Πώς θα λειτουργήσει η εξαήμερη εργασία – Τι ισχύει με το ρεπό


Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας κάνει πρεμιέρα την 01 Ιουλίου. Ο δικηγόρος και εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, προχώρησε σε σημαντικές διευκρινίσεις, αποσαφήνισε τι «μέλλει γενέσθαι» με το ρεπό, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα –ακολουθώντας το παράδειγμα της υπόλοιπης Ευρώπης– πρέπει να στραφεί στην τετραήμερη απασχόληση, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για την εξαήμερη εργασία. Το μέτρο αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις συνεχούς ροής, οι οποίες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ο δικηγόρος και εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, στάθηκε στη νέα πραγματικότητα του εργασιακού τομέα, ξεκαθάρισε τι τελικά ισχύει με το ρεπό, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα –όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη– οφείλει να πειραματισθεί με την τετραήμερη απασχόληση, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο εργοδότης επιλέγει και ο εργαζόμενος συμμορφώνεται»

Αρχικά, ο κ. Καρούζος επεσήμανε πως «η εξαήμερη εργασία θα εφαρμοσθεί σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων, δηλαδή σε αυτές που έχουν εικοσιτετράωρη απασχόληση επί επτά μέρες ή λειτουργούν πέντε / έξι μέρες εβδομαδιαίως, όπου σε εκείνη την περίπτωση πρέπει να αποδείξουν την έκτακτη ανάγκη παραγωγικής διαδικασίας.

Η αναγγελία θα μπορεί να γίνει από 1ης Ιουλίου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, αλλά και έως τότε, κάποιες επιθεωρήσεις εργασίας αποδέχονταν την υποβολή σχετικού προγράμματος από τον εργοδότη».

Όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στο προσωπικό της, ο κ. Καρούζος τόνισε ότι «πρέπει να καταρτίσει τις βάρδιες απασχόλησης, ώστε εκείνοι οι άνθρωποι να παίρνουν ρεπό την επομένη.

Φυσικά, θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους κι αν δεν έχουν σοβαρό λόγο άρνησης, θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν και να εργασθούν έκτη μέρα. Αν έχουν, τον οποίο πρέπει να αποδείξουν, μπορούν να εξαιρεθούν του προγράμματος. Ο εργοδότης κάνει την επιλογή».

«Στην περίοδο εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας, το ρεπό είναι ένα»

Αναφορικά με το «αλαλούμ» για τη δεύτερη ημέρα ανάπαυσης εβδομαδιαίως και αν τελικώς υπάρχει τέτοια, ο κ. Καρούζος αποσαφήνισε ότι «στην περίοδο εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας, το ρεπό είναι ένα. Δεν υπάρχει δεύτερο για να δοθεί μεταγενέστερα.

Ο εργαζόμενος εντάσσεται υποχρεωτικά στο καθεστώς αυτό και τού χορηγείται ένα ρεπό, το οποίο πρέπει να είναι την επομένη. Φερειπείν, αν ένας άνθρωπος δουλεύει από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, την Κυριακή πρέπει να έχει ρεπό. Για παράδειγμα, επίσης, αν εργάζεται από την Κυριακή (που αμείβεται με προσαύξηση της τάξεως του 115%) έως την Παρασκευή, το Σάββατο είναι ημέρα ανάπαυσης».

«Η Ελλάδα πρέπει να πειραματιστεί με την τετραήμερη απασχόληση»

Σε πρόσφατο άρθρο του, ο δικηγόρος και εργατολόγος σημείωσε ότι το 2023, η χώρα μας ήταν «πρωταθλήτρια» στον χρόνο εργασίας, αλλά και στο ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν πάνω από 49 ώρες, κάνουν δηλαδή υπερωρίες.

Φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την προοπτική της τετραήμερης απασχόλησης, σχολίασε πως «δυστυχώς, ενώ έχει νομοθετηθεί από το 2010 η εξαήμερη εργασία με πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου. Τότε, η αμοιβή θεσπίσθηκε στο 30% και επί Άδωνι Γεωργιάδη πήγε στο 40%.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν έχει ανοίξει ακόμη η συζήτηση για το τετραήμερο, γεγονός το οποίο καθιστά τη χώρα πρωτόγονη στις εξελίξεις όσον αφορά την αγορά εργασίας. Η Ελλάδα πρέπει να πειραματιστεί με αυτό και να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ώστε εκείνοι να αποφασίσουν αν θα το υιοθετήσουν και σε ποιες περιπτώσεις.

Μέχρι σήμερα, νομοθετικά, όποιος θέλει να υιοθετήσει το τετραήμερο, το κάνει μέσα από μία πολύ δύσκολη διαδικασία, αυτή της διευθέτησης του χρόνου απασχόλησης. Πρέπει να πάμε σε ένα γνήσιο τετραήμερο, από τις επιχειρήσεις που το θέλουν, χωρίς καμία γραφειοκρατική διελκυστίνδα. Αρκεί να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Προς το παρόν, μπορεί να εφαρμοσθεί από οιαδήποτε επιχείρηση με τη διαδικασία της διευθέτησης του χρόνου απασχόλησης. Στο εξωτερικό, κυρίως η βιομηχανία έχει ακολουθήσει πειραματικά αυτό το μοντέλο».

Ολοκληρώνοντας, ο δικηγόρος και εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα οδηγηθούμε σε μία εξομάλυνση του χρόνου απασχόλησης όπως στην Ευρώπη και ύστερα, θα πάμε στο τετραήμερο. Δεν αισιοδοξώ ότι η τετραήμερη εργασία θα εφαρμοσθεί στο εγγύς μέλλον», μιλώντας στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ