Δεν θα ξεφεύγει κανείς -«Ηλεκτρονικό μάτι» για ανασφάλιστα ΙΧ και ΚΤΕΟ


Μπορεί επισήμως το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης να…ακούγεται από το 2018, ωστόσο τώρα κατά πως φαίνεται θα μπει και σε πραγματική εφαρμογή.

Στόχος είναι το 2018, να εκδοθεί οδηγός προς τους πολίτες επί των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, ωστόσο τα νεότερα αναφέρουν ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει στα σκαριά μια νέα φόρμουλα ηλεκτρονικού ελέγχου τόσο για τα ανασφάλιστα ΙΧ και για τα ΚΤΕΟ.

Επί του πρακτέου το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Θεωρητικά έχει γίνει η διασταύρωση του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων και του αρχείου των κυκλοφορούντων με ασφαλιστική κάλυψη προκειμένου να εντοπισθούν οχήματα που τυχόν κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα.

Η διασταύρωση πέραν των ηλεκτρονικών αρχείων της Α.Α.Δ.Ε., βασίστηκε στα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Βήμα – Βήμα τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

  1. Αφού έχω λάβει την Ειδοποίηση Εντοπισμού Ανασφάλιστου Οχήματος ότι εντοπίστηκε το όχημά μου ανασφάλιστο επιλέγω από τις Υπηρεσίες προς Πολίτες, την υπηρεσία e-Παράβολο με κωδικούς TAXISnet
  2. Συνδέομαι με τους κωδικούς στην εφαρμογή e-Παράβολο και βρίσκω και ανακτώ το παράβολο που έχει δημιουργηθεί για το ανασφάλιστο όχημά μου ο αριθμός του οποίου ταυτίζεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που έλαβα (επιλέγω «Ενέργειες και μετά προβολή»).
  3. Μπορώ είτε να κάνω άμεση πληρωμή του παραβόλου, είτε να κάνω «Εκτύπωση Παραβόλου» και να το πληρώσω σε πιστωτικό ίδρυμα ή μέσω web banking.
  4. Απευθύνομαι σε οποιαδήποτε Ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να ασφαλίσω το όχημα μου κάνοντας χρήση του πληρωμένου παραβόλου

Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα;

Η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με την ανάλογη για ανασφάλιστο όχημα νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 5 παράγραφος 4, άρθρο 12 και άρθρο 5α του 489/76 ΦΕΚ Α’331 «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» υπάρχουν οι ακόλουθες ποινές:

Α. Διοικητικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα
Γίνεται αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη του οχήματος πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, εφόσον:

-Πληρώσει το πρόστιμο
-Προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής
-Ασφαλίσει το όχημα και προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Επιπλέον, υπάρχει χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα.

Β. Ποινικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000€, είναι οι ποινές για ανασφάλιστο όχημα.

Έλεγχος ανασφάλιστων
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις, όπως και να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500€, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ