Συνταγματική αναθεώρηση: Τα… fake news άναψαν «φωτιές» – «Πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης – ΝΔ


Συνταγματική αναθεώρηση | Βουλή | Ειδήσεις: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης σε επίπεδο Ολομέλειας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με φόντο την κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη (14/02/2019).

Η πολιτική κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε αργά το μεσημέρι της Τρίτης (12/02/2019), με «πρωταγωνιστές» τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Αφορμή στάθηκε το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, το οποίο η κυρία Παπακώστα είχε ψηφίσει ως βουλευτής της ΝΔ και πλέον το χαρακτηρίζει «κατάπτυστο».

«Η κυρία Παπακώστα είχε ψηφίσει ως βουλευτής της ΝΔ το άρθρο 86, όπως και ο κ. Κουρουμπλής (σ.σ. ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) και τώρα πουλάνε λαϊκισμό, τουλάχιστον πείτε μια συγγνώμη», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας παράλληλα λόγο, για σπέκουλα στο συγκεκριμένο άρθρο.

«Είναι λάθος να λέτε ότι η ΝΔ αντιδρά για να σώσει δικούς της υπουργούς, η όποια αναθεώρηση αφορά δικούς σας υπουργούς», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Έχω κάνει σκοπό της ζωής μου να αποδείξω ότι το παρόν άρθρο 86 είναι υπεραρκετό να βάλει στην φυλακή τους επίορκους υπουργούς και θα το δείτε να συμβαίνει».

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη παρενέβη επί προσωπικού, για να απαντήσει στον αντιπρόεδρο της ΝΔ.

«Ο προλαλήσας συνάδελφος θα πρέπει να γνωρίζει ότι τότε που ψηφίστηκε η διάταξη ήμουν βουλευτής κι εκείνος όχι, να σεβαστεί την κοινοβουλευτική εμπειρία κάποιας που μιλάει με τεκμήρια αντίθετα με εκείνον», είπε η κυρία Παπακώστα και δικαιολόγησε τη στάση της λέγοντας πως όταν αντιλήφθηκε ότι πίσω από το επίμαχο άρθρο καλύπτονται φαύλες και αδιαφανείς συμπεριφορές υπουργών, έκρινε πως πρέπει να αναθεωρηθεί.

Έκανε δε, λόγο για «δημαγωγούς που δεν ξέρουν από ηθική και δημοκρατία, αλλά και πώς λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα».

Κι ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν κανονικά, τα πνεύματα δεν άργησαν να «ανάψουν» ξανά, με αφορμή κάποιες υποτιθέμενες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονταν να μπλοκάρουν την κυβερνητική πρόταση αναφορικά με την υπερψήφιση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «fake news» και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια αλλοίωσης της ψηφοφορίας επί του άρθρου 32 του Συντάγματος.

Χαρακτήρισε «κουτοπόνηρη» τη στάση της ΝΔ, ενώ σε συνομιλίες που είχε με δημοσιογράφους, δήλωσε: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».

«Όσο αυτό ήταν στο επίπεδο των “fake news” θεώρησα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψευδείς ειδήσεις, που υποσκάπτουν τη δημοκρατία, πληροφορήθηκα όμως ότι επ’ αυτού τοποθετήθηκε η ΝΔ. Όταν η ΝΔ προβαίνει εξαρχής σε “κοινοβουλευτική πονηριά” να δηλώνει δηλαδή ότι θα ψηφίζει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί και να τοποθετείται επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ, αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται περί στάσης ευθύνης απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. Η συζήτηση μέχρι τώρα πήγε καλά διότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Σας παρακαλώ να μην σκιαμαχείτε και να έχετε το κοινοβουλευτικό ήθος που σας προσδίδουμε. Μου φαίνεται παράδοξο να μου επιστρέφετε την τιμή αυτή με αυτό τον τρόπο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Η παρέμβαση Κατρούγκαλου και οι δηλώσεις του περί «fake news» προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που επιτέθηκε στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «παλινωδίες».

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία», τονιζόταν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία. Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή», αναφερόταν στην ίδια ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισήμανε: «Είναι, λοιπόν, η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας. Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, αφού έκανε λόγο για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια», απάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου ως εξής: «Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει».

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής

Κι ενώ η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης βρισκόταν στο «ζενίθ», ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρενέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, τονίζοντας πως το πρωί της Τετάρτης (13/02) «θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με τη δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων».

«Αύριο το πρωί στις 10, θα συζητήσουμε και θα λύσουμε το παρεμπίπτον θέμα που προέκυψε μετά την συνάντηση των εισηγητών των κομμάτων. Θα δοθεί ο λόγος κατά το σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής και θα αποφασίσουμε επί τούτου, ώστε η συζήτηση να κυλήσει με πλήρως αποσαφηνισμένο το τοπίο. Το θέμα των ψηφοδελτίων και το πώς θα είναι γραμμένα, είναι τεχνικό. Το πολιτικό θέμα που προέκυψε θα λυθεί αύριο το πρωί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Διαφοροποίηση Κοντονή από το Μαξίμου για τη συνταγματική αναθεώρηση

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, με δηλώσεις του στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης (12/02) κράτησε αποστάσεις από την επίσημη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την άποψη ότι οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη, κάνοντας επίσης λόγο για αλλοίωση του πολιτεύματος όσον αφορά στο άρθρο 32 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δείτε σχετικά:

«Βόμβα» Κοντονή: Διαφοροποιείται από το Μαξίμου για τη συνταγματική αναθεώρηση

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ