9+1 στοιχεία που πιθανόν δεν γνωρίζατε για το Merlot


Το Merlot είναι η δεύτερη πιο φυτεμένη ποικιλία ερυθρού σταφυλιού στον κόσμο. Αυτά είναι όλα όσα ήθελες να ξέρεις γι΄ αυτήν.

1 / Το Merlot είναι ένα κόκκινο σταφύλι που προέρχεται από την περίφημη οινοπαραγωγική περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας. Συνήθως μπαίνει σε blend με το Cabernet Sauvignon και το Cabernet Franc. Η χώρα έχει περισσότερη έκταση αμπελώνων Merlot από οποιαδήποτε άλλη χώρα και είναι το πιο ευρέως φυτευμένο σταφύλι στη Γαλλία.

 

2 / Το DNA του Merlot αποκαλύπτει ότι είναι ο απόγονος του Cabernet Franc (ο πατέρας) και μιας πλέον εξαφανισμένης ποικιλίας, της Magdeleine Noire des Charentes (η μητέρα).

Στα γαλλικά το όνομα Merlot σημαίνει “The Little Blackbird.”.

 

3 / Το Merlot είναι ένα από τα τρία κόκκινα ευγενή σταφύλια (τα άλλα είναι Cabernet Sauvignon και Pinot Noir).

4 / Η ταινία “Sideways” (2004) με πρωταγωνιστή τον Paul Giamatti, προκάλεσε πτώση στις πωλήσεις κρασιού από Merlot (πολλά αμπέλια αντικαταστάθηκαν με το Pinot Noir). Οι πωλήσεις Merlot αυξάνονται τώρα ξανά και οι καταναλωτές απολαμβάνουν και πάλι τα κρασιά.

5 / Παράγει ένα ξηρό κρασί με μέτριο ή γεμάτο σώμα με αρώματα κόκκινων φρούτων όπως τα δαμάσκηνα και τα βατόμουρα. Έχει χαμηλότερη οξύτητα και μαλακότερες τανίνες από το Cabernet Sauvignon.

 

6 / Το κλίμα υπαγορεύει το στυλ του κρασιού. Ένα Merlot από δροσερό κλίμα, δηλ. αυτό της Γαλλίας, είναι πιο δομημένο, πιο λεπτό, έχει υψηλότερη παρουσία τανινών και παρουσιάζει περισσότερες βοτανικές και γήινες γεύσεις.

 

7 / Το Merlot από θερμότερα κλίματα όπως Αργεντινή, Αυστραλία ή Καλιφόρνια, έχουν πιο μπροστά τα φρούτα και έχουν λιγότερες τανίνες. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να προσεγγίσει το 14,5% όταν καλλιεργείται σε θερμότερα κλίματα.

 

8 / Η παλαίωση σε βαρέλι προσθέτει δομή και πολυπλοκότητα στο κρασί. Η ελαφριά παλαίωση μπορεί να προσθέσει νότες βανίλιας, καρύδας, βιολέτας, καραμέλας και γαρύφαλλου. Η μεγαλύτερη παλαίωση προσθέτει καπνό, τρούφα, μανιτάρια, γη, καφέ, δέρμα, κέδρο και νότες κουτιών πούρων.

 

9 / Οι φλούδες του Merlot είναι λεπτότερες και πιο ευαίσθητα στο κλίμα από ότι το Cabernet Sauvignon. Ωριμάζει όμως πιο γρήγορα.

 

10 / Οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφίμων για το Merlot είναι μπριζόλα, βοδινό κρέας, prime rib)(στον φούρνο ή σχάρα), αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια, παστά, αλλαντικά και καραμελωμένα ψητά λαχανικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ