν κατακτητές, πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το αίσθημα του φόβου», είπε για την εποχή της ως όμηρος. «Έζησα 50 μέρες, 24 ώρες το 24ωρο, με τη σκέψη ότι θα τους κούραζα και απλώς θα με πυροβολούσαν ή ότι δεν θα με χρειαζόντουσαν στο τέλος ή ότι θα μας πυροβολούσαν ενώ κοιμόμασταν μέσα στη νύχτα» θυμάται

Η Νόγκα ήταν με τους γονείς της στο σπίτι τους στο κιμπούτζ Be’eri όταν η Χαμάς έφτασε στην κοινότητα τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου. Ο σύζυγος και ο πατέρας της Ίλαν Βαις, 56 ετών, έφυγαν από το σπίτι στις 7:15 π.μ. για να ενταχθούν στην ομάδα έκτακτης ανάγκης του κιμπούτς.

Αργότερα έμαθαν ότι είχε σκοτωθεί και η Χαμάς φέρεται να κρατά τα λείψανά του στη Γάζα, σημείωσαν οι Times of Israel. Εν τω μεταξύ, η Νόγκα και η Σίρι καλύφθηκαν στο ασφαλές δωμάτιό τους. «Άρχισαν να πυροβολούν στην πόρτα, περίπου 40 πυροβολισμοί μέχρι που κατάφεραν να μπουν [στο ασφαλές δωμάτιο]», είπε η Νόγκα για την επίθεση

Είδαμε τις συνομιλίες στο WhatsApp και καταλάβαμε τι συνέβαινε. Οι άνθρωποι έγραφαν ότι το σπίτι τους φλεγόταν και μετά σταμάτησαν να απαντούν», πρόσθεσε. «Κρύφτηκα κάτω από το κρεβάτι και μπήκαν και την πήραν. Αφού την έβγαλαν έξω, άκουσα πυροβολισμούς. Νόμιζα ότι τη δολοφόνησαν και δεν την απήγαγαν», είπε η Νόγκα για εκείνη τη θλιβερή στιγμή.

Οι μεγαλύτερες αδερφές της, Mειτάλ, 26, και η 23χρονη Mάαγιαν ζούσαν σε φοιτητικά διαμερίσματα σε διαφορετικό μέρος του κιμπούτς. Έστειλαν μηνύματα στην αδερφή τους στο WhatsApp καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την παρότρυναν να φύγει από το σπίτι των γονιών τους καθώς φλεγόταν.

Η Νόγκα αρχικά προσπάθησε να κρυφτεί σε κοντινούς θάμνους, αλλά γρήγορα εντοπίστηκε από τους τρομοκράτες, είπε. «Κάπου 40 τρομοκράτες με περικύκλωσαν με καλάσνικοφ. Μου έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη μου. Καθώς με έπαιρναν, είδα τα πτώματα ανθρώπων που γνώριζα από το κιμπούτς. Λίγα λεπτά αργότερα, με έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και άρχισαν να οδηγούν», είπε στο Channel 12.

Η Νόγκα και η μητέρα της απελευθερώθηκαν και οι δύο μαζί με την πρώτη ομάδα των ομήρων στις 25 Νοεμβρίου. Η νεαρή κοπέλα είπε ότι δεν μπορεί ακόμα να θρηνήσει για τον πατέρα της μέχρι να επιστρέψουν στο Ισραήλ και οι υπόλοιποι όμηροι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ