Η ιστορία, η συνταγή και το ξεχωριστό ποτήρι του Moscow Mule


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βότκα με μερικά twists, συγκαταλέγεται στα κλασικά και είναι ένα από τα best sellers cocktail όλων των εποχών. Παρότι το όνομά του ξεγελά, η προέλευσή του σε καμιά περίπτωση δεν έχει σχέση με την Μόσχα και είναι ένα 100% αμερικάνικο cocktail που πρωτοφτιάχτηκε στο Μανχάταν το 1941, στο μπαρ του ξενοδοχείου Chatham από τους John A. Morgan (της εταιρείας Cock ‘n’ Bull που έφτιαχνε και εμπορευόταν ginger beer, διατηρούσε επίσης εστιατόρια), John G. Martin (της εταιρείας διανομής ποτών G.F. Heublein Brothers Inc.) και Rudolph Kunett (Ρώσος μετανάστης στις ΗΠΑ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βότκας εκεί).

Αναρωτήθηκαν πώς θα έμοιαζε η γεύση για ένα ποτό που συνδυάζει τα προϊόντα τους, συν λίγο lime. Είχε όντως πολύ καλή γεύση με αποτέλεσμα το Chatham Hotel να υιοθετήσει τη συνταγή και να αντικαταστήσει το αρχικό όνομα (Little Moscow) με το εμπορικότερο Moscow Mule, το οποίο αργότερα εξαπλώθηκε και σε αρκετά ακόμη μπαρ και εστιατόρια των ΗΠΑ.

Όσον αφορά το λανσάρισμα του mug (η χάλκινη κούπα στην οποία σερβίρεται παραδοσιακά) αυτό μάλλον οφείλεται σε ένα τυχαίο γεγονός: O John G. Martin αγόρασε μια Polaroid Land camera (η πρωτοποριακή φωτογραφική μηχανή που δημιούργησε στα 40s ο Edwin H. Lund) και τριγυρνούσε σε διάφορα μπαρ της Αμερικής. Εκτός από τη δουλειά του (δηλαδή τις πωλήσεις ginger beer) συνήθιζε να φωτογραφίζει τους bartenders: ο πρώτος που φωτογράφισε έτυχε να κρατά μία φιάλη Smirnoff στο ένα χέρι και ένα χάλκινο κύπελλο στο άλλο. Την φωτογραφία την έδειχνε σε όλους τους υπόλοιπους barmen που συναντούσε έκτοτε για να τους πείσει να φωτογραφηθούν και κάπως έτσι έγινε απολύτως αποδεκτή η πεποίθηση ότι το Moscow Mule οφείλει να σερβίρεται στο συγκεκριμένο ποτήρι.

Υπάρχει και μια λιγότερο δημοφιλής εκδοχή που θέλει τον Wes Price, head bartender του εστιατορίου της Cock’n Bull στο Λος Άντζελες να δημιουργεί το ποτό όταν προσπαθούσε να ξεφορτωθεί υλικά που είχε στην αποθήκη του, κάνοντας πειράματα και δοκιμάζοντας συνταγές.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, ακολουθεί η αυθεντική συνταγή του Moscow Mule (φυσικά υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές που προέκυψαν με το πέρασμα των χρόνων), για να την φτιάξεις στο σπίτι. Με ή χωρίς Moscow Mule Mug.

Υλικά
2 μεζούρες βότκα
1/2 μεζούρα χυμός lime
6 μεζούρες ginger beer
Εκτέλεση
Βάζεις την βότκα και τον χυμό lime σε ένα Moscow Mule mug (εναλλακτικά μπορείς να προτιμήσεις ένα ποτήρι τύπου Collins).
Προσθέτεις μπόλικο τριμμένο πάγο και απογεμίζεις με ginger beer.
Γαρνίρεις με φύλλα δυόσμου και μία φέτα lime.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ