Παγίδες «θανάτου» οι άδειοι δρόμοι – Τι αναφέρει σύμβουλος οδικής κυκλοφορίας


Τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να έχουν αδειάσει, ωστόσο, οι παγίδες στους δρόμους παραμένουν. Οδηγοί που αγνοούν τα όρια ταχύτητας και κινούνται με μη επιτρεπτά όρια προκαλούν ακόμη και θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι ειδικοί, μιλώντας στο MEGA, τονίζουν πως τέτοιες ημέρες που οι μεγάλες πόλεις αδειάζουν, τα τροχαία είναι σφοδρότερα.

Κάτι που εξηγείται από τις μεγαλύτερες ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οδηγοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους άδειους δρόμους ως πίστες αυτοσχέδιων αγώνων. Πολλές φορές, τα οχήματα δεν έχουν υποστεί επαρκή συντήρηση, λόγω της οικονομικής δυσκολίας.

Παραβιάσεις του ΚΟΚ είναι συνηθισμένες. Οδηγοί ξεπερνούν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα, θεωρώντας ότι επειδή είναι άδειοι οι δρόμοι μπορούν να τρέξουν. Όταν συμβαίνουν ατυχήματα σε τέτοιες συνθήκες, είναι συχνά σοβαρά, με τα οχήματα να καταστρέφονται εντελώς και σοβαρούς τραυματισμούς και θανατηφόρες συγκρούσεις.

Πεζοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς πολλοί οδηγοί παραβλέπουν ακόμα και τις διαβάσεις πεζών, με τα οχήματα να κινούνται με ακανόνιστες ταχύτητες.

Παραβιάσεις του ΚΟΚ

«Βλέπουμε ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100χλμ και περισσότερα, 120, 150, θεωρώντας ότι επειδή είναι άδειοι οι δρόμοι μπορούν, έχουν το δικαίωμα, να τρέξουν. Όταν βλέπουμε ένα ατύχημα να πραγματοποιείται σε τέτοιες συνθήκες, είναι τόσο σφοδρό που συνήθως τα αυτοκίνητα διαλύονται, έχουμε και σοβαρά ατυχήματα σε τραυματισμούς και θανάτους», λέει ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, εκπαιδευτής οδικής συμπεριφοράς.

Άλλοι δεν σταματούν καν στις διαβάσεις πεζών, με τις ταχύτητες των διερχόμενων αυτοκινήτων να είναι ιλιγγιώδεις.

«Σε καθημερινή βάση μετατρέπεται σε πίστα θανάτου, πόσω μάλλον όταν αδειάζει λίγο η πόλη, εκμεταλλεύονται τους άδειους δρόμους και τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα», λένε οι πεζοί.

Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Αυξημένη προβατική συμπεριφορά όμως παρατηρείται και στην Περιφέρεια κατά την περίοδο των εορτών.

«Παρατηρούμε φαινόμενα αυξημένης παραβατικής συμπεριφοράς τόσο εντός αστικών ιστών όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, στις μεγάλες πόλεις που οι κεντρικοί οδικοί άξονες παρουσιάζουν ήπια κυκλοφορία, συχνά γίνονται ελκυστικοί για μεγάλες ταχύτητες, ακόμα και να διοργανώνονται αυτοσχέδιες κόντρες», αναφέρει ο Κίμων Λογοθέτης, σύμβουλος οδικής κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι της Τροχαίας είναι συστηματικοί κι έχουν σκοπό να περιορίσουν τις κόντρες που συνήθως κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Η αυξημένη ταχύτητα σε συνδυασμό με τις υψηλότερες πιθανότητες κατανάλωσης αλκοόλ, ειδικά σε περιόδους γιορτών, είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος συνδυασμός. Επικίνδυνος τόσο για τους οδηγούς, όσο και για πεζούς ή θεατές αυτοσχέδιων αγώνων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ