«Καμπανάκι» για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης: Τι προκαλεί ο θόρυβος των οχημάτων στους μαθητές;

Εκτεθειμένοι στους θορύβους που προκαλούνται από το έντονο κυκλοφοριακό της πόλης είναι οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη – Ποιες είναι οι επιπτώσεις

Το 1/3 των μαθητών στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει γνωστική ανεπάρκεια λόγω της έντονης έκθεσης του στους θορύβους που προκαλούνται από το έντονο κυκλοφοριακό της πόλης. Αυτό υποστηρίζει μελέτη που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Δεκέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019 σε πέντε σχολικά συγκροτήματα του κεντρικού δήμου, σε συνεργασία με την εταιρεία ENVA Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α.Ε.

Πιο αναλυτικά, για την εκπόνηση της μελέτης πραγματοποιήθηκαν 24ωρες μετρήσεις οδικού κυκλοφοριακού θορύβου σε οκτώ σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων με μαθητικό πληθυσμό περίπου 1.200 παιδιών. Η έκθεση των σχολείων στο θόρυβο παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλή, καθώς γειτνιάζουν με επιβαρυμένους κυκλοφοριακά οδικούς άξονες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση μαθητών σε επίπεδα θορύβου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 70%. Μάλιστα, το 1/3 του συνόλου των μαθητών παρουσιάζουν γνωστική ανεπάρκεια λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου και αντίστοιχη αυξητική τάση σε ποσοστό 11%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη του κυκλοφοριακού θορύβου και των επιπτώσεων του στα σχολεία σχεδιάζεται να συνεχιστεί και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα, ώστε ο δήμος Θεσσαλονίκης να αποκτήσει καλύτερη εικόνα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here