Συναγερμός στην Ευρώπη: Ανησυχία για το κύμα κινεζικής κατασκοπείας και τις μαζικές συλλήψεις


Η αύξηση των συλλήψεων που σχετίζονται με την κινεζική κατασκοπεία ανησυχεί την Ευρώπη

Καθώς ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ έφτασε στη Σερβία για το δεύτερο σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας του, οι αρχές σε όλη τη γηραιά ήπειρο αντιμετώπιζαν ένα κύμα ισχυρισμών για κινεζική κατασκοπεία. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, αποκάλυψε την Τρίτη (7/5) ότι ένας «κακοήθης ηθοποιός» είχε θέσει σε κίνδυνο τα αρχεία μισθοδοσίας του βρετανικού στρατού, με τις αναφορές να δείχνουν το δάχτυλο στην Κίνα.

Σε μία περίπτωση, τρεις Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη μεταφορά πληροφοριών σχετικά με ευαίσθητη τεχνολογία στην Κίνα. Ενώ σε μία άλλη περίπτωση, ένας άνδρας με το όνομα Jian G, ο οποίος εργαζόταν για ένα Γερμανό Ευρωβουλευτή συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία. Ο Maximilian Krah, ο ευρωβουλευτής του κόμματος AfD για τον οποίο εργαζόταν ο Jian G, αρνήθηκε οποιαδήποτε προσωπική αδικοπραγία.

Και στο Βέλγιο, οι αρχές εγκαινίασαν ποινική έρευνα για τον λαϊκιστή πολιτικό Frank Creyelman τον Ιανουάριο, μετά από έρευνα των Financial Times, Der Spiegel και Le Monde που ισχυρίστηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών για αρκετά χρόνια.

Οι ειδικοί λένε ότι η πρόσφατη αύξηση των συλλήψεων και των ερευνών αντανακλά μια μεταβαλλόμενη διάθεση στην Ευρώπη απέναντι στις κινεζικές απειλές. «Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες έχουν γίνει εδώ και καιρό», είπε ο Μάρτιν Θόρλεϊ, ανώτερος αναλυτής στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος. Και πρόσθεσε: «Οι χώρες έχουν πλέον αναγκαστεί να το αντιμετωπίσουν (…) την ίδια στιγμή που έχουν εξαρτήσεις από την αγορά, συνδέσμους εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ. στην Κίνα. Αυτό υπάρχει εδώ και λίγο καιρό».

Ο Roderich Kiesewetter, Γερμανός βουλευτής και πρώην αξιωματικός του στρατού, είπε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν εδώ και «αρκετά χρόνια» για την απειλή από την Κίνα, αλλά «η προειδοποίηση… επίτηδες δεν ακούστηκε». Σημείωσε ότι οι πρόσφατες συλλήψεις στη Γερμανία θα είχαν στείλει ένα «ισχυρότερο μήνυμα» εάν είχαν ανακοινωθεί πριν ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς μεταβεί στο Πεκίνο τον Απρίλιο. Αντίθετα, δημοσιοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στη Γερμανία.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ο ρυθμός των κινεζικών επιχειρήσεων επιρροής στην Ευρώπη – μέσω της παραδοσιακής κατασκοπείας και της πιο «γκρίζας» δραστηριότητας, όπως η διαπραγμάτευση επιρροών και η διακρατική καταστολή – έχει ενταθεί, καθώς η στάση της Δύσης απέναντι στην Κίνα έχει σκληρύνει τα τελευταία χρόνια.

Ο Nigel Inkster, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της MI6, λέει ότι η Ευρώπη έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην απειλή των κινεζικών δραστηριοτήτων πληροφοριών από το 2019. «Οι πολυπλοκότητες στην ευρωπαϊκή-κινεζική σχέση είναι τέτοιες που φαίνεται οτι είναι σχεδόν αναπόφευκτο να δούμε μια αύξηση στην κινεζική δραστηριότητα, τόσο στην απλή κατασκοπεία όσο και στις επιχειρήσεις επιρροής», είπε. Η Κίνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία ως «κακόβουλη συκοφαντία».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ