Λίγα λεπτά ύπνου αρκούν για να νιώσετε… ξεκούραστοι – Τι είναι τα power naps


Συμφωνεί και η επιστήμη πως η ιδανική διάρκεια ύπνου για ξεκούραση είναι μόλις λίγα λεπτά, ωστόσο δεν αντικαθιστούν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Πολλοί εκτιμούν ότι έχουν βρει την ιδανική χρονική διάρκεια για τον πιο ικανοποιητικό ημερήσιο υπνάκο, με κάποιους εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι ένας γρήγορος ύπνος θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο απ’ όσο διαρκεί ένα επεισόδιο της αγαπημένης τους τηλεοπτικής σειράς.

Οι λάτρεις του ύπνου ισχυρίζονται ότι μπορείτε να νιώσετε «πλήρως ξεκούραστοι» σε λιγότερο από 15 λεπτά.

Οι θαυμαστές του Sleepy X εκτιμούν ότι οι πιο σημαντικοί ημερήσιοι ύπνοι είναι στην πραγματικότητα οι πιο σύντομοι, ενώ μέχρι και η επιστήμη υποστηρίζει τους ισχυρισμούς τους. Ένας χρήστης συνέκρινε τον γρήγορο ύπνο με μια «πλήρη ψυχεδελική εμπειρία», ενώ πολλοί συμφωνούν ότι ένας γρήγορος ύπνος στον καναπέ πρέπει να είναι συντομότερος από το να ετοιμάσετε το γεύμα σας. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν τον ιδανικό ύπνο να διαρκεί περίπου μία ώρα και να αποτελεί ταυτόχρονα τη μέγιστη αναζωογόνηση.

Πρόκειται για τα περιβόητα power naps, δηλαδή οι ύπνοι μικρής διάρκειας. Εκεί εντοπίζουν το γλυκό μυστικό ώστε να παραμείνουν ευδιάθετοι όσοι αισθάνονται κούραση ενώ ταυτόχρονα η εξάντλησή τους να δείχνει φανερά μειωμένη. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι 13 λεπτά είναι η ιδανική διάρκεια.

Ένας ενθουσιώδης χρήστης των social media έκανε λόγο για «τρελά» όνειρα κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών υπνάκων, περιγράφοντάς τα ως «πραγματικά τρικυμιώδη». Ένας άλλος ανέφερε ότι «το καλύτερο είναι όταν κοιτάς το ρολόι ακριβώς πριν από έναν υπνάκο και μετά ξυπνάς εντελώς ξεκούραστος και κοιτάς ξανά το ρολόι και είναι 13 λεπτά αργότερα».

Αν και μπορεί να φαίνεται σύντομη, αυτή η τακτική του ύπνου έχει στην πραγματικότητα επιστημονική υποστήριξη.

Τα σύντομα power naps που διαρκούν μόλις 10 έως 20 λεπτά μπορούν πράγματι να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες σας χωρίς να σας αφήσουν να αισθάνεστε ζαλισμένοι. Οι ειδικοί έχουν επίσης προτείνει ότι ο μεσημεριανός ύπνος για 20 έως 30 λεπτά μπορεί να είναι ευεργετικός, αλλά δεν θα αντισταθμίσει την έλλειψη ύπνου μιας ολόκληρης νύχτας.

*Με πληροφορίες από Daily Star


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ