Το Ισραήλ δεν κάνει βήμα πίσω – «Χωρίς πρόοδο στο ζήτημα ομήρων, η επιχείρηση στη Ράφα θα ενταθεί»


Το Ισραήλ επιμένει στα όπλα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να ζητούν άμεση πρόοδο στο θέμα απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλιώς θα εντείνουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Μετά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε νωρίτερα σήμερα (07/05) πως «θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε στη Ράφα μέχρι την τελική νίκη», ο Υπουργός Άμυνας, Ιώβ Γκάλαντ, επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβιβασθούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους. Όμως, αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα· τον νότο, το κέντρο και τον βορρά».

«Αυτή η επιχείρηση θα συνεχισθεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος», σημείωσε ο Ιώβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια κοινότητα περιμένει την τελική έκβαση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στο Κάιρο, ελπίζοντας πως θα βρεθεί μία «χρυσή τομή» από τις εμπλεκόμενες πλευρές για την επικύρωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Αισιοδοξία της Ουάσινγκτον για συμφωνία εκεχειρίας

Ακόμη, το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα είναι «περιορισμένης κλίμακας και διάρκειας» και έχει στόχο να αποκόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μία «μεγάλη χερσαία επίθεση» στη Ράφα και θέλει να ανοίξει ξανά «το συντομότερο δυνατόν» το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο κατέλαβε και απέκλεισε ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ και η Χαμάς «θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά που απομένουν», ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συζητείται επί του παρόντος, προσέθεσε. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί «πολύ σύντομα» μία συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στο Κάιρο της Αιγύπτου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ