Λωρίδα της Γάζας: Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα – Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία


Το βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δείχνει ένα ισραηλινό άρμα μάχης να πατάει ένα σήμα που γράφει στα αγγλικά «αγαπώ τη Γάζα». Αυτή η σκηνή αποτελεί ένα από τα πιο συμβολικά στιγμιότυπα στη νέα ένταση που εκδηλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινές Άμυνες εισβάλλουν στην ανατολική Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αναφέροντας περιορισμένες επιχειρήσεις κατά στρατιωτικών στόχων της Χαμάς. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες για μια νέα ανθρωπιστική κρίση, ειδικά αν εκτιναχθούν οι απειλές για ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση. Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί μετά τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών αρχών. Στο μοναδικό νοσοκομείο της Ράφα, οι γιατροί αναφέρουν ότι στον πανικό που ακολούθησε την εκκένωση, έχουν κλαπεί ακόμα και τα καύσιμα για τις γεννήτριες που τροφοδοτούν το νοσοκομείο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, τα Ηνωμένα Έθνη ολοκλήρωσαν την κατασκευή του JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore), μιας προσωρινής πλωτής εξέδρας που θα αγκυροβολήσει στη Γάζα. Από εκεί, οι Αμερικανοί θα εκφορτώνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει από την Κύπρο με το αμερικανικό πλοίο Sagamore. Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά και 6 γυναίκες, σύμφωνα με αναφορές του CNN.

Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Μπιλ Μπερνς, φτάνει σήμερα στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η επίτευξη εκεχειρίας στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, αναμένεται αύριο στο Κάιρο, όπου ήδη κατευθύνονται Ισραηλινοί διπλωμάτες για συνομιλίες σχετικά με κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία με τη Χαμάς. Η CIA αναμένεται να έχει «συμβουλευτικό ρόλο» σε αυτές τις συνομιλίες, αλλά είναι σαφές ότι ο Μπερνς θα επιδιώξει τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχουν Αμερικανοί, Αιγύπτιοι, Καταριανοί, και Ισραηλινοί διαπραγματευτές και διπλωμάτες, με την Χαμάς να εκπροσωπείται επίσης.

Παρά τις προσπάθειες για διαπραγματεύσεις, η κατάσταση παραμένει περίπλοκη. Οι πληροφορίες που διαρρέουν δείχνουν την Χαμάς να αποδέχεται την εκεχειρία, αλλά ταυτόχρονα να εξαπολύει επιθέσεις. Αυτό προκαλεί αντιδράσεις από το Ισραήλ, που θεωρεί την συμφωνία πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του και συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η αντίδραση της Χαμάς στη συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα είναι αποφασιστική. Οι προειδοποιήσεις τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στις προσπάθειές τους για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η πίεση που ασκείται στην ισραηλινή κυβέρνηση από τους συγγενείς των ομήρων της Χαμάς είναι επίσης σημαντική. Η προσπάθειά τους να διαμεσολαβήσουν μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων για να επιτευχθεί συμφωνία hostages-for-ceasefire αντιπροσωπεύει τη διεκδίκηση για ειρηνική λύση και ανθρωπιστικές συμφωνίες. Αυτή η κίνηση δείχνει τη διαρκή προσπάθεια πολλών πλευρών να βρουν έναν τρόπο να τερματιστεί ο κύκλος της βίας και να επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή βομβών προς το Ισραήλ λόγω ανησυχιών για τη Ράφα -Τι λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την περασμένη εβδομάδα την παράδοση ενός φορτίου βομβών για το Ισραήλ λόγω ανησυχιών ότι θα προχωρούσε σε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, υποστηρίζει ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το φορτίο περιελάμβανε 1.800 βόμβες των 907 κιλών και 1.700 βόμβες των 226 κιλών, δήλωσε ο αξιωματούχος στο CBS News υποστηρίζοντας ακόμη ότι το Ισραήλ δεν έχει «αντιμετωπίσει πλήρως» τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα.

Το Ισραήλ δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

«Η θέση των ΗΠΑ ήταν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο χωρίς να έχουν πού αλλού να πάνε», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε εμπλακεί σε διάλογο με το Ισραήλ με τη μορφή της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας μας για το πώς θα καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα και πώς θα λειτουργήσουν διαφορετικά κατά της Χαμάς εκεί από ό,τι έχουν λειτουργήσει αλλού στη Γάζα.

Οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται και δεν έχουν αντιμετωπίσει πλήρως τις ανησυχίες μας. Καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες φαινόταν να είναι κοντά στο να αποφασίσουν μια τέτοια επιχείρηση, αρχίσαμε να εξετάζουμε προσεκτικά τις προτεινόμενες μεταφορές συγκεκριμένων όπλων στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα. Αυτό άρχισε τον Απρίλιο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επανεξέτασης, διακόψαμε ένα φορτίο όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείται από 1.800 βόμβες των 2.000 λιβρών και 1.700 βόμβες των 500 λιβρών. Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στην τελική χρήση των βομβών των 2.000 λιβρών και στον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, όπως έχουμε δει σε άλλα μέρη της Γάζας. Δεν έχουμε αποφασίσει οριστικά για το τι θα κάνουμε με αυτό το φορτίο».

Ο ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «για ορισμένες άλλες περιπτώσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένων των κιτ JDAM [Joint Direct Attack Munition], συνεχίζουμε την επανεξέταση. Καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν αφορά επικείμενες μεταφορές – πρόκειται για μελλοντικές μεταφορές».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ