Ποια είναι τα λάθη που μας καταστρέφουν την δίαιτα;


Το να χάσουμε κιλά ακούγεται σχετικά απλό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε. Πρέπει να τρώμε λιγότερο και να γυμναζόμαστε περισσότερο. Και, όπως όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή, εύκολο είναι μονάχα να το λες. Στην πράξη, καταλήγουμε να κάνουμε πολλά λάθη που απειλούν να καταστρέψουν την προσπάθειά μας και να μας κουράζουν χωρίς να βλέπουμε αποτελέσματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συχνά από αυτά τα λάθη ώστε να τα σταματήσουμε.

Δίνουμε υπερβολική έμφαση στις πρωτεΐνες
Ναι, η πρωτεΐνη είναι σημαντική για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά αν καταναλώσουμε περισσότερη από όση χρειαζόμαστε, το περίσσευμα αυτό αποθηκεύεται στο σώμα με τη μορφή λίπους. Επιπλέον, ορισμένες μορφές φαγητών που μας προσφέρουν έξτρα πρωτεΐνη, όπως shakes και μπάρες, περιέχουν περιττή ζάχαρη και λιπαρά.

Δεν τρώμε αρκετά λαχανικά
Χρειαζόμαστε κατά μέσον όρο δυόμισι κούπες λαχανικών καθημερινά. Και μπορούμε να τις χωρίσουμε σε μικρότερες μερίδες, για να είμαστε σίγουροι ότι χορταίνουμε. Προσθέτουμε ντομάτα στο πρωινό μας τοστ. Ρίχνουμε φύλλα σπανακιού σε ένα smoothie. Δεν είναι δύσκολο να τρώμε περισσότερα λαχανικά.

Δεν τρώμε πρωινό
Ναι, το ξέρουμε ότι κανείς δεν έχει αρκετό χρόνο σήμερα, με δουλειές, παιδιά και υποχρεώσεις, αλλά το πρωινό είναι όντως ένα πολύ σημαντικό γεύμα. Αν δεν φάμε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό, τότε δεν θα έχουμε αποθέματα ενέργειας την υπόλοιπη μέρα, με αποτέλεσμα να πεινάμε και να μας ανοίγει η όρεξη για κάθε είδους λιπαρά και παχυντικά σνακ.

Το λάθος πρωινό
Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι, για να γλιτώσετε θερμίδες με το πρωινό σας, απλά θα πιείτε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι; Ναι, είναι πορτοκάλι, είναι σούπερ υγιεινό, αλλά εξακολουθεί να είναι χυμός και να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να πεινάμε περισσότερο μετά και να καταλήγουμε να τρώμε σκουπίδια. Φροντίστε το πρωινό σας να περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, φάτε ένα πορτοκάλι σκέτο (θα κερδίσετε περισσότερες ίνες σε σχέση με τον χυμό) και μαζί του ένα βραστό αυγό και μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί ολικής.

Τρώμε μεσημεριανό στο γραφείο
Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε λίγη ώρα στην άκρη, να κλείσουμε τον υπολογιστή και να φάμε προσεκτικά. Αν μασουλάμε απλώς φαγητό όσο δουλεύουμε, δεν θα καταλαβαίνουμε πόσο τρώμε. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να φέρνουμε υγιεινό φαγητό από το σπίτι, επειδή όταν παραγγέλνουμε φαγητό από έξω, είναι πολύ εύκολο να κάνουμε λάθος επιλογές.

Κάνουμε… λάθος δώρα στον εαυτό μας
Το να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με μια απαγορευμένη λιχουδιά μια στο τόσο είναι καλό, και μπορεί μάλιστα να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Για παράδειγμα, όταν θέτουμε έναν δύσκολο στόχο και τον φέρνουμε εις πέρας, αξίζουμε ένα μικρό δωράκι. Δεν πρέπει όμως να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για καθημερινά προβλήματα. Συνεπώς, το “Δεν έβαλα τις φωνές σε κανέναν στο γραφείο”, δεν αποτελεί λόγο να το γιορτάσουμε—αντιθέτως, είναι μια ευθεία γραμμή για την συναισθηματική υπερφαγία.

Δεν κοιμόμαστε αρκετά
Ναι, εκτός από διατροφή και γυμναστική, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην απώλεια βάρους—και ο ύπνος είναι από τους πιο σημαντικούς. Ο λίγος και κακής ποιότητας ύπνος έχει συσχετιστεί με την υπερφαγία και την παχυσαρκία, αλλά και με άλλες πάρα πολύ σοβαρές παθήσεις.

Βλέπουμε τη γυμναστική ως δικαιολογία για χλαπάκιασμα
Άλλη μια σκέψη που λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε κάνει: “Εφόσον γυμνάζομαι, καίω θερμίδες, και εφόσον καίω θερμίδες, μπορώ να φάω ό,τι θέλω”. Τεράστιο λάθος, καθώς η γυμναστική δεν είναι το μοναδικό κλειδί του αδυνατίσματος. Επίσης, αν αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να τρώει ό,τι θέλει μετά από τη γυμναστική, οι πιθανότητες να φάμε ανθυγιεινές τροφές πολλαπλασιάζονται.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ