GRIPEN E: Φονέα των ρωσικών Sukhoi Su-57 διαφημίζουν ότι διαθέτουν με τη SAAB οι Σουηδοί!


Τις δυνατότητες της σουηδικής Αεροπορίας να καταρρίψει σε αερομαχία τα πέμπτης γενιάς ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-57 διαφήμισε ο αρχηγός του Κλάδου, Ματς Χέλγκεσον, μιλώντας σε παρουσίαση του σουηδικού μαχητικού αεροσκάφους GRIPEN E στη Φινλανδία.

Η ενδεχομένως υπερβολική αναφορά του αρχηγού της σουηδικής Αεροπορίας θα μπορούσε να αιτιολογηθεί από την εμπορική σκοπιμότητα, καθώς οι Φιλανδοί αναζητούν τον νέο τύπο μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευθούν για να αντικαταστήσουν τα F/A-18 Hornet. Οι Σουηδοί προφανώς κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν το αεροσκάφος τους.

Οι υποψήφιους «μνηστήρες» της χρυσοφόρας προμήθειας να είναι όλοι οι κατασκευαστές σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών! Η Φινλανδία αιτήθηκε και έλαβε πληροφορίες για τα μαχητικά F-35 Lightning II της Lockheed Martin, F-15 Silent Eagle και F/A-18 Super Hornet της Boeing, το EF-2000 Typhoon (Eurofighter) της Airbus, το JAS 39 Gripen της σουηδικής SAAB και τέλος το Rafale της γαλλικής Dassault.

Οι Σουηδοί βέβαια, κάθε άλλο παρά διαθέτουν παρωχημένη τεχνολογία. Η φιλοσοφία τους έχει επίσης ενδιαφέρον, καθώς στηρίζονται στις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου (EW: Electronic Warfare) του αεροσκάφους, καθώς και στη διαρκή αναβάθμισή τους.

Πρόκειται για μια προσπάθεια διαρκούς προσαρμογής σε μια θανάσιμη απειλή, που περιλαμβάνει – κατά δήλωση τουλάχιστον – δυνατότητες μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth), ενώ οι συνεχεία αναβαθμίσεις αυξάνουν το επίπεδο αβεβαιότητας σε οποιονδήποτε αντίπαλο, άρα, θεωρητικά τουλάχιστον, ενισχύει την αποτροπή της χώρας.

Η εποχή των «ακροβατικών» έχει παρέλθει, με το Bulgaria Military να αναφέρεται σε ένα περιστατικό με εμπλοκή Gripen και γερμανικών EF-2000 Typhoon. Μέχρι να αποφασίσουν οι Σουηδοί να ανοίξουν τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την αρχική «ηλεκτρονική επίθεση» στο αντίπαλο μαχητικό, τα εξαιρετικά ευέλικτα και «overpowered» (ισχύ κινητήρων μεγαλύτερη από όση χρειάζονται) Eurofighter, «έκαναν πλάκα» με τα σουηδικά μαχητικά.

Όταν όμως οι Σουηδοί άνοιξαν το πανίσχυρο σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών του μαχητικού, η «μάχη» έγινε εξαιρετικά αμφίρροπη. Σε μια μάλιστα περίπτωση, σουηδικό Gripen E φέρεται να κατορθώσει να προσεγγίσει στην αριστερή πτέρυγα το Eurofighter που αντιμετώπιζε, χωρίς να γίνει αντιληπτό!

Πρακτικά, οι δυνατότητες αυτές, όχι μόνο μπορούν να δώσουν ένα κρίσιμο τακτικό πλεονέκτημα στο Gripn E, αλλά και να το προστατεύσουν θεωρητικά από τα πυραυλικά συστήματα αέρος-αέρος που αξιοποιούν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Σε συνδυασμό με ένα πολύ καλό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), μπορεί αν είναι όντως ένας φονικός αντίπαλος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ