Γάζα: Γιατί «χάλασε» η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός


Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός και τους ομήρους σταμάτησαν. Tο CNN εξηγεί γιατί

Οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός για τους ομήρους στη Γάζα «πάγωσαν» καθώς το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Στην πιο πρόσφατη αντιπρότασή της τη Δευτέρα, η Χαμάς ζήτησε από το Ισραήλ να συμφωνήσει εκ των προτέρων σε μια αρχική παύση 12 εβδομάδων στις μάχες αντί για έξι εβδομάδες, δημιουργώντας ένα σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, λένε στο CNN πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιτίθενται σθεναρά στη συμφωνία για πιο μακροχρόνια παύση, καθώς πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα διέφερε από τη συμφωνία για έναν αποτελεσματικό τερματισμό του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες, έχουν σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί με τις αποχωρήσεις της Χαμάς και των ισραηλινών αντιπροσωπειών, καθώς και του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, ο οποίος είχε περάσει την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή προσπαθώντας να φέρει τις δύο πλευρές κοντά. Οι μεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Αμερικής θα συνεχίσουν τις συζητήσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ