«Καμπανάκι» για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα – Μελέτη 30 ετών προειδοποιεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου


Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος.

Η παρακολούθηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων για τρεις δεκαετίες παρέχει ισχυρά επιστημονικά δεδομένα για τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και θανάτου. Το γεγονός ότι ένας αυξημένος αριθμός θανάτων σχετίζεται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής.

Η προειδοποίηση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της επιλογής υγιεινών τροφίμων, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πλήρεις δημητριακά και πρωτεΐνες χαμηλής λιπαρότητας, και την περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα επεξεργασίας, όπως έτοιμα γεύματα και ανθρακούχα ποτά.

Ο όρος “ομπρέλα” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία κατηγορία τροφίμων που περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένες τροφές (UPF). Αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά που προορίζονται να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Τα UPF συνήθως περιλαμβάνουν προϊόντα που προσφέρουν λίγη ή καθόλου θρεπτική αξία και μπορεί να συμβάλουν στην υπερκατανάλωση σακχάρων, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Παραδείγματα τροφίμων που εμπίπτουν στην κατηγορία UPF είναι τα έτοιμα γεύματα, τα παγωτά, οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας, και άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία και περιέχουν πρόσθετα συστατικά για να βελτιώσουν την υφή, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής τους. Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων θα πρέπει να περιορίζεται, καθώς μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, το τυρί και το φρέσκο ψωμί, διαφέρουν από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) στη φύση και την επεξεργασία τους. Τα αλλαντικά, το τυρί και το φρέσκο ψωμί μπορεί να υποστούν επεξεργασία για να διατηρηθούν περισσότερο ή για να βελτιώσουν τη γεύση τους, αλλά συνήθως δεν περιέχουν τις έντονες ποσότητες προσθέτων που παρουσιάζουν τα UPF.

Τα UPF συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες χρωστικών, γλυκαντικών ουσιών και συντηρητικών που δεν βρίσκονται συχνά στα φυσικά τρόφιμα. Αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για να παραταθεί η διάρκεια ζωής των τροφίμων και να βελτιώσουν την υφή, τη γεύση και την εμφάνισή τους. Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, αλλά η ακριβής σύνδεσή τους με συγκεκριμένες ασθένειες εξακολουθεί να είναι αντικείμενο έρευνας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου παρατηρήθηκε μόνο για θανάτους από όλες τις αιτίες και όχι για συγκεκριμένες ασθένειες. Επιπλέον, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ του πρόωρου θανάτου και της κατανάλωσης καρυκευμάτων, σαλτσών και αλμυρών σνακ.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και έτοιμων γευμάτων, ο κίνδυνος ήταν λιγότερο έντονος, εφόσον λαμβάνονταν υπόψη η συνολική ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές, στο άρθρο τους στο British Medical Journal, υποστηρίζουν τον περιορισμό της κατανάλωσης ορισμένων τύπων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, βάσει των ευρημάτων της έρευνάς τους.

Όμως οι ειδικοί επέκριναν σήμερα την έρευνα, σύμφωνα με την dailymail.

Ο Sir David Spiegelhalter, ομότιμος καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, σχολίασε ότι αυτή η μελέτη δεν δείχνει σαφείς συσχετίσεις μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της συνολικής θνησιμότητας.

Ο διαιτολόγος Δρ. Duane Mellor, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να μην καταναλώνουν επαρκή ποσότητα λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Ο καθηγητής Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης λόγω του σχεδιασμού της. Υπογράμμισε ότι η μελέτη αυτή δεν παρέχει αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν τον περιορισμό ορισμένων τροφίμων λόγω του επιπέδου επεξεργασίας τους.

Οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν τη σημασία της δημόσιας πολιτικής για την υγεία και τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για τις επιπτώσεις των τροφίμων στην υγεία. Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το χειρότερο στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι ανησυχητικό και αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για πολιτικές δράσεις.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν πρόσθετα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και προκαλώντας διάφορα προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στη μείωση της κατανάλωσής τους και να ενθαρρύνουμε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των καταστροφικών επιπτώσεων στην υγεία και να βελτιώσει την ευημερία του πληθυσμού.

Ποιες τροφές  είναι υπερ-επεξεργασμένες

  • τα ανθρακούχα ποτά
  • τα συσκευασμένα σνακ, γλυκά ή αλμυρά
  • το παγωτό
  • οι σοκολάτες
  • οι καραμέλες
  • τα συσκευασμένα ψωμιά
  • οι μαργαρίνες και τα αλείμματα
  • τα συσκευασμένα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ και τα μείγματα για κέικ
  • τα δημητριακά πρωινού, οι μπάρες ενέργειας
  • τα ροφήματα ενέργειας, τα ροφήματα γάλακτος, τα γιαούρτια με φρούτα, τα ροφήματα με φρούτα, τα σοκολατούχα ροφήματα
  • οι «στιγμιαίες» σάλτσες
  • το βρεφικό γάλα σε σκόνη
  • τα υποκατάστατα γευμάτων σε σκόνη
  • πολλά προψημένα προϊόντα που χρειάζονται μόνο ζέσταμα (πίτες, πίτσες, γεύματα με ζυμαρικά, nuggets πουλερικών και ψαριών, λουκάνικα, μπιφτέκια, χοτ ντογκ)


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ