Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Tι λένε οι ειδικοί για το σκουλήκι που του «έφαγε» τον εγκέφαλο


Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ αποκάλυψε ότι αντιμετώπισε προβλήματα υγείας που δεν είχαν αποκαλυφθεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρασίτου που όπως είπε έφαγε μέρος του εγκεφάλου του 

Το 2010, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ (RFK Jr) αντιμετώπιζε απώλεια μνήμης και «νοητική ομίχλη» τόσο σοβαρή που ένας φίλος ανησυχούσε ότι μπορεί να είχε όγκο στον εγκέφαλο. Ο κ. Κένεντι είπε ότι συμβουλεύτηκε αρκετούς από τους κορυφαίους νευρολόγους της χώρας, πολλοί από τους οποίους είτε είχαν κάνει θεραπεία είτε είχαν μιλήσει με τον θείο του, γερουσιαστή Έντουαρντ Μ. Κένεντι, πριν από το θάνατό του την προηγούμενη χρονιά από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Αρκετοί γιατροί παρατήρησαν ένα σκοτεινό σημείο στις σαρώσεις εγκεφάλου του νεότερου Κένεντι και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε όγκο, είπε σε μια κατάθεση διαζυγίου του 2012 που «χτένισαν» οι New York Times. Ο Κένεντι έσπευσε αμέσως για μια επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke από τον ίδιο γιατρό που είχε χειρουργήσει τον θείο του, είπε.

Ενώ ετοίμαζε τις βαλίτσες για το ταξίδι, είπε, έλαβε μια κλήση από έναν γιατρό στο Νοσοκομείο NewYork-Presbyterian που είχε διαφορετική γνώμη: ο κύριος Κένεντι, πίστευε, είχε ένα νεκρό παράσιτο στο κεφάλι του. Ο γιατρός πίστευε ότι η ανωμαλία που φάνηκε στις σαρώσεις του «προκλήθηκε από ένα σκουλήκι που μπήκε στον εγκέφαλό μου και έφαγε ένα μέρος του και μετά πέθανε», είπε ο Κένεντι στην κατάθεση.

Ο 70χρονος που σηκώνει βάρη και κάνει σνόουμπορντ

Ο RFK Jr έχει καλή υγεία παρά τον φόβο του εγκεφαλικού σκουληκιού, λέει η εκστρατεία του. Ο 70χρονος ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία διατυμπανίζει τώρα την αθλητική του φύση και το σχετικά νεαρό της ηλικίας του ως πλεονέκτημα έναντι των δύο γηραιότερων ανθρώπων που διεκδίκησαν ποτέ τον Λευκό Οίκο: τον Πρόεδρο Μπάιντεν, 81 ετών, και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, 77 ετών

Ο Κένεντι έχει εξασφαλίσει μια θέση στα ψηφοδέλτια στη Γιούτα, το Μίσιγκαν τη Χαβάη και όπως λέει η εκστρατεία του, στην Καλιφόρνια και στο Ντέλαγουερ. Οι έντονες προσπάθειές του να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες πολιτείες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν να ανατρέψει τις εκλογές.

Έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εμφανιστεί δραστήριος, κάνοντας σκι με έναν επαγγελματία σνόουμπορντερ και με έναν χρυσό Ολυμπιονίκη που τον αποκαλούσε «αντεροβγάλτη» καθώς κατέβαιναν στο βουνό. Ένα συνεργείο ήταν στο πλευρό του ενώ σήκωνε βάρη, χωρίς πουκάμισο, σε ένα υπαίθριο γυμναστήριο στο Venice Beach.

Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, μερικά άγνωστα προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένου ενός παράσιτου. Για δεκαετίες, ο Κένεντι υπέφερε από κολπική μαρμαρυγή, μια κοινή ανωμαλία του καρδιακού παλμού που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας. Έχει νοσηλευτεί τουλάχιστον τέσσερις φορές για επεισόδια, αν και σε συνέντευξή του στους Times αυτό το χειμώνα, είπε ότι δεν είχε κάποιο περιστατικό για περισσότερο από μια δεκαετία και θεωρεί ότι η πάθηση είχε εξαφανιστεί.

Η δηλητηρίαση απο υδράργυρο

Περίπου την ίδια στιγμή που έμαθε για το παράσιτο, είπε, διαγνώστηκε επίσης με δηλητηρίαση από υδράργυρο, πιθανότατα από την κατάποση πολλών ψαριών που περιέχουν το επικίνδυνο βαρύ μέταλλο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. «Έχω γνωστικά προβλήματα, σαφώς», είπε στην κατάθεση του 2012. «Έχω βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης και μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης που με επηρεάζει».

Στη συνέντευξή του στους Times, είπε ότι είχε αναρρώσει από την απώλεια μνήμης και την «ομίχλη» και δεν είχε παρενέργειες από το παράσιτο, το οποίο είπε ότι δεν χρειάστηκε θεραπεία. Ερωτηθείσα την περασμένη εβδομάδα εάν κάποιο από τα προβλήματα υγείας του Κένεντι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καταλληλότητά του για την προεδρία, η Στέφανι Σπίαρ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του είπε στους Times: «Αυτή είναι μια ξεκαρδιστική πρόταση, δεδομένου του ανταγωνισμού».

«Ο κ. Κένεντι ταξίδεψε εκτενώς στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία στο έργο του ως υποστηρικτής του περιβάλλοντος και σε μια από αυτές τις τοποθεσίες προσβλήθηκε από ένα παράσιτο», ανέφερε η εκστρατεία. «Το ζήτημα επιλύθηκε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια και είναι σε καλή σωματική και ψυχική υγεία».

Η εκστρατεία του αρνήθηκε να προσφέρει τα ιατρικά του αρχεία στους Times. Ούτε ο πρόεδρος Μπάιντεν ούτε ο Τραμπ έχουν δημοσιεύσει ιατρικά αρχεία σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια εξασέλιδη περίληψη υγείας για τον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο. Ο Τραμπ δημοσίευσε μια δήλωση τριών παραγράφων από τον γιατρό του τον Νοέμβριο.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ώρες μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, ο Κένεντι δημοσίευσε ένα σχόλιο στο προφίλ του X. «Προσφέρομαι να φάω άλλα 5 σκουλήκια εγκεφάλου και πάλι μπορώ να νικήσω τον πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο Μπάιντεν σε μια συζήτηση», έγραφε η ανάρτηση. «Αισθάνομαι σίγουρος για το αποτέλεσμα ακόμα και με ένα…χάντικαπ έξι σκουληκιών».

Οι γιατροί που έχουν θεραπεύσει παρασιτικές λοιμώξεις και δηλητηρίαση από υδράργυρο είπαν ότι και οι δύο καταστάσεις μπορεί μερικές φορές να βλάψουν μόνιμα τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν προσωρινά συμπτώματα και να αναρρώσουν πλήρως.

Τα σκουλήκια δεν τρώνε εγκεφαλικό ιστό

Τα σκουλήκια δεν τρώνε τον εγκεφαλικό ιστό, λένε οι ειδικοί, αλλά η ιδέα είναι μια μη ιατρική ή λαϊκή κατανόηση του τι μπορεί να κάνουν τα παράσιτα εάν εισέλθουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο δρ Φίλιπ Μπατζ, αναπληρωτής καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είπε ότι οι προνύμφες των παρασίτων μπορούν να μεταναστεύσουν στον εγκέφαλο και να δημιουργήσουν κύστεις, σε μια κατάσταση γνωστή ως νευροκυστικέρκωση.

«Οι κύστεις δεν απορροφούν κανένα εγκεφαλικό ιστό, απλώς δημιουργούν ένα χώρο για να ζήσει το παράσιτο», δυνητικά παραμερίζοντας μικρά μέρη του εγκεφάλου, είπε ο Δρ Μπατζ. «Οι κύστεις μπορεί να εμφανιστούν σε πολλά σημεία του σώματος. Συνήθως δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα εκτός και αν βρίσκονται στον εγκέφαλο», είπε.

Και οι επιπτώσεις των παρασίτων του εγκεφάλου εξαρτώνται από το πού καταλήγουν: «Είναι σαν ακίνητη περιουσία: όλα έχουν να κάνουν με την τοποθεσία τοποθεσίας». «Δεν γνωρίζω κανένα παράδειγμα όπου ένα παράσιτο επηρέασε τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο δρ Άνραμπ Τσάτερτζι , αντιπρόεδρος φαρμακευτικής χημείας στο Κέντρο Αντιιικών Φαρμάκων και Πανδημικής Ετοιμότητας στη La Jolla της Καλιφόρνια. Σημείωσε ωστόσο ότι μια άλλη πάθηση που ανέφερε ο RFK Jr – η δηλητηρίαση από υδράργυρο – έχει μια ισχυρή σύνδεση με νευρολογικά προβλήματα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ