Γάζα: Σε ισραηλινά χέρια ο «διάδρομος της Φιλαδέλφεια» – Έκκληση της ΕΕ να σταματήσει η αιματοχυσία


Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τον λεγόμενο «διάδρομο της Φιλαδέλφεια» ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, με τη Χαμάς να έχει αποδεχθεί την πρόταση του Καϊρου και την ισραηλινή πλευρά να την απορρίπτει

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις λένε ότι απέκτησαν τον «επιχειρησιακό έλεγχο του περάσματος της Ράφα στην πλευρά της Γάζας, εναν διάδρομο στρατηγικής σημασίας για τους στόχους τους, την ώρα που συνεχίζουν τα «στοχευμένα πλήγματα» κατά της Χαμάς στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα το πρωί της Τρίτης. Αναφέρει ότι ένα επιπλέον άτομο σκοτώθηκε από επίθεση στην πόλη της Γάζας.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι παρά τις ρητές προειδοποιήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ μεταξύ άλλων, η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να πραγματοποιήσει επίθεση στη Ράφα θα οδηγήσει στο θάνατο περισσότερων αμάχων «άσχετα με το τι λένε».

Αυξάνεται ο κατάλογος των νεκρών

«Η επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε ξανά, παρά τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί. Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλά θύματα, απώλειες αμάχων. Ό,τι κι αν λένε. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 34.789 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία που αναφέρει το υπουργείο δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων. Άλλοι 78.204 τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Ενώ ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία που δόθηκαν από την Παλαιστινιακή Υγειονομική Αρχή στη Γάζα, ορισμένες ανεξάρτητες ομάδες λένε ότι έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστες και σε γενικές γραμμές σύμφωνες με εκείνες που εκδόθηκαν αργότερα από τον ΟΗΕ και το ίδιο το Ισραήλ.

Διπλωματικός πυρετός για εκεχειρία

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς στο Κάιρο αφότου η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι θα αποδεχτεί τη συμφωνία που καταρτίστηκε από Αιγύπτιους μεσολαβητές. Το Ισραήλ ωστόσο απάντησε οτι «απέχει από το να ικανοποιήσει» τις «βασικές απαιτήσεις» του.

Η πρόταση θεωρείται ότι περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα, στα βασικά της σημεία. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 252 ομήρους Περισσότεροι από 34.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς

Η σημασία του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας

Το Ισραήλ απέκτησε τον επιχειρησιακό έλεγχο του περάσματος της Ράφα από την πλευρά της Γάζας που σημαίνει ότι θα έχει τους στρατιώτες τους στο σημείο όπως επίσης και τα τεθωρακισμένα του οχήματα.

Αυτό σημαίνει ότι έχει τον έλεγχο αυτής της περιοχής που είναι η νότια διαδρομή προς τη Γάζα. Γενικότερα το Ισραήλ θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής, που εκτείνεται μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου στο πολύ νότιο σημείο.

Ονομάζεται Διάδρομος της Φιλαδέλφεια και το Ισραήλ λέει ότι εάν κατακτήσει την περιοχή, θα εμποδίσει στο μέλλον, να κατασκευάζονται σήραγγες από τις οποίες περνάνε λαθραία όπλα και πυρομαχικά

Όλο αυτό μοιάζει πολύ μακρινό, γιατί φυσικά αυτή τη στιγμή υπάρχει η τεράστια διπλωματική δραστηριότητα γύρω από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ